10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechCinci variante de premier pe care PSD le poate propune în locul...

Cinci variante de premier pe care PSD le poate propune în locul lui Liviu Dragnea

 
PSD pare pe cai mari după alegerile parlamentare, având asigurată majoritatea parlamentară alături de ALDE. Mai mulți lideri social-democrați au anunțat că îl sprijină pe Liviu Dragnea pentru postul de premier, deși acesta este condamnat cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012. Liviu Dragnea nu a renunțat la dorința de a fi premier.
Totuși, unii liderii PSD au semne de întrebare privind viabilitatea acestui plan, care prezintă o serie de riscuri. În primul rând, legea de organizare a guvernului le interzice celor condamnați penal să ocupe funcții în Executiv. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că ar putea sesiza Curtea Constituțională (CCR). Însă, situația la CCR este încâlcită  – trei judecători sunt numiți de PSD, doi de fostul președinte Băsescu, unul de fostul PDL (Mircea Minea, apropiat de Băsescu), doi de tabăra Iohannis-PNL, unul de UDMR. Un verdict defavorabil PSD ar reprezenta o lovitură pentru acest partid la startul guvernării.
Chiar dacă CCR ar da un verdict favorabil și ar declara neconstituțională legea organizării guvernului, nu este sigur că președintele Iohannis l-ar nominaliza pe Dragnea, pentru că șeful statului a afirmat că își păstrează criteriile de integritate, indiferent de soarta legii. Problemele lui Liviu Dragnea nu se opresc aici, pentru că liderul PSD este implicat într-un al doilea dosar. El este trimis în judecată alături de fost sa soție pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, ceea ce lasă deschisă posibilitatea de a fi condamnat în timpul mandatului, dacă ar ajunge premier.
În aceste condiții, unii lideri PSD caută variante de rezervă, dacă nominalizarea lui Dragnea s-ar bloca în una din situațiile menționate. Social-democrații exclud varianta Vasile Dîncu, considerat prea apropiat de SRI. Prezentăm variantele vehiculate neoficial în PSD, cu precizarea că decizia este la Liviu Dragnea, care nu a renunțat, încă, la visul de a fi premier.
*Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, fost ministru de Finanțe în Guvernul Văcăroiu și Guvernul Ponta. În 2014, era una din variantele de premier, dacă Ponta ajungea președinte.
Pro: Este perceput ca neavând ambiții politice și nu ar fi o concurență pentru Liviu Dragnea la șefia PSD.
Contra: Nu corespunde criteriului de a fi membru PSD, enunțat de Dragnea.
*Liviu Voinea, viceguvernator BNR, fost ministru pentru Buget în Guvernul Ponta.
Pro: Dragnea l-a mai propus premier, în 2015, semn că are încredere în el.
Contra: Voinea ține la fațada de independent, contrazicându-l pe fostul premier Ponta în chestiuni de natură economică. Nesigur din perspectiva intențiilor PSD de a crește salariile.
*Eugen Teodorovici,  fost ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor Publice în Guvernul Ponta.
Pro: Nu are bază de susținere în partid și ar putea să nu fie un pericol pentru Liviu Dragnea.
Contra: Este un apropiat al fostului premier Victor Ponta.
*Mihai Fifor, șeful grupului PSD din Senat.
Pro: Este un personaj șters, teoretic nu este un pericol pentru Liviu Dragnea.
Contra: A fost promovat în politică de Valeriu Zgonea.
*Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
Pro: are o cotă ridicată de încredere, chiar și după șase luni fără realizări concrete la Primăria Capitalei.
Contra: Este percepută ca o posibilă contracandidată pentru Liviu Dragnea la viitorul congres al PSD.
 
Notă: Argumentele pro și contra sunt din punctul de vedere al exercitării puterii în PSD, nu al pregătirii pentru a fi prim-ministru.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă