10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechCe provocări o aşteaptă pe Alina Gorghiu, preşedintele-surpriză al PNL

Ce provocări o aşteaptă pe Alina Gorghiu, preşedintele-surpriză al PNL

Intrată în cursă în ultimul moment, Alina Gorghiu a câștigat competiția cu Ludovic Orban pentru șefia vechiului PNL, devenind automat și copreședinte al PNL, alături de Vasile Blaga. Prima acțiune a noii conduceri: pregătirea unui plan de dărâmare a Guvernului Ponta.

Alina Gorghiu a obținut 48 de voturi, în timp ce adversarul său, Ludovic Orban, a primit doar 27, în cadrul ședinței Biroului Politic care a desemnat președintele vechiului PNL. Victoria Alinei Gorghiu a venit în condițiile în care a fost sprijinită de Klaus Iohannis, care s-a retras din partid pentru a prelua mandatul de șef al statului. Fostul preşedinte al partidului, Crin Antonescu, s-a poziţionat de partea lui Ludovic Orban. Alina Gorghiu va fi președinte interimar al vechiului PNL și copreşedinte al noului PNL, alături de Vasile Blaga, până la Congresul din 2007 în care liberalii îşi vor alege noua conducere după fuziunea PNL-PDL.

Miza ridicată a competiției – copreședinția PNL pentru doi ani – a animat jocurile de culise în partid, în cursă intrând Teodor Atanasiu, sprijinit de majoritatea vicepreședinților și Ludovic Orban, susținut la baza PNL.

Culisele bătăliei pentru PNL

Însă, Iohannis a dorit, în permanență, să lase în fruntea PNL un politician tânăr, ca un semnal că a receptat dorința românilor de schimbare, exprimată la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie. Niciunul dintre pretendenți nu a fost considerat potrivit profilului, fiind percepuți ca exponenți ai vechii generații de lideri PNL.În plus, Atanasiu are problemele de imagine și, în 2006, a propus retragerea trupelor românești din Irak. Inițial, Iohannis a apelat la vicepreședintele Dan Motreanu, dar acesta a refuzat. În cele din urmă, Iohannis a optat pentru Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al partidului, în vârstă de 36 de ani, care a condus comunicarea în timpul campaniei pentru Cotroceni.

Ulterior, Iohannis le-a comunicat celor doi pretendenți opțiunea sa, întrebându-i dacă sunt dispuși să facă un pas înapoi, în ideea unui candidat unic, care să corespundă profilului dorit de el. Jocurile s-au făcut la ședința informală a liberalilor de miercuri seara, cu o zi înainte de votul oficial. Ludovic Orban și-a anunțat candidatura, dar Atanasiu a declarat că se retrage din cursă și că o propune pe Alina Gorghiu, care a confirmat că va participa la competiție. După ce Iohannis și-a oficializat opțiunea, Alina Gorghiu a devenit, practic, favorită.

În aceste condiții, la ședința de a doua zi a Biroului Politic ea a câștigat detașat. Ludovic Orban nu a putut compensa diferența, în ciuda popularității din partid și a susținerii fostului președinte, Crin Antonescu.

Ce se poate întâmpla mai departe?

Un element cheie pentru mandatul Alinei Gorghiu va fi parteneriatul cu Klaus Iohannis, care din 21 decembrie va prelua mandatul de șef al statului. Imediat după anunțarea rezultatului, Iohannis a felicitat-o public pe Alina Gorghiu pentru câştigarea preşedinţiei PNL, menţionând că felul în care Biroul Politic a acţionat şi a votat îi confirmă „dorinţa partidului de a se reforma, de a se moderniza”. De altfel, la prezentarea priorităților, Alina Gorghiu a mers pe linia deja conturată de Iohannis- bătălia pentru debarcarea Guvernului Ponta. „Nu am uitat că PSD este adversarul nostru politic și vom avea o strategie cât de curând să abordăm inclusiv această parte politică a guvernării cât mai serios. Acest partid va fi un partener de încredere al președintelui României”, și-a sintetizat Alina Gorghiu planurile de viitor.

Preluarea guvernării presupune negocieri politice dar și pregătirea unei garnituri de miniștri. Aici rolul unui șef de partid este covârșitor pentru a duce semnalul schimbării până la capăt. Un caz concret: printre cei care lucrează la programul de guvernare al PNL se numără Varujan Vosganian, iar acest demers este o încercare de poziționare pentru un viitor minister. Vosganian a fost însă acuzat în dosarul „gaze ieftine pentru Niculae” și a scăpat de urmărirea penală în urma votului Senatului. În acest caz, dar și în altele, noul șef trebuie să aibă tăria de a tria lista eventualilor miniștri, cel puțin pe „jumătatea liberală”.

Rămâne de văzut ce sprijin va avea din partea taberei Orban-Antonescu, învinsă, ieri, dar în prezența lui Klaus Iohannis. Oficial, cele două tabere s-au reconciliat. Ca un mesaj de încheiere a competiției în partid, la conferința de presă de la final, Gorghiu și Orban au apărut împreună, iar învinsul a promis că o va sprijini pe câștigătoare.

O altă componentă este legată de relația cu Vasile Blaga, celălat copreședinte al PNL, provenit din fostul PDL. Susținătorii lui Ludovic Orban au mizat pe ideea că un lider al vechiului PNL fără experiență politică ar putea fi dominat de Vasile Blaga, în condițiile în care fuziunea efectivă dintre cele PNL și PDL se va petrece în următorii doi ani de zile. Soluția a fost identificată de Teodor Atanasiu. ”Vasile Blaga nu este un adversar, ci este un aliat, de fapt tinerețea și energia Alinei și cu experiența domnului Vasile Blaga vor trebui să se împletească pentru a face cu adevărat ca fuziunea să se realizeze până în cele mai mici structuri ale PNL. Ăsta este mandatul pe care îl au până în 2017 cei doi copreședinți ai PNL, de aceea ei nu intră în competiție.”, a afirmat Atanasiu.

Cine este șefa PNL

*Alina Gorghiu s-a născut la 16 septembrie 1978. Este cel mai tânăr președinte din istoria PNL și prima femeie care ajunge într-o astfel de poziție.

*Are două licențe: în științe juridice la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și în științe economice, juridice și administrative la Universitatea Pitești.

*Din 2008 și până în prezent este deputat PNL. La Congresul din 28-29 iunie 2014, a fost aleasă vicepreședintele al PNL. A fost purtător de cuvânt al partidului și al campaniei prezidențiale. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...
Ultima oră
Pe aceeași temă