16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechCe ofertă a pregătit PNL pentru UDMR

Ce ofertă a pregătit PNL pentru UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut o primă întâlnire cu liderii liberali în care s-a pus pe tapet eventualitatea schimbării majorității parlamentare. Existența întâlnirii pe tema moțiunii de cenzură pe care o vor depune liberalii a fost confirmată chiar de liderul UDMR, Kelemen Hunor. 

„Ieri ne-am întâlnit, vorbim. Nu am început discuţiile formale. Nu au fost discuţii punctuale. Probabil vor urma şi alte discuţii”, a afirmat Hunor.

Chiar dacă liderul Uniunii s-a ferit să dea un verdict tranșant, a lăsat deschisă posibilitatea unei guvernări PNL-UDMR.

„În acest moment, actualul Guvern are majoritate fără noi. Cât există această majoritate nu avem cum să discutăm de posibilitatea schimbării Guvernului Ponta IV. Nu se va sparge din cauza noastră, ci a lor. Astăzi nu se pune problema să intrăm la guvernare. Ce se va întâmpla în iunie, august… nu ştiu”, a declarat Kelemen Hunor.

Cum poate fi decriptat mesajul liderului UDMR? Primul aspect de semnalat este chiar anunțarea întâlnirii cu PNL,  fiind, cel puțin la nivel oficial, prima între cele două partide, chiar dacă liderul UDMR a insistat că nu a fost una „formală”. Însă, practica negocierilor politice demonstrează că întâlnirile informale cântăresc greu în luarea deciziilor.

După ieșirea UDMR de la guvernare au apărut informații doar despre negocieri Kelemen Hunor-Victor Ponta. De altfel, UDMR a și votat în favoarea Guvernului Ponta IV, deși se afla, oficial, în opoziție. În al doilea rând, este interesant că Hunor vorbește despre spargerea majorității din „cauza lor” – cu trimitere la dezertările din PSD și la posibilele plecări din alte partide din coaliție. În fine, Hunor nu exclude posibilitatea de a intra în guvern la vară, ceea ce presupune, implicit,  că UDMR va vota moțiunea de cenzură.

Ce oferă fiecare parte

Potrivit unor surse liberale, PNL ar fi dispus să ofere UDMR două portofolii în viitorul Executiv și 14-15 posturi de secretari de stat. La schimb, UDMR le-ar aduce liberalilor 26 de voturi pentru moțiunea de cenzură, Uniunea având opt senatori și 18 deputați. Sprijinul UDMR este important și în prima bătălie pe care liberalii vor să o poarte – cea pentru debarcarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului. Dacă UDMR și senatorii neafiliați sprijină demersul PNL, liberalii ar mai avea nevoie de doar cinci voturi, care pot fi obținute prin trădări din coaliția guvernamentală. Dacă, însă, UDMR nu ar sprijini demersul, PNL ar mai avea nevoie de 13 voturi, mai greu de obținut.

La Camera Deputaților, ecuația este mai complicată. PNL, împreună cu UDMR, deputații neafiliați și cu cei 11 care îl susțin pe Mircea Geoană ar strânge 159 de voturi. Pentru a avea majoritatea la Camera Deputaților, ar fi nevoie de 200 de voturi. În aceste condiții, este necesar sprijinul UNPR – 35 de deputați – și  al PP-DD – 13 deputați.

Potrivit unor surse liberale, președintele Klaus Iohannis nu ar agrea dorința liderului UNPR Gabriel Oprea de a obține șefia SRI, ceea ce complică negocierile PNL cu această formațiune politică. În aceste condiții, liberalii se vor axa pe negocieri individuale cu parlamentarii
UNPR. În privința grupului PP-DD, acesta este împărțit: șase parlamentari vor continuarea colaborarea cu PSD, în timp ce șapte sunt pentru o apropiere de PNL.

De asemenea, surse din PNL afirmau că în jur de șase-șapte parlamentari independenți se vor afilia grupului PNL, săptămâna viitoare, după ce șase deputați au făcut deja un asemenea pas, în prima zi a sesiunii parlamentare. Potrivit acelorași surse, tot săptămâna viitoare câțiva parlamentari din PSD se vor alătura grupului condus de Mircea Geoană.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă