15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechLiberalii au depus moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Ponta. Când va fi...

Liberalii au depus moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Ponta. Când va fi votată

UPDATE 16:20  Moţiunea de cenzură depusă de liberali va fi citită în plenul reunit al Parlamentului miercuri, 23 septembrie, la ora 10, iar dezbaterea şi votul vor avea loc marţi, 29 septembrie, tot la ora 10, au decis Birourile Permanente ale celor două Camere. Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, scrie Mediafax.

 UPDATE 15:48  Eugen Nicolăescu. liderul deputaţilor liberali, a anunţat că moțiunea a fost semnată de 180 de parlamentari – 119 deputați, din care 112 PNL, șase neafiliați și unul de la Grupul Democrat și Popular și 61 de senatori, din care 58 de la PNL și trei neafiliați.

La ora 16.00 vom convoca birourile reunite pentru a stabili calendarul de dezbatere și votare a moțiunii”, a spus Nicolăescu, precizând că textul moțiunii de cenzură are două pagini și conține <<idei de forță>>, a declarat Nicolăescu.

UPDATE 15:39  PNL a depus moţiunea de cenzură “Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta“, documentul fiind semnat de 180 de parlamentari, iar Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să stabilească calendarul dezbateii moţiunii.

UPDATE 15:12  Marian Petrache, secretarul general al PNL, a declarat că până laprânz liberalii au strâns circa 160 de semnături, necesarul pentru depunerea moţiunii fiind de 139, urmând ca PNL să depună moţiunea de cenzură în Parlament în jurul ore 15:30, informează Mediafax.
Am strâns aproximativ 160 de semnături, necesarul pentru depunerea moţiunii fiind de 139. Vom depune moţiunea în jur de ora 15: 30 pentru că vrem să strângem cât mai multe semnături. Ne-am propus să strânge toate semnăturile de la membrii de partid şi să începem negocierile după” depunerea moţiuni”, a mai spus Petrache.
 

***

Aşa cum au anunţat de la finalul săptămânii trecute, liberalii urmează să depună luni textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Moţiunea are titlul  “Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!“.

Jurnaliştii de la Hotnews au publicat, luni, fragmente din textul actului prin care PNL vrea să îl demită pe Victor Ponta de la conducerea Executivului. România liberă prezintă, mai jos, câteva idei expuse de liberali în textul moţiunii de cenzură.

Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că: 
un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României; 
un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României;
un premier aflat în față judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele și contribuțiile românilor;
un premier acuzat de fapte legate de corupție nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016; 
un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfățișări. 

Va cerem astăzi, doamnelor și domnilor senatori și deputați, să puneți capăt, în al doisprezecelea ceas, acestei situații rușinoase în care ne aflăm. 

Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizarii acestei țări. Puneți în balanța promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?!”

Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură trece

Potrivit art.113 din Constituţie Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. De asemenea, articolul 113, alin 3 spune că mmoţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere

 

 

 

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă