23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCe spune Tăriceanu despre programul de guvernare PNL

Ce spune Tăriceanu despre programul de guvernare PNL

Călin Popescu Tăriceanu a criticat, duminică, într-o conferință de presă, programul de guvernare al PNL care, în opinia sa cuprinde “multă retorică şi puţină substanţă”, informează Mediafax. 

”Cei din echipa PDL, care deţin frâiele în noul PNL sunt autorii morali ai dezastrului economic, care a lovit România. Cei care vor să reformeze învăţământul şi sănătatea sunt cei care au luat măsuri de închidere a spitalelor, reducerea salariilor cu 25% pentru cei din sistemul de învăţământ şi sănătate”, a spus Tăriceanu.

Tăriceanu a arătat că, în redactarea programului economic, PNL s-a consultat cu mediul de afaceri.

”În redactarea programului economic, vechiul PDL, noul PDL, nu a avut niciun fel de consultare cu mediul de afaceri, ceea ce este complet greşit, să nu poţi să ai reacţii sănătoase atunci când vorbeşti de ordin economic şi fiscal. Ceea ce au făcut ei este tipic pentru perioada şi modelul Băsescu, care sigur îşi menţine amprenta puternică asupra modului în care acest partid se comportă acum”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Citește și: Monica Macovei la lansarea partidului M10: Avem în față un tsunami de corupție, de hoție din banii noștri. Vrem să îl distrugem

Partidul Liberal Reformator (PLR) a transmis și un comunicat de presă, după conferinţa președintelui formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu, intitulat ”10 întrebări, după prezentarea programului politic prin care vechiul PDL speră să ajungă la guvernare”.

Astfe, PLR consideră că programul politic prezentat de ”vechiul PDL” este ”o compilaţie, fără viziune şi fără o perspectivă liberală autentică”.

”Pe zona economică, propunerile vechiului PDL se reduc la tăierea a peste 50% din măsurile liberale propuse în noul Cod Fiscal şi înlocuirea lor cu retorică. După cum o maşină nu funcţionează cu jumătate din piesele de la motor scoase, la fel nu funcţionează în economie o jumătate de program liberal”, se mai arată în comunicatul de presă.

În întrebări se face referire și la liderii PNL Vasile Blaga și Cătălin Predoiu. ”Cum au ajuns Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu să se declare liberali? După cum nu poţi cere unui luptător de sumo să concureze la gimnastică ritmică la Mondiale, aşa nu poţi cere unor oameni politici populişti să gândească politici liberale autentice”, se întreabă PLR.

O întrebare vizează și ”vechiul PDL”. ”De ce vechiul PDL acţionează în Parlament după strategia ”soluţiilor imorale”, practicând pe scară largă traseismul? Aşa speră să ajungă la guvernare, folosind modelul Băsescu?”, se arată în comunicatul de presă.

Citește și: Cătălin Predoiu îl acuză pe Ponta că a distrus "relația specială" a României cu Comisia Europeană

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, premier propus de acest partid, a prezentat, sâmbătă, proiectul programului de guvernare al PNL, și a arătat că liberalii nu vor ”întoarcerea la vremuri de austeritate”, ci propun investiţiile, creşterea economică şi măsuri de relaxare fiscală, cum ar fi reducerea TVA la 19% până la 1 ianuarie 2016.

„Măsurile de relaxare fiscale vor fi reducerea taxei pe stâlp progresiv până la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei la carburanţi până la zero până la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale, în fine, reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016”, a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă.

Cătălin Predoiu a precizat că, în proiectul de program de guvernare, liberalii au în vedere, printre altele, reducerea abandonului şcolar, stoparea migraţiei medicilor, dezvoltarea infrastructurii, combaterea evaziunii fiscale, dar şi „curăţenie la companiile de stat care creează în continuare pierderi”.

„Noi nu vrem să vindem iluzii. Acest program nu se rezumă la o simplă reţetă fiscală. Noi trebuie să creăm un principiu că politica fiscală creează bugetul şi nu invers”, a mai spus Predoiu, arătând că este nevoie de reformă în administraţie, o mai bună colectare a veniturilor şi apoi de măsuri de relaxare fiscală.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă