13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechCe efecte poate avea lansarea tandemului Dragnea-Ghiță

Ce efecte poate avea lansarea tandemului Dragnea-Ghiță

Liviu Dragnea va candida pentru postul de președinte al PSD, iar Sebastian Ghiță pentru cel de președinte executiv, formând un tandem la congresul care va avea loc după alegerile prezidențiale.

Alianța dintre cei doi este, la prima vedere, una inedită, fiind formată dintr-un adversar al lui Ponta, Liviu Dragnea, și un om cunoscut pentru apropierea de premier, Sebastian Ghiță. Cei doi par să le fi luat fața adversarilor din partid, însă anunțul lor poate vulnerabiliza candidatura lui Victor Ponta pentru Cotroceni. Unii lideri locali și-au manifestat deschis sprijinul pentru noul tandem, alții au atras atenția că, prin astfel de ieșiri la rampă, partidul riscă să piardă voturi în campania pentru prezidențiale. Dacă planul le va reuși, putem vorbi de o combinație explozivă la vârful PSD. Numărul 1 în partid ar fi Liviu Dragnea, protectorul baronilor locali, iar numărul 2 – Sebastian Ghiță, proprietarul unui post de televiziune. În acest fel, Ghiță va ajunge la butoanele deciziilor politice, reușind acolo unde au dat greș mogulii din vechea gardă, precum Dan Voiculescu sau Sorin Ovidiu Vîntu.

Când au început negocierile?

Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță își vor depune candidaturile în cadrul unui „congres rapid“ care va avea loc după victoria premierului Ponta în alegerile prezidențiale. Decizia a fost explicată de Sebastian Ghiță printr-o relație veche cu Liviu Dragnea. „Mă cunosc cu Liviu Dragnea din 2001 și am avut, în permanență, o relație foarte bună. Nu îmi amintesc să fi avut cu dânsul vreo discuție în contradictoriu“, a declarat Ghiță pentru „România liberă“. Întrebat dacă anunţul nu contravine deciziei luate de conducerea PSD în urmă cu câteva luni la Orăştie, ca discuţiile despre succesiunea lui Victor Ponta în partid să aibă loc doar după alegerile prezidenţiale, Sebastian Ghiţă a invocat faptul că alţi lideri ai PSD au furat startul. „Am văzut că domnul Hrebenciuc și domnul Șova au discutat deja, s-ar putea să candideze în tandem. La fel am discutat și eu cu domnul Dragnea, seara trecută. N-are sens să facem pe măicuţele“, a comentat Ghiţă.

Totuși, afirmațiile ulterioare ale lui Daniel Savu, liderul PSD Prahova, filiala din care face parte Ghiță, conturează un alt scenariu. Savu a declarat că discuţiile privind acest tandem au avut loc în PSD Prahova imediat după ce Victor Ponta şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie (în 29 iulie – n.r.).

Mizele lui Dragnea

Pe de altă parte, Ghiță a susținut că nu a discutat cu Dragnea despre viitorul premier, pe motiv că Ponta va face o propunere din afara PSD. Mesajul său sugerează că, dacă vrea șefia PSD, Dragnea trebuie să renunțe la pretenția de a fi și premier.

La rândul său, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat existența negocierilor. El a anunțat că, dacă va decide să candideze la șefia PSD, va face echipă cu Sebastian Ghiță.

„După ce Ponta va ieşi preşedinte, partidul nostru nu va rămâne la mâna niciunui combinator, președintele partidului va fi ales de Congres, prin votul membrilor, şi nu va fi rezultatul unor combinaţii care se fac în locuri mai mult sau mai puţin obscure“, a declarat Liviu Dragnea.

Prin acest comentariu, Dragnea a pus pe tapet principala vulnerabilitate a adversarilor săi Șova și Hrebenciuc, înregistrați în timp ce negociau voturile la congresul PSD, la schimb cu legea amnistiei. Însă, nu trebuie utitat că și Dragnea are probleme de natură legală, fiind trimis în judecată pentru fraudarea referendumului. Pe de altă parte, cei doi au vorbit doar de scenariul victoriei lui Ponta, însă, nu poate exista nicio certitudine că vor face pasul înapoi dacă premierul pierde în cursa pentru Cotroceni.

Adversarii lor din partid par în acest moment în defensivă. Dan Șova, po­tențial candidat la șefia PSD, s-a ascuns de ziariști în ultimele zile și, după ultimul scandal, susținerea sa în partid pare să fie în scădere. Viorel Hrebenciuc, sforarul PSD care s-a oferit să îl ajute, pare, în aceste momente, mai preocupat de propria libertate. În fine, un al treilea potențial candidat, Valeriu Zgonea, a comentat că anunțul lui Ghiță ar putea constitui încălcarea unui angajament față de Victor Ponta și față de PSD.

Ce spun baronii locali

Din primele reacții ale liderilor locali, tandemul Dragnea-Ghiță pare să aibă susținere în partid. „Eu, personal, apreciez tandemul Liviu Dragnea-Sebastian Ghiţă. Dacă îşi vor depune candidaturile, îi voi vota la Congres. Sunt absolut convinsă că filiala Ilfov va susține acest tandem“, a declarat Gabriela Firea, care este și președintele PSD Ilfov. Cei doi sunt susținuți și de Mircea Cosma, șeful CJ Prahova. Președintele PSD Buzău, Constantin Boșcodeală, a asigurat că îl va sprijini „fără nicio discuție“ pe Liviu Dragnea la șefia partidului și, implicit, și pe Sebastian Ghiță. Și președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlcea, se numără printre suporterii lui Dragnea, despre care spune că a ajutat financiar administrația locală, adăugând că dosarul acestuia ar fi „apă de ploaie“.

Alți lideri locali avertizează însă că astfel de dispute în public pot afecta scorul electoral al partidului. „Acum nu este momentul de intrigi şi scandal. Orice scandal înseamnă voturi pierdute“, a comentat liderul PSD Mureș, Vasile Gliga.

„Orice discuții pe acest subiect sunt premature. Trebuie să ne concentrăm strict pe campania electorală, iar după alegeri să se discute în partid aceste lucruri“, a spus Dorel Căprar, lider PSD Arad.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă