8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechCongresul PSD. Cum s-a desfășurat bătălia pentru eșalonul doi. Cine sunt noii...

Congresul PSD. Cum s-a desfășurat bătălia pentru eșalonul doi. Cine sunt noii vicepreședinții PSD

UPDATE: Liderul Tinerilor Social Democrați, Mihai Sturzu, deputatul Constantin Niţă şi Cătălin Rădulescu au pierdut alegerile pentru un post de vicepreşedinte PSD, în timp ce pentru funcţiile atribuite Organizaţiei de femei sunt date câştigătoare Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu, potrivit unor surse social-democrate, citate de Mediafax

Citește și: Mihai Sturzu, Constantin Niță și Cătălin Rădulescu, printre cei învinși la alegerile interne din PSD

De asemeea, Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, şi Adrian Dobre sunt la limită în cursa pentru un post de vicepreşedinte, cu şanse mici.

Până la această oră, din cele patru posturi de vicepreşedinte atribuite organizaţiei de femei, două vor reveni Gabrielei Vrânceanu Firea şi Liei Olguţa Vasilescu, şanse având şi Ecaterina Andronescu, locurile trei şi patru fiind însă în dispută.

——–

UPDATE:  Valeriu Zgonea, a fost ales, duminică, la Congresul PSD, preşedinte executiv al partidului, cu aproximativ 2600 de voturi, potrivit Mediafax

Citește și: Valeriu Zgonea, noul președinte executiv al PSD

Contracandidatul său, Constantin Niţă, a obţinut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.

——–

UPDATE. O notă aparte în congresul PSD a făcut discursul lui Mihai Sturzu, candidat la funcţia de vicepreşedinte. El a cerut participanţilor să nu valideze alegerile de săptămâna trecută pentru şefia PSD, motivând că atunci a existat un singur candidat, Liviu Dragnea.

“Saptamana trecuta am avut alegeri cu un singur candidat. Domnul Ion Iliescu a asociat acest tip de alegeri cu cel din perioada lui Ceausescu si bine a facut. Evident ca nu am ce sa reprosez domnului Dragnea. Omul a candidat, si-a asumat functia. Vreau sa le reprosez ca nu au avut curaj sau nu au stiut sa duca pana la capat candidatura celor care nu au candidat pentru ca astfel ne-au pus pe noi in situatia in care am avut un singur candidat. (…) Acest Congres trebuie sa valideze alegerile de saptamana trecuta, adica sa valideze comunistii. Va propun ca acest Congres sa nu valideze alegerile, fiindca sunt convins ca PSD ar putea da minim doi candidati la presedintie si sigur se vor gasi 500.000 de oameni care sa vina la vot si atunci vom face un puternic gest impotriva comunismului”, a spus Sturzu, potrivit Agerpres.

“Trebuie sa avem curaj sa spunem ca nu am fost perfecti si suntem datori tinerilor din Romania sa le cerem iertare pentru (…) mineriadele din ’90, pentru oamenii care au suferit atunci. (…) Echitatea intr-un partid inseamna o dezbatere corecta, in care sa fim cu totii egali, in care fiecare punct de vedere sa fie ascultat si nu cumva sa uitam cine suntem si sa luam decizii seara, la restaurant, intr-un grup restrans, iar a doua zi la sedinta sa se vina sa se comunice ce decizii s-au luat”, a continuat Mihai Sturzu.

—–

UPDATE. Liviu Dragnea a vorbit la Congres şi despre greşelile PSD din ultimii ani. Trei mari eşecuri de strategie, legate de mesajele către electoratul din Transilvania, războiul mediatic cu Traian Băsescu şi atitudinea faţă de Institutul Cultural Român. 

Liderul PSD a spus că “nu prea stă în firea partidelor” să-şi recunoască greşelile, consemnează Mediafax, însă social-democraţii trebuie să facă asta, să admită că au existat “greşeli politice, erori de strategie, de personal şi de evaluare” şi chiar a făcut “grafe” în relaţiile cu oameni şi instituţii.

“N-aş vrea să uităm de eroarea strategică pe care PSD a făcut-o în Transilvania. PSD a pierdut electoratul Transilvaniei prin mesaje neinspirate, prin alianţe pripite cu partide etnice sau radicale”, a spus Dragnea.

Acesta a precizat că nu a existat o strategie şi o ofertă politică adaptată acestei regiuni. “Transilvania este o miză importantă în PSD şi promit că o vom readuce în programul partidului nu doar printr-o autostradă pe care Guvernul o va construi în regim de urgenţă, ci şi printr-o punte politică şi sufletească pe care o merităm cu toţii”, a continuat liderul PSD.

O altă “mare greşeală” a PSD a fost felul în care a tratat ICR. “A fost îndepărtată conducerea unei instituţii a cărei menire este să producă valoare şi prestigiu pentru România în lume”, a spus Dragnea, atrăgând atenţia că “managementul cultural veritabil nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică”. Dragnea a mai spus că social-democraţii trebuie să repare “punţile rupte cu intelectualitatea”.

Nu în ultimul rând, Dragnea a spus că o altă greşeală a PSD a fost momentul în care social-democraţii au “căzut în capcana războiului mediatic întinsă de Traian Băsescu”. “Răspunzându-i la atacuri, am transformat spaţiul public într-un teatru al violenţei verbale şi al conflictului care a otrăvit societatea şi a transformat-o şi a scunfundat-o într-o nevroză naţională. Ar fi trebuit să ne vedem de guvernare şi să rezistăm insultelor şi să contrazicem calomniile prin fapte concrete”, a susţinut Dragnea.

—-

UPDATE. Victor Ponta a dat de înţeles azi, la congresul PSD, că e gata să se retragă. El a vorbit de două rânduri de aplauze furtunoase de care are parte un politician, la început şi la final de carieră. Ponta a adresat apoi lui Liviu Dragnea un mesaj foarte clar, anume că pe masa noului şef PSD se află mandatul de premier.  “Liviu stie ca are mandatul meu de prim-ministru pe masa, stiu ca il va folosi cum trebuie. Glumeam cu Liviu ca doar PSD poate trece o motiune de cenzura… sa imi spuneti deci cand e momentul”, a spus Victor Ponta.  

—–

UPDATE. Proaspăt lider PSD, Liviu Dragnea pare că vrea să scoată nişte schelete din dulapul acestui partid. Azi, la începerea congresului, a vorbit despre victimele comunismului. Ba chiar a cerut tuturor participanţilor la întrunire să păstreze un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului. “Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României așa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibrații ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar și trecutul recent. (…) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluție. Tratamentul politic aplicat unor supraviețuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderația și respectul cu care trebuiau tratați acei oameni. (…) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovați. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărțirii de un trecut care ne mai urmărește și azi. Vreau să ne ridicăm în picioare și să ținem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste și să ne cerem iertare României și românilor că nu am făcut acest gest până acum”, a spus Dragnea.

——-

UPDATE Preşedintele social-democrat Liviu Dragnea a spus duminică, la Congresul partidului, că PSD va continua guvernarea, cu Victor Ponta premier. Liviu Dragnea a spus, în discursul susţinut în faţa delegaţilor la congres, că guvernul PSD a adus creştere economică şi a precizat că partidul va continua guvernarea, cu Victor Ponta premier. “Dar să vrea să şi rămână. Nu ne mai faci vreo nefăcută.O să vedem pe Facebook”, i s-a adresat el lui Victor Ponta, aflat în sală.

——–

UPDATE “Liviu ştie foarte bine din prima zi că are mandatul meu de prim ministru pe masă, sunt convins că îl va folosi spre binele nostru al tuturor. Şi, deocamdată mergem, guvernăm bine şi putem să facem şi în 2016 o mulţime de lucruri bune care să arate că doar PSD-UNPR-ALDE pot să guverneze bine România. Asta vreau să fac şi sper să am sprijinul dumneavoastră”, le-a spus Ponta participanţilor la Congresul PSD.

El a arătat că doar PSD poate să treacă o moţiune de cenzură prin Parlament, şi a cerut să fie anunţat când va sosi un astfel de moment. “Doar PSD poate să treacă moţiune de cenzură, nimeni altcineva, aşa că, să-mi spuneţi când e momentul. Să-mi spuneţi să ne pregătim dacă e cazul. Că noi ştim să trecem moţiuni de cenzură, însă sunt absolut convins că în această formulă guvernarea va merge foarte bine”, a afirmat premierul.

——–

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat duminică, la debutul Congresului PSD, că va fi alături de noua echipă a PSD şi i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru “parteneriatul loial” de cinci ani, transmiţându-i însă că împreună au luat toate deciziile, şi pe cele bune şi pe cele “greşite”.

———-

Social-democrații își vor alege, duminică, în cadrul Congresului extraordinar, noul Birou Permanent Național și îl vor valida pe Liviu Dragnea în funcția de președinte al partidului, ales, deja, de toți membrii de partid cu 97% din voturi. 

Cea mai importantă funcție pusă la bătaie duminică este cea de președinte executiv. Pentru acest post  s-au înscris în cursă președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și fostul ministru Constantin Niță. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, în mai multe rânduri, că îl va susține pe Zgonea pentru această funcție.

La congres delegații vor avea de ales între 15 candidați care vor concura pe 10 funcții de vicepreședinte alocate bărbaților și între cele șase femei care și-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepreședinte alocate organizației de femei a partidului. Cei 15 candidați sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu, Ecaterina Andronescu.

În ceea ce privește modul în care se va desfășura scrutinul, Dragnea a precizat că la congresul de duminică vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare funcție.

Pe de altă parte, Dragnea anunța, vineri, că în cadrul Comitetului Național Executiv au fost efectuate o serie de modificări la statutul PSD care vor fi supuse validării Congresului.

“La statut au fost câteva modificări. Numărul de vicepreședinți este diferit de cel actual. Biroul Permanent Național este constituit din cei care sunt aleși în congres, respectiv președinte, președinte executiv, vicepreședinți, în schimb participă de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, președintele Consiliului Național, președinții organizațiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general și secretari regionali”, a afirmat Dragnea.

El a precizat că vor exista opt secretari regionali, ca și în prezent, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă