6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCe spune Ludovic Orban despre contractul Transalpina

Ce spune Ludovic Orban despre contractul Transalpina

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat în legătură cu sesizarea DNA de către Corpul de control al premierului pe marginea Contractului Transalpina, din perioada în care era ministru, că nu e prima oară când Victor Ponta îşi foloseşte poziţia pentru a-şi ataca competitorii politici, potrivit Mediafax

”Nu e prima oară când Victor Ponta îşi foloseşte poziţia de prim-ministru pentru a-şi ataca competitorii politici şi când îşi foloseşte poziţia guvernamentală în avantaj personal”, a precizat Orban, despre acuzaţiile care i se aduc de către Corpul de Control al premierului Ponta, pentru perioada 2008, când era ministru al Transporturilor.

Deputatul PNL a arătat că, din ceea ce a apărut public din raportul Corpului de Control al premierului, este surprins că s-a luat decizia de sesizare a DNA. 

”Nu găsesc niciun fel de element de ilegalitate care să mă privească pe mine. Mi se impută că aş fi provocat un prejudiciu de aproape 400 de milioane de lei, ca urmare a deciziei pe care am luat-o de a se realiza Transalpina prin intermediul contractului de credit-furnizor. Singurul element al acestei convingeri prezentate de membrii Corpului de Control al premierului este menţionarea unei discuţii verbale între mine şi un reprezentant al companiei, care este într-o notă transmisă de un adjunct al companiei, spre aprobare”, a afirmat Ludovic Orban.

Citește și: Guvernul sesizează DNA în cazul contractului Transalpina. În cauză sunt vizați Ludovic Orban și Varujan Vosganian

El a mai menţionat că, şi ”dacă ar fi luat el decizia să se realizeze acest contract prin credit- furnizor, el ar fi putut cel mult să ia decizia de a nu se face de la bugetul de stat pentru că nu există resurse de la buget pentru a se realiza o astfel de investiţie”.

”Sincer, nu reuşesc să îmi amintesc cu precizie care au fost exact discuţiile pe tema aceasta, dar admit că este posibil să nu fi făcut opoziţie la o posibilă finanţare prin contractul de credit-furnior. Nu e nimic ilegal aici, acest tip de contract este perfect legală, care practic este folosit atunci când nu există posibilitatea unei finanţări imediate din bugetul unei companii sau de la stat şi care implică o terţă parte, care este o bancă, care finanţează lucrările, aceasta urmând a-şi recupera într-o perioadă de timp banii de la companie. Să consideri prejudiciu costul finanţării prin intemediul unui credit de acest tip este o noutate absolută, pe care am întâlnit-o până acum într-un act oficial. Atunci, ar trebui să intre în puşcărie toate guvernele care au făcut credite, care au plătit dobânzi aferente creditelor pe care le-au angajat pentru finanţarea cheltuielilor publice”, a mai declarat Ludovic Orban.

Liberalul a menţionat că ”nu există niciun fel de element care să poată ridica semne de întrebare privind implicarea sa în vreo decizie ilegală”.

”Nu am absolut niciun motiv să nu răspund unei solicitări din partea DNA, dacă vor considera că este necesar, pentru că este de discutat acest lucru. Dacă Corpul de Control trimite o sesizare, nu e în mod obligatoriu ca DNA să considere că există elementele pentru realizarea unei anchete penale”, a mai spus Orban.

Guvernul va sesiza DNA pentru încălcarea unor prevederi legale privind contractul de modernizare a DN 67C Bengeşti-Sebeş (“Transalpina”) cu firma Romstrade, arătând că proiectul a fost promovat de foştii miniştri PNL Ludovic Orban şi Varujan Vosganian şi a generat pagube de peste 388 milioane lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă