7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechConsiliul Național al PSD: Cum își va juca Victor Ponta cărțile?

Consiliul Național al PSD: Cum își va juca Victor Ponta cărțile?

Social-democrații discută, astăzi și mâine, la Palatul Parlamentului, despre reformarea și reorganizarea partidului, în prima ședință a Consiliului Național de după eșecul la prezidențiale. În locul lăsat vacant de Adrian Năstase va fi instalată Rovana Plumb, susținută de tandemul Ponta-Dragnea.

Cu sau fără abuz în serviciu?

Cele mai importante modificări gândite de la centru spre a fi operate în Statutul PSD se referă la sancțiunile ce vor fi aplicate membrilor implicați în dosare penale. După cum explica Victor Ponta, începerea urmăririi penale ar urma să atragă interdicția de a mai ocupa funcții numite în Guvern sau în conducerea celor două Camere ale Parlamentului. Trimiterea în judecată sau arestarea preventivă l-ar putea costa pe un social-democrat și suspendarea din funcțiile din partid, iar condamnarea, fie ea și în primă instanță, l-ar scoate în afara PSD.

Unii lideri locali ai partidului se declară de acord cu reforma propusă de Victor Ponta, alții se opun vehement, așa că este de așteptat ca dezbaterile pe acest subiect să fie cu adevărat furtunoase. Tocmai pentru a se asigura că opozanții săi nu au marjă de manevră prea mare, Ponta a precizat că, dacă nu îi este acceptat proiectul de reformă, social-democrații vor trebui să-și caute un alt președinte, fapt ce ar veni la pachet cu pierderea guvernării (reamintim că UNPR a spus, explicit și repetat, că susține actualul Executiv cât timp este Ponta premier). Tot șeful PSD ar putea propune delegaților la Consiliul Național să voteze o rezoluție care să spună că sancțiunile pe motive de corupție să se aplice imediat, fără să se mai aștepte ca modificările la Statut să fie aprobate într-un congres. În acest fel, premierul ar scăpa de mulți pesediști incomozi.

Față de variantele vehiculate până acum, este posibil, totuși, să avem și unele surprize la Consiliul Național, în sensul ca forma finală a sancțiunilor să fie mai nuanțată, iar sancțiunile să fie îndulcite pentru anumite infracțiuni. Potrivit surselor, nu este exclus, de pildă, să fie prevăzută o excepție de la regulă pentru cei acuzați de abuz în serviciu (infracțiune de care sunt acuzați mulți lideri ai PSD, printre care Dan Șova, Nicușor Constantinescu sau Radu Mazăre). Alte modificări la Statut vizează schimbarea atribuțiilor Consiliului Național și a criteriilor de vechime pentru a ocupa unele funcții în partid.

Congresul PSD ar putea fi convocat tocmai pentru luna octombrie, adică la aproape 11 luni de la pierderea alegerilor.

Reducerea numărului de vicepreședinți

Social-democrații urmează să discute și reorganizarea partidului, în sensul reducerii numărului de vicepreședinți și conferirii de puteri mai mari departamentelor. Concret, în loc de 21 de vicepreședinți, câți sunt acum, PSD ar putea avea 9-11, dar care să aibă atribuții sporite (vor conduce departamentele de specialitate și vor avea un cuvânt greu de spus în numirea și revocarea ministrului și secretarilor de stat din domeniul pe care îl gestionează).

Tot în cadrul reuniunii de astăzi și mâine, social-democrații trebuie să-l „aleagă“ pe urmașul lui Adrian Năstase în fruntea Consiliului Național. Evident, este vorba de o simplă formalitate, din moment ce singurul candidat înscris este ministrul Rovana Plumb.   

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă