15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCe mai rămâne din alianța PSD-UNPR

Ce mai rămâne din alianța PSD-UNPR

Ruptura dintre PSD și UNPR a devenit, ieri, realitate, chiar dacă nu în totalitate. Primul semnal a fost dat de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a anunțat că senatorii social-democrați vor vota pentru urmărirea penală a liderului UNPR, Gabriel Oprea.

PSD nu se va opune solicitării DNA privind urmărirea penală a fostului viceprim-ministru Gabriel Oprea, a afirmat Liviu Dragnea, după o întâlnire cu parlamentarii PSD,  susținând că social-democraţii rămân “consecvenţi în a nu se opune solicitărilor care vin din partea sistemului judiciar“. În realitate, de multe ori, parlamentarii PSD au votat împotriva solicitărilor DNA, „consecvența“ aplicându-se în cazuri precum Dan Șova (adversar al lui Dragnea) și Gabriel Oprea, de care social-democrații vor să se despartă politic.

La ora închiderii ediției, liderii PSD s-au reunit în ședința Comitetului Executiv Național, discutând politica de alianțe. UNPR a propus PSD să participe pe liste comune la viitoarele alegeri locale și parlamentare, dar majoritatea liderilor social-democrați nu agreează această idee, în contextul scăderii în sondaje a UNPR. Liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea ca PSD să nu formeze alianțe la nivel central, dar să lase filialelor posibilitatea unor alianțe pe plan județean, în vederea alegerilor locale. Propunerea lui Dragnea a fost acceptată de majoritatea liderilor PSD. Or, UNPR dorea tocmai o alianță la nivel central, pentru a evita riscul să nu depășească pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare. 

Anticipând un refuz al PSD, reprezentanții UNPR au decis să formeze grupuri parlamentare separate atât în Senat, cât și în Camera Deputaților. Până ieri, parlamentarii PSD și UNPR formau grupuri parlamentare comune.  „UNPR îşi face grupuri separate la Cameră şi Senat. Nu se ceartă nimeni, nu este vorba de un conflict între PSD şi UNPR. Noi vom continua să colaborăm în interiorul Alianţei de Centru Stânga. Documentele sunt pregătite pentru înfiinţarea celor două grupuri, vor fi înaintate conducerii Birourilor Permanente în şedinţele care vor avea loc pe 1 februarie “, a explicat Haralambie Vochiţoiu, senator UNPR.

Întâlnire Dragnea-Tăriceanu

Dacă ruptura dintre PSD și UNPR pare iminentă, social-democrații și-au revizuit atitudinea față de un alt fost aliat, ALDE. Dacă, inițial, social-democrații luau în calcul debarcarea din funcție a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acum sunt dispuși să negocieze cu acesta.  Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi președintele PSD, Liviu Dragnea, vor avea o întâlnire săptămâna viitoare, nefiind încă stabilit dacă la aceasta va participa și preşedintele UNPR, Gabriel Oprea.

„Săptămâna viitoare am convenit cu domnul Dragnea că o să ne întâlnim şi o să avem pe agenda de discuţii probabil multe alte puncte, şi începerea sesiunii parlamentare şi alte lucruri“, a anunțat, ieri, Tăriceanu. Acesta a respins posibilitatea unei alianţe între ALDE şi PSD pentru alegerile locale, însă nu a exclus o astfel de variantă în vederea alegerilor parlamentare, afirmând că la scrutinul legislativ „modalităţile acestea politice de alianţă sunt practicate şi aduc alte rezultate“.

De altfel, în ultima perioadă, Tăriceanu a dat mai multe semnale de apropiere de PSD. Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut luni membrilor formațiunii să se abțină de la a promova mesaje sociale în perioada următoare, recomandându-le să nu intre în concurență cu PSD. Mesajul lui Tăriceanu a venit în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a vorbit public despre posibilitatea debarcării acestuia din funcția de președinte a Senatului pe motiv că social-democrații ar fi nemulțumiți de faptul că negociază o apropiere de PNL. Tăriceanu a negat această apropiere de liberali și a dat, în schimb, semne că este mai aproape de pozițiile PSD. Astfel, el nu s-a mai pronunțat la fel de clar pentru alegerea primarilor în două tururi ca săptămânile trecute.

PSD flutură boicotarea alegerilor

Or, PSD are nevoie de sprijnul ALDE dacă Parlamentul va ajunge să dea un nou vot în privința legislației electorale. Reuniunile conducerii PSD au avut loc în condiţiile în care formaţiunea nu şi-a desemnat candidaţii pentru alegerile locale şi în contextul discuţiilor privind modificarea legii administraţiei publice locale, cerută de PNL, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Aflat la Bruxelles, înainte de reuniunea social-democraților, Dragnea a declarat că PSD ar putea boicota alegerile, dacă se va modifica legislația electorală. „Poziția noastră este foarte clară, aici. Am transmis-o și premierului: nu există nici un fel de argument democratic sau de altă natură pentru ca legea electorală să se schimbe cu 3-4 luni înainte de data alegerilor locale. PSD-ul ia serios în calcul, dacă se ajunge, dacă Guvernul nu va ține cont de poziția noastră, dacă nu va ține cont că este ceva nedemocratic, PSD ia în calcul să boicoteze alegerile locale din acest an“, a declarat Liviu Dragnea.   

"Mâine poate vor trei tururi. A fost o propunere a unui coleg, aseară, care a propus ca la comune să fie ales primarul într-un tur, la orașe două tururi, la municipii trei tururi și la București atâtea tururi câte sunt necesare până iese Bușoi. Noi riscăm foarte mult să aruncăm ţara în aer .“ Liviu Dragnea, președintele PSD

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă