12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechCe efecte va avea colaborarea Băsescu-Udrea la prezidențiale

Ce efecte va avea colaborarea Băsescu-Udrea la prezidențiale

Elena Udrea a fost, ieri, la Palatul Cotroceni pentru a-i solicita președintelui Traian Băsescu sprijin în campania pentru alegerile prezidențiale. Practic, se poate spune că ziua de ieri a fost cea în care președintele Traian Băsescu și-a desemnat, oficial, succesorul politic.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, ieri, cu liderul PMP, Elena Udrea, şi cu mai mulţi membri ai conducerii partidului. Discuțiile au vizat susţinerea candidaturii Elenei Udrea la alegerile prezidenţiale. Dacă Elena Udrea s-a rezumat să explice că Traian Băsescu va prezenta concluziile, susținătorii săi au sugerat că au obținut sprijinul președintelui. “Ceea ce vă pot declara este că a fost o discuţie pozitivă, una în care am discutat foarte mult despre conţinutul programului şi oferta candidatului Elena Udrea, despre PMP şi despre campania electorală în general. A fost o discuţie extrem de consistentă, cu multe argumente. O descriu ca pe o întâlnire pozitivă, pentru mine şi pentru partid”, a declarat Udrea. “Am discutat în principal, până am plecat eu, despre programul doamnei Udrea, despre ce are de gând să facă pentru a deveni președintele României, despre oferta cu care se va prezenta în fața electoratului. Au fost discuții pe ce vom propune electoratului”, a spus Cristian Petrescu, secretarul general al PMP. “Dacă ar fi fost hotărât să nu o susțină pe Udrea, nici n-am fi avut ce să căutăm la Cotroceni”, a mai spus secretarul general al PMP.

Întâlnirea a venit la o zi după vota­rea preşedintelui PMP, în cadrul Colegiului Naţional, drept candidat al formaţiunii la alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, Udrea a intrat și într-o controversă juridică pe tema posibilității președintelui de a semna pe listele sale de susținători. Inițial, Udrea afirmase că “orice cetăţean poate semna pentru mai mulţi candidaţi”, ceea ce nu corespunde legii electorale. “Un alegător poate susține un singur candidat”, prevede legea pentru alegerea președintelui. Ieri, însă, Udrea a explicat că semnătura președintelui Traian Băsescu pentru candidatura la prezidențiale a lui Cristian Diaconescu nu mai este valabilă, pentru că acesta nu mai este candidatul PMP și va trebui să obțină un alt set de semnături pentru a intra în cursa prezidențială ca independent. În aceste condiții, Băsescu ar putea semna pentru alt candidat, a susținut Elena Udrea.

Semnificația colaborării

Practic, se poate spune că ziua de ieri a fost cea în care președintele Traian Băsescu și-a desemnat, oficial, succesorul politic. Toate semnele indicau că președintele a optat în favoarea Elenei Udrea. Subiectul urmașului politic al lui Traian Băsescu a fost, multă vreme, pe agenda șefului statului, însă la nivel teoretic. Pe lângă Udrea, Traian Băsescu a vehiculat, de-a lungul timpului, și alte variante, cum ar fi Emil Boc sau Monica Macovei.

Ce efecte practice poate avea sprijinul lui Traian Băsescu pentru Elena Udrea în termen de voturi? Deși Elena Udrea susține că Traian Băsescu are un electorat de 15%, PMP cu Elena Udrea pe afișe a obținut doar 6% la euroalegeri. Chiar dacă la prezidențiale mobilizarea este diferită de euroalegeri, sprijinul președintelui nu echivalează cu transferul întregului său electorat. Mai ales că la scrutinul prezidențial participă și candidați care sunt mai credibili decât Elena Udrea, pe anumite teme ale șefului statului. De pildă, una dintre temele favorite ale președintelui este independența justiției, capitol cu care se identifică Monica Macovei în dauna Elenei Udrea.

Pe de altă parte, până la alegerile prezidențiale mai sunt 70 de zile și Traian Băsescu are la dispoziție suficient timp pentru a realiza un transfer de popularitate. Colaborarea politică dintre Băsescu și Udrea este importantă în perspectiva turului doi, care, potrivit sondajelor, s-ar putea disputa între Victor Ponta și Klaus Iohannis. Recent, Udrea i-a avertizat pe liderii ACL să nu se bazeze pe electoratul lui Traian Băsescu în turul doi, pentru că susținătorii șefului statului ar putea să absenteze de la vot. Cu alte cuvinte, Udrea a pus sub semnul întrebării susținerea lui Klaus Iohannis în turul doi, deși Traian Băsescu afirmase că l-ar prefera pe acesta, pentru a bloca câștigarea Palatului Cotroceni de către Victor Ponta.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...

Premierul plănuiește investiții de 15 miliarde de euro din banii arabilor. Care va fi rezultatul?

Premierul Marcel Ciolacu, aflat zilele acestea în Qatar și Emiratele Arabe Unite, planifică să aducă bani în țară de la arabi pentru investiții. Vorbim...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă