15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăTechClotilde Armand cere șefei DNA să pună la dispoziția publicului și specialiștilor...

Clotilde Armand cere șefei DNA să pună la dispoziția publicului și specialiștilor textul lucrării de doctorat și articolele academice citate

Reprezentanta USB în Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1, Clotilde Armand, solicită șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și Universității de Vest să pună la dispoziția specialiștilor și a publicului larg textul tezei de doctorat, împreună cu textele articolelor folosite în elaborarea tezei precum și manuscrisele din care s-ar fi preluat pasaje fară citarea corespunzătoare.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Clotilde Armand precizează că, practica de citare a propriilor texte într-o lucrare academică nu ar reprezenta o formă de plagiat.

„În ultimele zile au apărut acuzații de plagiat asupra tezei de doctorat a procurorului-șef al DNA, doamna Kovesi, din partea unui afacerist și politician controversat. Senatorul PSD-PRU Ghiță este inculpat de către DNA alături de un plagiator dovedit, fostul prim-ministru Ponta. Ghiță nu poate fi obiectiv în acest caz, și nici nu este calificat să facă astfel de judecăți de valoare asupra tezelor de doctorat. Astfel de acuzații au mai aparut în trecut, în surse puțin credibile. Doamna Kovesi, care se numea Lascu înainte de căsătorie, afirma că în teză a reluat unele pasaje din propriile ei articole semnate Lascu. Tezele de doctorat conțin de regulă și rezultate deja publicate ale doctorandului. Este o practică acceptată care nu e considerată auto-plagiat, în ciuda faptului că softurile anti-plagiat o detectează în mod eronat ca atare. Experți din mediul științific mi-au confirmat că situația aceasta, așa cum a fost ea relatată în presă, nu ar reprezenta un plagiat”, a scris Clodilde Armand, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Cu toate acestea, reprezentanta USB susține că teza de doctorat trebuie analizată de specialiști având la dispoziție toate materialele relevante.

„Solicit doamnei Kovesi și Universității de Vest din Timișoara să pună la dispoziția publicului larg textul tezei de doctorat, împreună cu textele articolelor folosite în elaborarea tezei precum și manuscrisele din care s-ar fi preluat pasaje fară citarea corespunzătoare. Teza trebuie analizată în mod transparent de către specialiști având la dispoziție toate materialele bibliografice relevante pentru a decide fără ambiguitate dacă acuzațiile de plagiat au vreun fundament”, a mai spus ea.

În 30 septembrie, deputatul Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ, la Parchetul General, susținând că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României", a spus Sebastian Ghiţă.

În replică, șefa DNA a precizat, într-un interviu acordat Europa FM, că teza ei de doctorat nu este plagiată, aducând ca probă certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în condițiile în care în lucrare sunt citate mai multe articole pe care Kovesi le-a scris sub numele de Lascu.

„Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (…) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...
Ultima oră
Pe aceeași temă