6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCe obstacole ar putea amâna fuziunea PNL-PDL

Ce obstacole ar putea amâna fuziunea PNL-PDL

 

PDL și PNL caută soluții pentru a grăbi fuziunea dintre cele două formațiuni politice. În timp ce liberalii nu vor să renunțe la denumirea partidului, democrat-liberalii sunt dispuși să o facă. Variantele de lucru au fost analizate, ieri, în cadrul unei întâlniri între liderii celor două partide Klaus Iohannis (PNL) și Vasile Blaga (PDL).

Anterior, scenariul a fost discutat într-o întrunire la vârful PDL, unde liderii partidului s-au arătat deschiși în a prelua numele PNL, pentru a realiza fuziunea înainte de începerea campaniei pentru prezidențiale. Totuși, procesul este departe de a se fi încheiat. Liderii de la centru vor să testeze reacția filialelor, înainte de a lua o decizie în acest sens. Unii democrat-liberali se tem că nemulţumirile care s-ar putea ivi în teritoriu în cazul în care noul partid s-ar numi PNL ar putea fi speculate de Traian Băsescu în favoarea PMP.

“Un alt lucru care ar putea apărea ar fi să nu existe timp suficient pentru a informa electoratul că viitorul PNL rezultat din fuziune este PDL cu PNL”, au adăugat sursele citate. Un alt element care trebuie luat în calcul îl reprezintă eventuale piedici externe, cum ar fi vacanța judecătorească, în condițiile în care fuziunea trebuie înregistrată la tribunal. “Pur şi simplu e vorba de traseul juridic, pentru că va veni vara cu vacanţa judecătorilor, sunt prea puţine luni la dispoziţie până la alegerile prezidenţiale, ca să poţi să înregistrezi această fuziune”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu.

PNL va intra în PPE în septembrie

Colaborarea dintre cele două partide funcționează, deja și în plan extern. Delegaţia deputaţilor PPE din România – formată din șase membri PNL, cinci membri PDL, doi membri UDMR şi doi membri PMP – a decis să adopte o formulă de co-preşedinţie, care va fi asigurată de Adina Vălean (PNL) şi Theodor Stolojan (PDL). Delegaţia va susține candidatura lui Marian-Jean Marinescu pentru poziţia de vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European. Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat că aderarea efectivă a liberalilor la PPE se va produce până la începutul lunii iulie, iar Adina Vălean ar putea fi vicepreşedinte al Parlamentului European.

În schimb, popularii europeni au precizat că procedurile vor fi finalizate în luna septembrie. “PNL a cerut oficial să se aflilieze la PPE, iar această cerere a fost înaintată Adunării Politice a PPE, cea care ia acest gen de decizii. Procesul a fost demarat, toată lumea a salutat cererea, nu a întrebat nimeni de ce şi cum, toţi au fost pozitivi. Ne aşteptăm ca procesul de afiliere să fie finalizat la următoarea Adunare, care este prevăzută în septembrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, citat de România TV.

Cum se explică diferența dintre cele două termene? Parlamentarii liberali și-au depus deja adeziunile la grupul PPE, ei putând fi primiți individual, chiar dacă partidul lor nu face încă parte din PPE. Aderarea întregului partid se va petrece după ce va fi validată de Congresul PNL din 28-29 iunie, dar și de Adunarea Politică a PPE.    

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă