5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCoabitarea cu Ponta, dilema fierbinte a ACL

Coabitarea cu Ponta, dilema fierbinte a ACL

Liderii dreptei au opinii diferite despre pașii de urmat după o eventuală victorie a lui Klaus Iohannis în competiția prezidențială. Unii spun că schimbarea premierului Victor Ponta este obligatorie, alții pledează pentru coabitare.

Potrivit Constituției, premierul poate fi debarcat de Parlament prin moțiune de cenzură. Experiența alegerilor din 2004 și 2009 arată că rezultatul prezidențialelor influențează majoritatea parlamentară. Dacă premierul Ponta iese președinte, situația este simplă: va nominaliza un alt prim-ministru, despre care spune că va fi din afara PSD. Dacă Iohannis iese președinte, apar două întrebări: va încerca schimbarea lui Ponta și, dacă da, ce șanse de reușită are? Pentru a schimba majoritatea parlamentară, ACL ar mai avea nevoie de circa 100 de voturi.

Primul care a încercat un răspuns a fost Iohannis însuși, care a spus clar că ar vrea să lucreze cu alt Guvern: “Eu dacă voi fi preşedinte, îmi doresc un alt Guvern, din motive extrem de simple: Guvernul care este acum în funcţiune este ineficient.” El a adăugat că și-ar dori ca schimbarea să aibă loc în 2015. “Nu pot să am garanţia că aşa se întâmplă, dar în 2016, cel târziu, când avem alegeri parlamentare, vom avea alt Guvern. În cursul anului 2015, este posibil ca după alegerile prezidenţiale să apară o modificare a raportului de forţe în Parlament şi este posibil şi ar fi de dorit ca prin moţiune de cenzură să se schimbe Guvernul”, a explicat Iohannis.

La scurt timp, însă, secretarul general al PNL, Marian Petrache, a lansat altă teză. El a anunțat, într-un interviu pentru Gândul că Iohannis va coabita ”100%” cu Victor Ponta dacă liberalul va câştiga preşedinţia României. Petrache a avut și o explicație rar întâlnită în lumea politică – liberalii nu ar fi pregătiți de guvernare. “PNL va prelua guvernarea, când va fi pregătit de guvernare, atunci când va avea un program de guvernare şi un cabinet care să fie în stare să preia guvernarea.”, a spus Petrache.

Liberalii resping coabitarea

“Nu înțeleg ce sens are să discutăm despre o coabitare Iohannis-Ponta. Dacă pierde alegerile prezidențiale, Ponta nu va mai putea fi premier, va fi devorat de propriul partid, așa cum s-a întâmplat cu Adrian Năstase sau Mircea Geoană”, afirmă vicepreședintele PNL, Dan Motreanu. “Klaus Iohannis va câștiga prezidențialele pe 16 noiembrie, iar mandatul lui Traian Băsescu expiră pe 21 decembrie. E o lună de zile, al cărei final nu îl va mai prinde pe Victor Ponta la Palatul Cotroceni”, crede Motreanu. El susține că ACL ar trebui să treacă rapid la formarea unui guvern de uniune națională. “2015 va fi un an extrem de greu, va trebui să alcătuim un buget influențat de toate deciziile populiste ale lui Victor Ponta, pe care nu a explicat cum le va finanța”, atrage atenția vicepreședintele PNL.

Alți lideri susțin că vor încerca debarcarea lui Victor Ponta. “Noul PNL, așa cum a reieșit din fuziunea de la tribunal, are ca scop ajungerea la guvernare prin modalități constituționale, pentru a aplica măsurile sociale, economice sau politice pe care le-a pregătit. În cazul victoriei lui Klaus Iohannis scena politică se va reseta, ceea ce va influența majoritatea parlamentară și obiectivul nostru va fi îndepărtarea Guvernului Ponta pentru a instala un guvern mai competent, al ACL“, a declarat Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al PNL. “Am dovedit că ne opunem actualului guvern, folosind toate mijloacele parlamentare – moțiuni de cenzură, moțiuni simple”, a adăugat Gorghiu.

Calculele PDL

Pe de altă parte, PDL a negociat postul de premier pentru Cătălin Predoiu, în schimbul susținerii lui Iohannis pentru Cotroceni și renunțarea la tentativa de schimbare a lui Ponta ar înseamna, implicit, abandonarea acestui plan. Paradoxal, în conducerea PDL, există lideri care susțin că strategia propusă de Petrache este una realistă. “Sigur că ar fi ideal să schimbăm Guvernul, dacă câștigăm alegerile prezidențiale, dar între ideal și realitate există o mare diferență. Klaus Iohannis ar trebui să urmărească o anumită stabilitate, nu accederea imediată la guvernare printr-o lovitură parlamentară de forță”, crede vicepreședintele PDL, Radu F. Alexandru. “Dacă ACL câștigă alegerile prezidențiale, se vor ivi o serie de oportunități, pot fi o serie de mișcări în Parlament, dar toate acestea vor fi conjucturale. Să nu uităm cum s-a prăbușit Mihai Răzvan Ungureanu, prin plecarea unor astfel de oameni din majoritate.”, explică Radu F. Alexandru. Acesta consideră că varianta cea mai “sănătoasă” ar fi venirea la guvernare după o eventuală victorie la parlamentarele din 2016.

Și secretarul executiv al PDL, Mircea Toader, se arată precaut. “Eu zic să nu vindem blana ursului din pădure. Să câștigăm întâi alegerile și apoi să discutăm despre o altă majoritate. Însă, este foarte dificil să ai un guvern susținut de patru-cinci grupuri parlamentare. Am trăit acest lucru, în timpul coaliției din jurul PDL”, afirmă Toader. Și el crede că varianta cea mai realistă ar fi venirea la guvernare după o victorie la alegerile parlamentare din 2016.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă