15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechCe spune Predoiu despre decizia Guvernului de a reduce TVA la 9%

Ce spune Predoiu despre decizia Guvernului de a reduce TVA la 9%

Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea Tv, că decizia reducere a TVA, de la 24 la 9%, nu este una  bună, întrucât Guvernul că nu a pregătit corespunzător politica pentru o astfel de măsură de relaxare fiscală. 

Citește și: Victor Ponta: TVA la alimente ar urma să fie redus la 9 % de la 1 iunie

 “Cum argumentează Guvernul această politică de relaxare fiscală: ‘noi avem bani’. Lipsa de venituri, pe care relaxarea fiscală ar crea-o, în primă fază, este de cinci miliarde. Trebuie să vedem de unde sunt acești bani. Au provenit de la stoparea investițiilor, în primul trimestru. Ceea ce reclamăm noi este că, în mâinile premierului, se demonstrează un pericol acest instrument, pentru că așa justifică măsura: a tăiat investiții în trimestrul întâi. Avem o reducere de investiții de aproximativ 40 la sută, față de anul anterior, în ceea ce privește cheltuielile de capital și de 35 la sută, în ceea ce privește programarea de investiții din fonduri nerambursabile”, a declarat Cătălin Predoiu.

În acest sens, prim-vicepreședintele PNL a subliniat faptul că surplusul de bani pe care îl are la dispoziție, acum, Guvernul Ponta nu provine dintr-o activitate economică normală, ci dintr-o ”măsură criminală de a opri investițiile publice, în economie, cu efect de antrenare și pentru investițiile private”.

“Nu e o politică nouă. În 2014, au tăiat de la investiții opt miliarde de lei. Comisia Europeană ne-a spus clar, în discuțiile pe care le-am avut, dacă acești opt miliarde de lei intrau în economie, am fi avut o creștere economică, anul trecut, de 3,8 la sută, un plus de 300.000 de locuri de muncă. Prima greșeală pe care o face: oprirea investițiilor pentru a-și justifica un surplus de numerar. A doua greșeală: nu are un studiu de impact și știm că nu există o măsurătoare econometrică, adică o simulare pe niște softuri, care îți arată impactul pe termen mediu și lung al măsurii. Vreau să ne arate acest lucru, dacă îl are (…) Discută, explică. A-ți prezenta măsurile față de partenerii și mediul de afaceri intern nu este un semn de slăbiciune, ci de putere și nu reduci șansele unui proiect de a fi aplicat cu succes, dimpotrivă. Guvernul Ponta face această greșeală strategică: își reduce șansele de a lansa o politică care ar putea să fie benefică pe termen lung”, a spus Predoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat marți, în ședința de Guvern, că va aproba ordonanța de urgență prin care absolut toate produsele agroalimentare, precum și serviciile de alimentație publică și băuturile non-alcoolice vor beneficia de cota de 9% TVA.  Măsura va intra în vigoare de la 1 iunie. Cota standard va fi redusă la 20% din ianuarie.

“Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale”, a spus Ponta.

Premierul a subliniat că se va reduce TVA-ul deoarece sunt suficienți bani la bugetul de stat și pentru că în România, cheltuielile pentru mâncare sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.

 

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă