15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăTechConstanţa: Anul traseiștilor politici

Constanţa: Anul traseiștilor politici

Pentru cineva care a urmărit alegerile locale de acum patru ani, lumea politică pare să se fi întors cu susu-n jos. Au avut loc, în acest răstimp, atât de multe treceri de la un partid la altul încât cu greu îți vine să crezi. Mai mult, s-a trecut de la o doctrină de stânga la una de dreapta cât ai clipi. Explicațiile sunt din cele mai diverse. De multe ori însă, adevărul este că politicienii și-au urmărit numai interesul personal.

De la PDL la PNL și ALDE

Una dinte mutările greu de crezut pe piața locală politică l-a avut ca protagonist pe senatorul Christian Gigi Chiru. Fost președinte PDL, ajuns copreședinte la PNL, un luptător autodeclarat al PSD, acesta a făcut pasul spre ALDE, după ce a negociat funcția direct cu Călin Popescu Tăriceanu. Explicația sa: ”Tensiunile din ultima vreme din PNL m-au determinat să aleg un nou proiect politic.” Realitatea este că la câteva zile după ce a preluat președinția organizației municipale a ALDE și a  anunțat intenția de a candida la Primăria Constanța, lucru pe care nu îl putea face din PNL, unde un sondaj de opinie a declarat că cel mai bun candidat este amiralul în rezervă Vergil Chițac. Săptămâna aceasta, Chiru și-a anunțat oficial intenția de a candida. Ironic este că ALDE și PSD au semnat anul acesta un protocol de colaborare pentru alegerile locale. Cu o condamnare penală în primă instanță, Chiru poate însă spera la o nouă candidatură pentru parlament din partea ALDE, criteriile de intergritate din PNL nefiindu-i cele mai favorabile.

Rocadă la Ovidiu

O situație specială se întâlnește în localitatea Ovidiu. Actualul primar George Scupra, a câștigat alegerile din 2012 în calitate de membru PSD și, evident, de președinte al organizației locale de partid. De fapt, campania sa a fost bazată pe sprijinul direct acordat de echipa Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu. În ianuarie anul acesta, Scupra s-a înscris în PNL, partid din partea căruia va candida din nou la primărie anul acesta.

O trecere de la stânga la dreapta în decurs de câteva zile. Fostul primar, Dumitru Bocai, membru PDL, devenit apoi de facto liberal, a făcut pasul spre PSD, după ce Scupra a intrat în PNL și i-a blocat astfel orice șansă de a candida la alegerile din iunie. Bocai a devenit așadar candidatul PSD pentru Primăria Ovidiu.

Lungul drum spre PSD

Un caz interesant este și deputatul Florin Gheorghe. Fost consilier local din partea PDL, în 2008, un PDL apropiat de PSD, acesta ajunge deputat din partea partidului, în 2012. Pleacă însă la scurt timp  din PDL și devine independent. Nu îi place nici această haină și intră în PMP-ul condus de Elena Udrea. După un conflict cu liderul local, Claudiu Palaz, face pasul spre UNPR. În februarie 2016, își anunță candidatura la Primăria Constanța din această postură. ”Aşa cum am spus în mai multe rânduri, atunci când am intrat în politică, am intrat cu gândul ca, la un moment dat, să fiu primarul Constanţei”, a afirmat atunci. Renunță însă la această intenție și în aprilie 2016 se înrolează în PSD, cererea sa fiind acceptată în unanimitate de către Biroul Permanent Județean.

La Rasova, ca la nimeni

O situație demnă de Caragiale întâlnim la Hârșova. Candidata Partidului Național Liberal din 2012, Maria Mitu, este actualul candidat al Partidului Social Democrat. Culmea, aceasta este sprijinită de ex-primarul Mihalache Neamțu, care și-a dat demisia, după zece ani de mandat. Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, actualul primar a fost susținut să câștige alegerile de fostul primar. 

INDEPENDENŢI

După mai multe partide

Există la aceste alegeri și o categorie a celor care au trecut prin mai multe partide, dar acum vor candida ca independenți. Exemplu: Mihai Petre, la Primăria Constanța, după ce a trecut prin PDL, Forța Civică și M10. Un exemplu mai celebru: Zanfir Iorguș, la Mangalia, care a fost PSD-PDL-PSD și acum candidează independent, dar susținut de ALDE.

 

Cele mai citite

Desantul cu 2000 de parașutiști simula recucerirea unei baze militare ocupate. Codul galben poate bloca sprijinul NATO pentru România

Aproape 2000 de parașutiști din armatele țărilor NATO, care trebuiau să realizeze un desant în inima Transilvaniei, au fost obligați să-și amâne exercițiul cu...

Veste tristă pentru handbalul românesc. Naționala masculină a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2025

Naționala României de handbal masculin a fost învinsă decisiv de echipa Cehiei în manșa secundă a barajului pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025....

VIDEO. Messi și compania revin și câștigă partida cu Montreal

Inter Miami, echipa unde evoluează Lionel Messi, s-a impus cu 3-2 în meciul cu Montreal, dar argentinianul nu a reușit să înscrie. Seria lui Lionel...
Ultima oră
Pe aceeași temă