4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCe riscă Traian Băsescu prin susținerea Elenei Udrea

Ce riscă Traian Băsescu prin susținerea Elenei Udrea

Susținerea pe care președintele Traian Băsescu i-o acordă Elenei Udrea îi poate provoca șefului statului probleme de imagine, cred unii dintre foștii săi colaboratori. Aceștia estimează că Udrea va fi votată de doar o treime din alegătorii lui Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a anunțat că susține “categoric” candidatura Elenei Udrea pentru alegerile prezidențiale. Șeful statului și-a justificat opțiunea prin faptul că susţine PMP şi că Elena Udrea a fost “un mi­nistru bun” şi este “un om pragmatic, extrem de loial”. “Este un om foarte hotărât şi cu o rezistenţă incredibilă şi fizică pentru a umbla prin ţară şi la atacuri”, a fost un alt argument al președintelui.

Elena Udrea încearcă să valorifice la maximum sprijinul președintelui. Ea a declarat, ieri, că “va fi mai mult decât moştenitoarea lui Traian Băsescu”, că modelul ei de preşedinte este cel “de preşedinte luptător”. Udrea i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru susţinerea publică pe care i-o acordă acum şi în toată carierea ei de om politic şi a arătat că va susţine continuarea reformelor începute în mandatul preşedintelui, dar, în acelaşi timp, va “adăuga personalitatea, caracterul şi proiectele proprii”.

Ea a arătat că în calitatea sa de preşedinte “puternic” va schimba guvernul PSD şi va reuşi împreună cu un prim-ministru “dedicat şi cu viziune” să ducă mai departe reformele importante pentru România. Udrea a adăugat însă că, aşa cum şi şeful statului a spus, acesta nu e interesat de funcţia de premier.  Ea a promis că PMP se va angaja că nu va colabora în nici un fel cu PSD cât în fruntea lui se află Victor Ponta şi cere liderilor ACL Klaus Iohannis şi Vasile Blaga să facă acelaşi lucru.

În joc, imaginea lui Băsescu

Ce spun, însă, foștii și actualii colaboratori ai lui Traian Băsescu despre această alegere? Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, nu pare însă convins că Traian Băsescu a afăcut alegerea corectă. “Din cei 15% din alegători pro-Băsescu, Elena Udrea nu va reuși să ia mai mult de o treime. Avem deja experiența euroalegerilor, când cota președintelui era aceeași, iar PMP a luat 6%”, calculează Lăzăroiu. El crede că, din acest punct de vedere,  șeful statului avea la dispoziție variante mai bune. “Comparativ cu Elena Udrea, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu sau Monica Macovei ar fi putut obține mai mult din cei 15%. Cel mai ușor ar fi capitalizat Emil Boc”, crede fostul consilier prezidențial. Unul dintre efecte poate fi o pierdere de imagine pentru Traian Băsescu.  “Eu nu pot să-mi pierd respectul pentru un om, doar pentru că susţine un candidat în care eu nu cred. Însă, foarte mulți dintre cei care au investit în Traian Băsescu gândesc altfel, vor fi dezamăgiți”, a concluzionat Lăzăroiu.

Fostul purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu, Valeriu Turcan, are și el rezerve față de sprijinul președintelui. “Este crucial pentru PSD și Victor Ponta ca electoratul lui Traian Băsescu să stea acasă. Cel mai important efect al candidaturii și sprijinului lui Traian Băsescu va fi demobilizarea câtorva sute de mii de oameni care, chiar dacă îl admiră pe Traian Băsescu, vor prefera să stea acasă având în vedere diferențele majore dintre cele două branduri politice, atât în ceea ce privește trecutul, cât și în ceea ce privește atributele diferite ale brandului”, susține Turcan. El crede că Udrea vrea să își asigure “un bilet de supraviețuire” după alegerile din acest an, în condițiile în care mandatul lui Traian Băsescu încetează în câteva luni. “În consecință, ea trebuie să îi facă un serviciu important lui Victor Ponta”, crede Turcan.

Opinii divergente în PMP

La rândul său, vicepreședintele PMP, Cristian Preda, atrage atenția asupra riscului ca șeful statului să piardă la capitolul imagine din susținerea Elenei Udrea. “Țin la Traian Băsescu. Mi-ar părea rău să văd că Traian Băsescu, care a câștigat alegerile prezidențiale în 2004 și 2009 pierde ca imagine în această campanie electorală. Am văzut doar reacții negative, lumea pare să spună că Elena Udrea nu e Traian Băsescu”, a afirmat Cristian Preda. El a adăugat că ar fi de dorit “realizarea unui pact de neagresiune” între candidații de centru-dreapta. “În cazul în care candidații de dreapta se vor părui între ei, îi vor face jocul lui Victor Ponta”, avertizează Preda.

În schimb, vicepreședintele PMP, Ștefan Vlaston, consideră că șeful statului a făcut alegerea corectă. “Toată avalanșa de critici la adresa președintelui Traian Băsescu nu ține cont, ca și altă dată, de întrebarea crucială: ce alternative are Traian Băsescu? Între a lăsa țara pe mâna PSD-ului, care tocmai ne-a băgat în recesiune, sau a PNL-ului, care nu dă doi bani pe statul de drept și independența justiției, ce altă alternativă avea Traian Băsescu? “, consideră Ștefan Vlaston. El consideră că Udrea este “soluția optimă” pentru că are notorietate și poate obține un scor “semnificativ”. În plus, Udrea s-a dovedit loială șefului statului și i-ar putea continua proiectele, crede Vlaston.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă