19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechConsens de fațadă la Cotroceni

Consens de fațadă la Cotroceni

Liderii partidelor au promis, la Cotroceni, finalizarea rapidă a legislației electorale. Doar pentru proiectele care îi interesează în mod direct. Votul pentru românii din diaspora a rămas în suspensie. Aceeași soartă a avut-o și propunerea de simplificare a ridicării imunității parlamentare.

La mai bine de patru luni de la preluarea mandatului de președinte, Klaus Iohannis încearcă să repună pe agenda publică o serie de teme cu care a câștigat competiția pentru Cotroceni. Pe de o parte, opinia publică are așteptări legate de introducerea votului prin corespondență pentru românii din diaspora, votarea cererilor justiției în Parlament sau de reformarea legislației electorale. Pe de altă parte, șeful statului nu are o majoritate în Legislativ, motiv pentru care poate acționa doar indirect. Este vorba de încercarea de a obține sprijinul actualei majorități, din jurul PSD, și, în paralel, de cultivarea relației cu UNPR, de care depinde schimbarea majorității.

În acest context, Klaus Iohannis a avut, luni, consultări cu partidele parlamentare, având ca teme stadiul legislației electorale, blocarea cererilor justiţiei de către legislativ şi votul în diaspora. În cazul subiectelor în care interesul partidelor este comun, consensul a fost obținut relativ ușor. Astfel, PSD susţine legea alegerilor locale, cu alegerea primarilor din primul tur şi alegerea preşedinţilor de CJ prin votul consilierilor judeţeni. Mai mult, premierul Ponta a fixat și un deadline pentru acest subiect: 15 mai, când legea va fi trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. În forma discutată în Comisia electorală, proiectul avantajează PSD, care are cei mai mulți primari în funcție, cu statut de favoriți în sistemul de alegeri într-un singur tur de scrutin. Pe de altă parte, prin eliminarea prevederii potrivit căreia președinții consiliilor județene sunt aleși uninominal și trecerea la alegerea de către consilieri, conducerile centrale ale partidelor își întăresc influența asupra așa-numiților baroni locali. PNL propune alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, însă varianta are șanse reduse de reușită.

Votul prin corespondență, la sertar

Conducerile centrale ale partidelor vor fi avantajate și de revenirea la votul pe listă, prevăzută în proiectul legii alegerilor parlamentare. În acest caz, ultimul cuvânt va reveni șefilor de partide, care vor stabili ordinea candidaților. „În legea alegerilor parlamentare, vom introduce sistemul proporţional, în aşa fel încât fiecare partid, lista de partid, să-şi asume candidaţii şi să încercăm să avem o mai bună profesionalizare şi performanţă a membrilor Parlamentului”, a argumentat Victor Ponta.

PSD susţine cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii finanțării partidelor, inclusiv cea privind finanţarea prin transfer bancar şi nu prin numerar. Și liberalii au dat asigurări că vor accepta observațiile șefului statului. Disponibilitatea partidelor este dictată de interesul comun de a avea acces la finanțarea de la bugetul de stat, asigurată prin noua lege.

În schimb, Victor Ponta s-a ferit să avanseze vreun termen concret în ceea ce privește votul prin corespondență pentru românii din diaspora, categorie în mod tradițional anti-PSD. Social-democrații au prezentat și condițiile în care ar sprijini acest proiect: organizarea alegerilor şi în afara ţării de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) nu de către Guvern, şi organizarea acestor alegeri pe baza înscrierii cetăţenilor români într-un termen de șase luni înainte de alegeri. De altfel, legea privind votul pentru românii din diaspora este singura din pachetul electoral care nici măcar nu a fost dezbătută de către comisia de cod electoral. Liberalii au depus deja un proiect privind votul prin corespondență și par să creadă că propunerea lui Ponta ar putea genera complicații procedurale. „Pe noi nu ne deranjează şase luni, dar constituţional nu ştim dacă putem declanşa procesul de înscriere mai devreme de declanşarea alegerilor”, a afirmat Vasile Blaga.

PSD ține la imunitate

Atitudinea PSD a rămas evazivă și în ceea ce privește simplificarea procedurilor de ridicare a imunității parlamentare. Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a anunțat că liberalii susţin ca votul în cazul cererilor Justiţiei adresate Parlamentului să se facă la vedere, el acuzându-l pe premierul Ponta că nu a fost prezent, ca deputat, la nici un astfel de vot. Ponta, care a avut o discuție „mai puțin formală” cu președintele pe tema independenței justiției, s-a ferit de un angajament concret. El a anunțat că Parlamentul a modificat deja statutul deputaților și senatorilor și Regulamentul Senatului, schimbând cvorumul pentru arestare, sugerând că, pentru PSD, subiectul este încheiat.

În cadrul întâlnirii de la Cotroceni a fost abordat și subiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, inițiativă criticată de șeful statului. Conducerea PNL a dat asigurări că liberalii care l-au semnat îşi vor retrage semnăturile, el cerându-i premierului să spună dacă susţine legea. Solicitarea s-a soldat cu o nouă eschivă din partea premierului. “Nu sunt deputat, sunt preşedintele PSD, prim-ministru” a spus Ponta, deși este deputat de Târgu-Jiu.

Fără un angajament ferm pe subiectele care nu avantajează PSD, Victor Ponta s-a arătat mulțumit de modul în care funcționează cooperarea instituțională cu șeful statului. „Cred că România avea nevoie, după ani de zile în care nu exista nici un fel de dialog, şi de exercitare a rolului constituţional al preşedintelui între puterile statului”, a spus Ponta după discuţia avută cu Klaus Iohannis. De altfel, PSD a avut un ton similar și după consultările de la Cotroceni din 28 ianuarie, dedicate acelorași teme. În ciuda angajamentelor luate la prima întâlnire pe această temă, social-democrații au evitat să discute proiectul de lege privind votul din diaspora și să simplifice ridicarea imunității parlamentare.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă