18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea a anunțat că Sorin Grindeanu este noua propunere de prim-ministru...

Liviu Dragnea a anunțat că Sorin Grindeanu este noua propunere de prim-ministru PSD, după ce Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh. Șeful statului a primit un document semnat de liderii coaliției PSD-ALDE, prin care îi comunică decizia. Reacțiile liderilor politici

Liderii Partidului Social Democrat discută, la Comitetul Naţional, pentru a decide pe cine vor propune, din nou, pentru funcţia de premier şi ce poziţie va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh. Social-democraţii au subliniat că această nominalizare nu va fi Liviu Dragnea, iar dacă şeful statului va respinge şi această propunere, membrii PSD intenţionează să înceapă demersurile pentru suspendarea din funcţie a liderului de la Cotroceni.


UPDATE 23.45: Primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, a salutat nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier, potrivit Agerpres.

„Ca timișorean, nu pot decât să salut nominalizarea domnului Sorin Grindeanu pentru funcția de prim-ministru al României. L-am avut viceprimar pe Sorin Grindeanu în 2012 și am avut o bună colaborare, așa cum am avut de altfel și în 2016, după ce dânsul a devenit președinte al Consiliului Județean Timiș. Sunt premise foarte bune, așadar, pentru o bună colaborare și în noile circumstanțe, în interesul Timișoarei și al județului Timiș. (…). Îi urez mult succes domnului Sorin Grindeanu, ca prim-ministru, pentru binele României, pentru binele Timișoarei”, a afirmat edilul, potrivit unei declarații transmise Agerpres..

Robu a orecizat că printre obiectivele pe care Timișoara le așteaptă de mai mulți ani și care au devenit stringente se află centura Sud, Centura Vest, racordul la autostrada de la bifurcația Arad — Sânandrei, spitalul regional, institutul oncologic, noua maternitate, noul stadion de 42.000 de locuri, noua sală polivalentă de 16.000 de locuri, bazinul de înot olimpic, reabilitarea și modernizarea Gării de Nord, centrul intermodal de mărfuri, centrul intermodal de pasageri, modernizarea și extinderea aeroportului, realizarea Muzeului Național al Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Sunt angajamentele bazate pe fonduri guvernamentale din proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeana 2021 — ca să mă limitez doar la câteva dintre obiectivele de maxim interes pentru Timișoara și județul Timiș, care sunt în jurisdicția Guvernului, nu a Primăriei Timișoara — și care vor putea deveni realitate. Pentru că — nu-i așa?—, dacă nu acum, atunci când? Îi urez mult succes domnului Sorin Grindeanu, ca prim ministru, pentru binele României, pentru binele Timișoarei!”, adaugă edilul.

23.30:  Citește și: Traian Băsescu, despre decizia PSD de a-l propune pe Sorin Grindeanu ca premier: Dacă prima nominalizare a fost o prostie crasă în capul lui Dragnea, a doua este o eroare politică

Președintele PMP și fostul șef al statului, Traian Băsescu, susține că propunerea PSD – ALDE pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu, „lasă suspiciuni serioase”, având în vedere că a urmat cursurile Academiei de Informații.


CItește și: Liviu Dragnea despre Sorin Grindeanu, la Antena 3: L-am întrebat dacă se teme că-i sare vreun schelet din frigider

Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, a participat miercuri, la „Sinteza zilei”, la prima emisiune tv din calitatea sa de aspirat la funcția de șef al Guvernului. Politicianul a fost însoțit în platoul Antena 3 de liderul social democrat Liviu Dragnea, cel care, anterior declarase că o comisie ce va fi înființată la partid va supraveghea atent acțiunile prim-ministrului și ale Executivului. 


Citește și: Averea premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu: Președintele Consiliului Județean Timiș deține trei terenuri și are un împrumut de 44.000 de euro

Președintele Consiliului Județean Timiș și fostul deputat Sorin Grindeanu, propus, miercuri, de PSD pentru funcția de prim-ministru, deține o casă, trei terenuri și are un credit de peste 44.000 de euro.


Documentele trimise, miercuri seara, de coaliția PSD-ALDE lui Klaus Iohannis, prin care îl anunță că președintele Consiliului Județean Timiș și fostul deputat Sorin Grindeanu este noua propunere de premier, au ajuns la Cabinetul președintelui, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.


 

21.20: Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, după ce PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu ca premier: Un al doilea refuz al președintelui Iohannis ar fi un gest suicidal

Copreședintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține un al doilea refuz al președintelui Klaus Iohannis la propunerea de premier a PSD ar fi „un gest suicidal”, care ar determina începerea procedurii de suspendare.


Citește și:  Reacția Ralucăi Turcan, după ce PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu ca premier: Propunerea de prim-ministru marchează înfrângerea lui Liviu Dragnea în interiorul partidului

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, califică noua propunere de premier a PSD drept „o înfrângere a lui Liviu Dragnea în interiorul partidului”, după ce, marți, președintele Klaus Iohannis a refuzat să o nominalizeze pe Sevil Shhaideh la conducerea Guvernului.


21.00: Liderii coaliției PSD-ALD au semnat, miercuri, un document prin care îi comunică șefului statului, Klaus Iohannis, faptul că noua propunere pentru funcția de premier este Sorin Grindeanu. Documentul, care a fost semnat la sediul central al PSD, a fost trimis și pe fax și pe mail, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a susținut că Sorin Grindeanu nu are nicio legătură cu SRI. Întrebat cum comentează faptul că Sorin Grindeanu a fost membru în Comisia parlamentară de control asupra activității SRI, Dragnea a spus: „Și asta ce înseamnă, că acolo au fost securiști? A fost din greșeală acolo, din întâmplare a fost un an jumate, după care a plecat. Deci ca să ne lămurim. Sorin Grindeanu n-are nicio legătură cu SRI. N-am nicio problemă cu acel serviciu, dar cei care ajung în comisie nu sunt acoperiți. Sau nu toți”.

Documentul trimis la Cotroceni pleacă de la anunțul făcut marți de șeful statului, prin care acesta a refuzat propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier în persoana lui Sevil Shhaideh.

„Deși apreciem ca fiind în afara cadrului constituțional procedura prin care nu ați fost de acord cu desemnarea doamnei Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, pentru a pune capăt instabilității politice actuale care nu este generată de noi și pentru a evita intrarea țării într-o criză politică profundă, cu responsabilitate și respect față de votul românilor din 11 decembrie, am decis să vă transmitem o nouă nominalizare, în vederea desemnării drept candidat la funcția de prim-ministru, în persoana domnului Sorin Mihai Grindeanu”, se arată în documentul semnat de cei trei lideri.


19.46: Citește și: Reacția lui Sorin Grindeanu, după ce a fost propus ca premier de PSD: Nu voi face mișcări în Guvern și mișcări politice fără colegii mei

Noua propunere a PSD pentru funcția de premier, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri după-amiază, în conferința de presă de la sediul PSD, că nu intenționează să facă mișcări politice în Guvern fără acordul colegilor de partid.


Citește și: Liviu Dragnea: Nu renunț pe viață la intenția de a deveni premierul României
 


17.57: Cine este noua propunere de premier a PSD, Sorin Grindeanu:

Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 – 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia înformatică.

În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul : Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt – Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie.

În perioada octombrie 1998 – octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş, în următorii trei ani a deţinut funcţia de director general adjunct la Delpack Invest SRL, timp de câteva luni, în 2008, a fost director SC Ahm Smart SRL, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat a fost viceprimar la Primăria Timişoara.

Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene a PSD Timiş, până în prezent fiind prim-vicepreşedinte de filială, lider al PSD Timişoara, iar duminică a fost desemnat preşedinte interimar al PSD Timiş.

În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara.

17.55: În conferința de presă susținută, miecuri după-amiază, la sediul PSD, Sorin Grindeanu a precizat că este o mare responsabilitate propunerea sa ca premier.

„Multumesc colegilor mei pentru votul de azi din Comitetul Executiv. E o mare responsabilitate şi simt în spate această responsabilitate, nu doar a votului pe care l-am primit azi din partea colegilor mei, ci a votului românilor pentru un program de guvernare pe care trebuie să îl punem în practică. Am avut o rugăminte în faţa colegilor din CEx, dar în primul rând o rugăminte faţă de preşedintele partidului, faţă de domnul Liviu Dragnea, de a-mi fi alături fiind cel care a coordonat echipa, cel care a făcut acest programul de guvernare pentru a ajuta la implementarea acestuia”, a precizat Sorin Grindeanu.

Întrebat de ce s-a răzgândit, în condiţiile în care anunţase că nu vrea să fie ministru sau premier, acesta a spus: „Declaraţia mea a fost că nu îmi doresc să intru în guvern la acel moment. Dar eu înţeleg momentul şi sunt de 20 de ani membru PSD. Tot timpul trebuie să simţi şi responsabilitatea oamenilor care cred în tine”.

Întrebat în continuare dacă are legături cu preşedintele Klaus Iohannis, Sorin Grindeanu a spus că l-a văzut o singură data pe şeful statului. „I-am văzut o singură dată pe domnul preşedinte Klaus Iohannis, când a venit în vizită la Timişoara, în urmă cu o lună şi jumătate, o vizită oficială. Fiind preşedinte de CJ, l-am aşteptat la aeroport aşa cum e normal”, a răspuns social-democratul.

 

17.45: Președintele PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri seara, că a discutat cu colegii săi despre o propunere.

Sigur că a fost un curent în ultimele zile, mii de mesaje primite în care ni se cerea să trecem la suspendarea președintelui (…). Avem o armă legitimă, puterea dată de popor. Pe de altă parte, nu vrem să mergem pe o decizie care să facă rău. Da, putem începe suspendarea chiar de mâine. Am discutat despre ce avem de făcut – dacă să procedăm la suspendare, dacă să mergem pe aceeași propunere sau pe o altă variantă: Varianta Sevil Shhaideh, eu asta am avut în minte până azi noapte. Începând după anunțul președintelui de ieri a început să primească foarte multe mesaje de amenințare cu moartea – și ea, și soțul și copiii ei. S-a ajuns la situația în care îi este teamă să iasă din casă și mi-a spus că nu poate merge înainte în acest război. Tot ce a apărut în presă reprezintă invenții. Demnitatea unui om a fost călcată în picioare și siguranța unei familii a fost pusă în pericol. Mai devreme sau mai târziu, toți care au susținut această campanie vor da socoteală. În aceste condiții, nu mai putem susține această propunere (…). Acum anunț propunerea din partea colegilor mei – a doua propunere să fiu eu. Astfel, a trebuit să găsim o soluție cu un coleg care este loial programului de guvernare și partidului, care nu merge la Palatul Victoria, dacă va fi desemnat, să își creeze un poll de putere – nu că ar putea. Am discutat, de asemenea, despre ce alegere am putea să facem noi, între dorința firească de a desemna un premier și între rațiune. Decizia mea, susținută de colegii mei, a fost că noi alegem, în continuare programele noastre”, a spus Liviu Dragnea.

Astfel. șeful PSD a precizat că a ales să nu arunce țara într-o criză politică.

Numele premierului popus de PSD este Sorin Grindeanu. 

„Din câte știu eu, nu e agent Hezbollah, nu e agent Hamas. Eu sper ca această propunere să fie luată în serios”.

17.35: Șefa Comisiei Juridice din Senat, Carmen Daniela Dan, este un alt nume vehiculat de sursele citate de Realitatea TV pentru funcția de premier.

17.15: Liviu Dragnea a răspuns miercuri, la prânz, jurnaliștilor care l-au întrebat când va fi învestit un nou Guvern.

„Deja, eu știu, să vorbiți cu un astrolog profesionist, pentru că nu mai depinde numai de noi. Am ieșit dintr-o logică a lumii civilizate, am ieșit dintr-o logică a unei democrații serioase și suntem la loz în plic. Eu nu mai pot să mă hazardez să spun când aș vrea să avem guvern. Am spus că am fost pregătiți aici la Parlament și am fost pregătiți, că într-o zi și jumătate, nu știu dacă a mai fost vreodată așa, totul a fost stabilit și asumat în Parlament, Parlamentul așezat, pregătit să audieze miniștri, să voteze programul și Guvernul cu speranța că noul guvern va avea timpul necesar, în acest an, să mai adopte niște măsuri extrem de importante pentru români. Se pare că nu s-a dorit asta din mai multe motive. Primesc tot felul de informații că acum este o nebunie, de exemplu, în Ministerul de Interne, tot fac numiri pe posturi. Eu nu îi înțeleg pe oamenii ăștia și le spun, ei chiar nu înțeleg că se joacă? Adică le fac degeaba. Și prin alte ministere”, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat când crede că va fi învestit noul executiv.

17.10:  Vicepremierul Vasile Dîncu a susținut, miercuri, că nu va fi una dintre propunerile pentru prim-ministru. Cu toate acestea, el a afirmat că participă, alături de președintele PSD, Liviu Dragnea, la proiectul „unei noi strategii de modernizare a României”.

„Nu voi fi una dintre propunerile pentru prim-ministru. Eu particip împreună cu Liviu Dragnea la proiectul unei noi strategii, să spunem, pe termenul lung de modernizare a României”, a spus Dîncu.

17.00. Europarlamentarul Viorica Dăncilă și președinta Organizației Naționale de Femei a Partidului Social Democrat ar putea fi noua propunere de premier a PSD,au declarat surse pentru Realitatea TV.

16.15: A început ședința Comitetului Național al PSD, în care social-democrații vor decide dacă vor lansa o nouă propunere pentru funcția de premier și ce poziție va adopta formațiunea, după ce președintele Iohannis a respins nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, PSD va face președintelui Iohannis o nouă propunere de premier, alta decât Dragnea. În cazul în care șeful statului va refuza noua propunere, social-democrații vor demara procedurile pentru suspendarea lui Klaus Iohannis.


Lidrul PSD Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, miercuri, că a transmis o scrisoare organizaţiei centrale a PSD prin care îl împuterniceşte pe Liviu Dragnea să facă în continuare propunerea de desemnare a viitorului prim ministru. Chirica nu va fi prezent la sedinţa social democraţilor.

„Am trimis o scrisoare către organizaţia naţională prin care l-am împuternicit pe Liviu Dragnea să facă în continuare propunerile de desemnare a viitorului prim ministru sau să ia o altă decizie care din punct de vedere politic poate prezenta interes în momentul de faţă”, a declarat, miercuri, Mihai Chirica.

Acesta a spus că respingerea din partea preşedintelui era „prognozabilă pentru că finalul campaniei electorale şi rezultatul alegerilor a fost unul foarte tensionat, nu a fost o invitaţie la pace nici din partea Preşedintelui României, era clar că prima propunere va fi respinsă”.

La rândul său, preşedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, consideră că la şedinţa CEx a PSD va fi importantă decizia echipei, spunând că trebuie epuizate toată căile constituţionale şi instituţionale pentru evitarea unei crize politice în cazul desemnării unui premier. Horia Nasra a declarat, pentru Mediafax, că aşteaptă la şedinţa CExN să vadă care este propunerea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, în legătură cu funcţia de premier, aceasta urmând să fie analizată.

„Aştept la şedinţa să văd care este propunerea preşedintelui partidului pe care o vom analiza. La ultimul CEx l-am mandatat pe preşedinte să vină cu o propunere, să găsească un candidat pentru funcţia de premier, deci nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere. Cred că în şedinţă va trebui să analizăm la rece, împreună, este prima dată când ne întâlnim după decizia preşedintelui şi va fi o analiză. Importantă este o decizie a echipei şi cred că trebuie să fim deschişi unui dialog, să încercăm să epuizăm toată căile constituţionale şi instituţionale pentru evitarea unei crize politice”, a spus Nasra.


15.00: Liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că social-democraţii îi vor oferi şefului statului un răspuns la solicitarea sa privind nominalizarea unui alt premier, care poate fi “într-un fel sau în altul”, urmând să se decidă şi dacă îl vor transmite public sau instituţional.

“Astăzi, după Comitetul Executiv Naţional, preşedintele o să primească răspunsul la solicitarea dumnealui. Care va fi într-un fel sau în altul. Dacă vreo instituţie a statului român, în mod oficial, îşi asumă nişte informaţii pe care le-ar fi dat preşedintelui, aşa ceva comentez”, a spus Dragnea.


UPDATE 14.00: Surse politice au declarat pentru News.ro că ar urma ca miercuri să anunţe o nouă propunere de premier, iar dacă preşedintele Klaus Iohannis va respinge şi această nominalizare, social-democraţii intenţionează să înceapă demersurile pentru suspendarea din funcţie a şefului statului. Au existat presiuni puternice în partid pentru suspendarea lui Klaus Iohannis, după ce preşedintele a respins-o pe Sevil Shhaideh.


Liderii PSD se întrunesc miercuri, de la ora 16, în cadrul şedinţei Comitetul Executiv Naţional pentru a decide ce nominalizare vor face pentru funcţia de prim-ministru şi ce poziţe va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh, scrie News.ro.

Liviu Dragnea a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că până miercuri seară, cel târziu joi, va lua o decizie ca urmare a respingerii de către preşedintele Iohannis a nominalizării lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier.

Preşedintele PSD a susţinut că vrea să “cumpănească foarte bine” pentru că nu este o decizie uşoară.

“Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore care ar fi resorturile care ar fi putut sta în spatele acestei decizii a preşedintelui. Nu am reuşit să găsim niciun motiv constituţional şi nici alt motiv care să ţină de alte elemente şi părerea noastră este că, de fapt, acest om vrea să declanşeze o criză politică în România”, a precizat Liviu Dragnea.

Acesta a susţinut că, după ce s-a consultat cu colegii săi, a decis că va lua o decizie miercuri, cel mai târziu joi.

“Mâine (miercuri n.r.), cel mai târziu joi, o să trebuiască să luăm o decizie. Vreau să cumpănesc foarte bine, dar nu între interesele personale şi de grup, ci între ce e bine şi rău pentru români. Nu va fi o decizie uşoară”, a subliniat preşedintele social-democraţilor.

De asemenea, surse politice au declarat pentru News.ro, că liderii PSD iau în calcul o nouă variantă de premier, aceştia urmând să decidă ce nominalizare vor face şi ce strategie vor adopta în perioada următoare. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă