10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechComisia de Cod electoral a decis. Partidele politice se pot ÎMPRUMUTA cu...

Comisia de Cod electoral a decis. Partidele politice se pot ÎMPRUMUTA cu bani de la persoane fizice şi juridice

Potrivit proiectului de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, adoptat de Comisia de Cod electoral, partidele politice se vor putea împrumuta cu bani atât de la de la persoan fizice, cât și de la persoane juridice, dar numai prin acte autentice notariale sub sancțiunea nulității absolute, însoțite de documente de predare – primire, în contract prevăzându-se modul și termenul de restituire a acestora, informează Mediafax.

Proiectul prevede că împrumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de bază minime brute pe țară se supun condițiilor de publicitate. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. În acelaşi timp, proiectul de lege stipulează faptul că sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la 1 ianuarie a anului respectiv.

Pe de altă parte, proiectul interzice acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianțele politice sau electorale și candidații independenți către persoanele fizice.

Proiectul mai prevede că sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăși 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv.

 

 

O altă prevedere importantă vizează faptul că donațiile în bani a căror valoare depășește zece salarii de bază minime brute pe țară se vor efectua numai prin conturi bancare.

Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial lista persoanelor fizice și juridice care au făcut în anul fiscal precedent donații a căror valoare cumulată depășește 10 salarii de bază minime brute pe țară, lista persoanelor fizice și juridice care au acord împrumuturi a căror valoare depășește 100 de salarii de bază minime brute pe țară, precum
și suma totală a donațiilor confidențiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe țară primite, până la data de 30 aprilie a anului următor.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă