21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăTechCe spune Mircea Geoană despre consultările privind Codul Fiscal

Ce spune Mircea Geoană despre consultările privind Codul Fiscal

Președintele PSRO,  Mircea Geoană, a declarat, vineri, că discuțiile cu privire la noul Cod Fiscal și la situația macroeconomică sunt  “oportune și necesare” și precizează că “va participa activ la acest demers”, informează Mediafax.

“Noul Cod Fiscal, angajamentul luat de a acorda 2% din PIB pentru Apărare, precum și noua lege a salarizării pentru angajații din sistemul bugetar, conduc la o presiune fiscală asupra bugetului de stat, ale cărui consecințe macro și microeconomice trebuie analizate cu maximă atenție”, se arată într-un comunicat al PSRO.

Citește și: Alina Gorghiu anunță poziția PNL față de dezbaterile privind Codul Fiscal

În acest sens, Mircea Geoană, președintele Partidului Social Românesc, menționează că “PSRO va avea o primă consultare cu PNL, conform protocolului de colaborare parlamentară încheiat între PSRO și PNL”.

“Totodată, salutăm demararea de astfel de consultări între Putere și Opoziție pe teme care depășesc viața unui Guvern, mai ales că suntem la finalul mandatului actualului Cabinet și în context preelectoral. PSRO rămâne consecvent poziției care a condus la un vot de abținere privind Codul fiscal, care, în opinia noastră, nu găsește un just echilibru între reducerea fiscalității muncii, una din cele mai mari din Europa, și cea asupra capitalului”, adaugă sursa citată.

Săptămâna trecută, liberalii au propus partidelor politice şi instituţiilor abilitate să participe la consultări publice pe teme de interes major precum macrostabilitatea economică, în special Codul Fiscal şi noua lege a salarizării în sectorul de stat, absorbția de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice, reforma administrației publice, aderarea la Spațiul Schengen și pregătirea Președinției Consiliului UE din anul 2019.

Citește și: Care este poziția PSD vizavi de consultările propuse de UNPR pe tema Codului Fiscal

Luni, PNL a anunţat că propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări, echipa desemnată de liberali pentru negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache.

UNPR a propus la rândul său partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultările pe tema Codului fiscal, acestea urmând să aibă loc în Parlament, iar invitaţia a fost transmisă inclusiv premierului Victor Ponta, potrivit unui comunicat al formaţiunii.

UNPR precizează în comunicat că scrisoarea de invitaţie a fost transmisă prim-ministrului al Guvernului României, Victor Ponta, președintelui interimar al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, co-președinților Alianței Liberalilor și Democraților, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, co-președinților Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, președintelui Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, precum și liderului grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a transmis, vineri dimineață, printr-un comunicat de presă, că salută iniţiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultări pe tema noului Cod Fiscal şi spune că PSD va fi reprezentat la discuţii de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice, însă consideră că o singură întâlnire nu este suficientă şi propune “instituţionalizarea” dialogului cu opoziţia, printr-o serie de “întâlniri permanente”.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că liberalii vor participa la discuţiile pe tema Codului fiscal pe 17 şi pe 19 august şi “oricând va fi necesar”, arătând că PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic şi “maturitatea liberalilor a generat reacţii similare din partea UDMR, UNPR, PSD”.

 

Cele mai citite

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă