14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCe pensii vor încasa baronii

Ce pensii vor încasa baronii

Aleșii locali vor primii pensii între 1.000 și 6.500 de lei, potrivit unui proiect de lege votat, ieri, de Senat. Parlamentarii au luat această decizie deși legea fusese declarată, anterior, neconstituțională de către Curtea Constituțională (CCR).

Legea referitoare la pensiile aleșilor lo­cali a fost reexaminată și adoptată, ieri, de plenul Senatului cu 101 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și șase abţineri, după o dezbatere foarte scurtă. Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege. PNL a anunţat că se opune acestui proiect, deși de principiu este de acord cu creștea veniturilor aleșilor locali, însă consideră că de acest aspect trebuie să se ocupe următoarele guverne.

„Este clar că primarii lucrează pentru comunităţile pe care le reprezintă și pentru munca lor încă nu sunt plătiţi la adevărata valoare. Salariul lor e foarte mic în comparaţie cu prestanţa muncii pe care o prestează. Orice guvern care va veni trebuie să aibă prioritate creșterea salariilor primarilor și aleșilor locali în general. (…) Grupul PNL se opune acordării de pensii speciale oricărei categorii speciale, nu avem nimic cu primarii, însă nu trebuie să existe niciun fel de excepţii”, a spus senatorul liberal Octavian Motoc în timpul dezbaterilor.

Senatorul Nicolae Vlad Popa a spus că membrii Comisiei de constituţionalitate au susţinut un raport care este împotriva unei decizii a CCR, care a decis că proiectul de lege este discriminatoriu.

La rândul său, președintele Comisiei de constituţionalitate, Ovidiu Donţu (PSD), a declarat că a fost analizată în două rânduri și că textul supus plenului este constituţional, subliniind că raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi.

 

Cum se vor calcula pensiile

 

În urma adoptării acestui proiect, primarii, viceprimarii, președinţii și vicepreședinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.000 la 6.500 de lei, în funcție de pozițiile ocupate și de numărul de mandate. Vechimea minimă pentru a încasa pensia este de un mandat întreg, iar numărul maxim de mandate este trei. Pensiile vor varia în funcţie de vechime dar și de poziţia deţinută: primar de comună (1.000 – 3100 de lei), primar de oraș (1.300-3.900 de lei), primar de municipiu (1.600 -6.500 de lei), președinte de consiliu judeţean (1.700 – 5.200 de lei). Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Înainte de dezbaterile din plen, Comisia de constituţionalitate a decis să trimită un raport suplimentar prin care este menţinută soluţia potrivit căreia finanţarea se va face de la bugetele locale. Comisia de constituţionalitate, sesizată pentru a face un raport suplimentar pentru proiectul pensiilor aleșilor locali, a votat cu majoritate de voturi și cu o abţinere un raport suplimentar prin care susţine raportul anterior. Membrii Comisiei au asumat astfel soluţia Camerei Deputaţilor.

Astfel, potrivit amendamentelor aprobate, legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul local. Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnări cu exe­cutare în exercitarea atribuţiilor de ales local – primar, viceprimar, președinte de Consiliu judeţean și vicepreședinte – nu vor beneficia de această lege.

 

Cum a fost ocolită decizia CCR

 

Curtea Constituţională a admis, la începutul anului, contestaţia Cabinetului Cioloș privind constituţionalitatea legii privind pensiile aleșilor locali. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, dar au arătat și că actul normativ discriminează între categoriile de aleși locali, simplii consilieri locali și judeţeni fiind exceptaţi de la lege. Sesizarea fusese depusă de Guvernul Dacian Cioloș, care a ridicat problema impactului financiar al aplicării actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul, de aproape 400 mili­oane de lei.

Cu toate că legea a fost declarată neconstituțională, parlamentarii au căutat portițe pentru a rezolva problema aleșilor locali. Deputații din Comisia juridică și cei din Comisia de administrație au dat un raport favorabil legii pensiilor aleșilor locali, a anunțat Florin Iordache (PSD). El a susținut că parlamentarii au refăcut articolele respinse de Curtea Constituțională (CCR) definind  categoriile de beneficiari, sursa de finanţare și data intrării în vigoare. „Am ţinut cont de observaţiile CCR și am refăcut proiectul, astfel că am stabilit foarte clar căror categorii se adresează acest proiect de lege și discutăm despre indemnizaţii pentru primari, viceprimari, președinţi și vicepreședinţi de Consilii Judeţene. Deci, sunt excluși consilierii locali și judeţeni”, a susţinut deputatul PSD Florin Iordache. Aici apare un prim semn de întrebare. Unul dintre motivele pentru care CCR a respins actul normativ era tocmai faptul că instituie un regim discriminatoriu între categoriile de aleși locali. Ulterior, proiectul a fost votat de plenul Camerei Deputaților.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă