14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCriză la vârful mafiei

Criză la vârful mafiei

Conducerea PSD a decis, marți, suspendarea din toate funcţiile a lui Dan Șova, Marian Vanghelie și Sebastian Ghiţă. Viorel Hrebenciuc nu a primit vreo sancțiune pe linie de partid, iar demisia sa din Parlament nu este, încă, efectivă.

Social-democrații au încheiat, ieri, o zi de atacuri reciproce, după scandalul stenogramelor DNA, fără ca vreunul dintre prota­go­niști să sufere răni fatale din punct de vedere politic. Dan Șova, Marian Vanghelie și Sebastian Ghiță s-au ales doar cu suspendări, ultimul din calitate de șef al PSD online. În fine, Viorel Hrebenciuc a rămas, deocamdată, la adăpostul imunității parlamentare.

Citește și: Furnizorul lui Hrebenciuc avea acces la informații secrete, ca membru al rețelei Iliescu-Voicu-Vanghelie

Premierul Victor Ponta a explicat suspendările din funcțiile deținute în PSD prin necesitatea păstrării disciplinei de partid în timpul campaniei electorale. “În ultimele 24 de ore au fost atacuri de imagine la unii colegi din conducerea partidului şi cei care au apărut în opinia publică. Marian Vanghelie, Sebastian Ghiţă şi Dan Şova se vor suspenda din toate funcţiile din partid. E o decizie luată din BPN, am discutat cu aceşti colegi, vreau ca PSD să fie cel mai important partid, cel mai ordonat, disciplinat şi responsabil“, a explicat Ponta, care este și candidatul PSD la alegerile prezidențiale.

Reuniunea conducerii PSD a venit după acutizarea tensiunilor din interiorul partidului, în contextul apariției stenogramelor DNA. Potrivit acestor documente, Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Șova că îl va sprijini să obțină șefia PSD, în schimbul intervenției pe lângă ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pentru a promova o lege a amnistiei și grațierii.

Citește și: Oamenii lui Hrebenciuc

Interesant este că Hrebenciuc nu a primit vreo sancțiune pe linie de partid, ba chiar a fost lăudat de Ponta că s-a pus la dispoziția Justiției, după ce a menajat imaginea PSD, anunțând că va demisiona din Camera Deputaților.

Cum a fost analizat cazul Șova

Și Dan Șova a primit o sancțiune medie, ținând cont de avertismentele anterioare ale premierului Ponta. El a fost suspendat din funcţia de vicepreşedinte şi din cea de purtător de cuvânt al PSD, preluată de Gabriela Firea. Însă, după Comitetul Executiv de la Orăştie de la finele lunii iunie, Victor Ponta anunţase că oricine va discuta despre funcţia de preşedinte al PSD înainte de câștigarea bătăliei pentru Cotroceni va fi exclus din partid. Or, tocmai asta au făcut Șova și Hrebenciuc. Șova a intrat pe ușa din spate la ședința PSD, ferindu-se să dea orice fel de declarații. Dacă atitudinea lui Ponta ridică semne de întrebare, vicepremierul Liviu Dragnea a preferat să fie tranșant, în contextul în care Hrebenciuc și Șova discutau despre blocarea drumului său spre șefia partidului. “Marele noroc pentru unii este că prostia nu este o infracţiune”, a comentat Dragnea.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Dan Șova și Viorel Hrebenciuc, interceptați într-un dosar de corupție. Șova: ”Amnistie şi graţiere obligatoriu!”

Nervozitatea lui Vanghelie

Un subiect aparte în PSD a fost deputatul Sebastian Ghiță, un apropiat al premierului Victor Ponta. Acesta a cerut ca atât Viorel Hrebenciuc, cât și Dan Șova să fie suspendați din partid, iar Victor Ponta a susținut că Sebastian Ghiță nu ar fi avut mandat în acest sens. ”De acum l-am tras pe margine şi sunt convins că va respecta disciplina de partid. Dacă nu, pleacă din partid”, a spus Ponta despre Ghiţă. Avertismentul pare însă mai degrabă efectul dorinței premierului de a părea un lider echilibrat, care nu face favoruri. Influența lui Ghiță în partid este una informală și nu este legată funcția pe care a pierdut-o, cea de șef al PSD online, care îi oferă și statutul de membru al Comitetului Executiv Național (CExN).

Citește și: Vanghelie: De două-trei luni, sunt urmărit de câte trei-patru mașini. Eu nu mă bat cu papparazzi. Niște cimpanzei mă urmăresc când merg cu familia. Cred că toți oamenii normali reacționează

În fine, al treilea lider sancționat, Marian Vanghelie, care a pierdut, temporar, funcția de vicepreședinte al PSD, este un adversar mai vechi al lui Victor Ponta. Potrivit unor imagini video care au circulat ieri, Vanghelie, enervat că este urmărit de paparazzi, a început să îi înjure pe Sebastian Ghiță și pe Victor Ponta, crezând că în spatele acțiunii se află cei doi lideri social-democrați. Ulterior, Vanghelie a susținut că înjurăturile nu se adresau colegilor de partid. “Nu, nu, acolo nu aţi înţeles bine. Nu îl înjuram pe domnul Ponta. «Fir-aţi ai dracu voi» golanii ăştia, golanii ăia…”, a declarat Vanghelie.

Jocul lui Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc a demisionat, ieri, din Parlament, pentru a proteja imaginea PSD, însă validarea gestului său depinde de reunirea plenului Camerei Deputaților. Procedura se poate prelungi și câteva săptămâni, iar în această perioadă el își va păstra imunitatea.

Citește și: Troc la vârful PSD: Graţierea penalilor contra şefia partidului

Astfel, potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, demisia devine operativă doar dacă este prezentată în plenul acestui for legislativ. Cum parlamentarii sunt în campanie electorală, o ședință a plenului Camerei Deputaților este programată abia lunea următoare. Este foarte posibil ca ședința să nu poată avea loc, dacă nu va exista cvorum, așa cum s-a întâmplat lunea aceasta cu ședința destinată aprobării arestării deputatului PC Ion Diniță. Camera Deputaților nu mai are nici o ședință programată înainte de primul tur al prezidențialelor din 2 noiembrie, când ar putea fi “reportat” cazul Hrebenciuc. Pentru a deveni efectivă, demisia trebuie publicată în Monitorul Oficial. Până atunci, Viorel Hrebenciuc nu poate fi arestat pentru că are imunitate parlamentară.

Corupții PSD, apărați și tratați cu mănuși

Confruntat dintotdeauna cu acuzații de corupție, transpuse în ultimii zece ani și în dosare răsunătoare, PSD a dovedit că este interesat mai puțin de justiție și mai mult de bunăstarea propriilor membri. „Schema“ a fost mereu aceeași: întâi au fost declarațiile publice de susținere a nevinovăției celor acuzați. În funcție de greutatea persoanei vizate, declarațiile au fost completate, uneori, cu proteste „spontane“ în stradă. Startul s-a dat în cazul lui Gabriel Bivolaru, în 1997, și s-a repetat metoda în ianuarie 2011 la Constantin Nicolescu și în iunie 2012 la Adrian Năstase. Apoi, dacă cei acuzați de corupție puteau fi salvați printr-un vot în Parlament, s-a pus în mișcare mașinăria de partid: tergiversări, invocarea chichițelor procedurale (vezi situația actuală a Ecaterinei Andronescu și a lui Șerban Mihăilescu) și, în final, respingerea cererilor DNA. Unii dintre cei vizați s-au „autosuspendat“ din partid pentru o vreme, alții au plecat sau au fost excluși doar în urma unor presiuni substanțiale. O mențiune aparte merită Adrian Năstase, căruia social-democrații îi păstrează și acum, după două condamnări pentru fapte de corupție, funcția de președinte al Consiliului Național al PSD.

Iată, în cele ce urmează, câteva din cazurile sonore gestionate cu „indulgență“:

Constantin Nicolescu, fost președinte al CJ Argeș: În ianuarie 2011, când Tribunalul Argeș a decis arestarea sa, conducerea PSD i-a sărit în apărare. „Reacția noastră nu va fi în nici un caz de intimidare, pasivitate. Ne vom bate în continuare“, spunea Victor Ponta, adăugând că ședințele PSD se vor muta „în față la DNA“. La rândul său, Adrian Năstase se minuna că „oamenii n-au început să iasă în stradă“ și arăta că PSD „trebuie să reacționeze politic în țară“. Nicolescu avea să fie condamnat, în iulie 2014, la nouă ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fraudare de fonduri europene.

Adrian Severin, fost europarlamentar și vicepreședinte al PSD: Când a izbucnit, în martie 2011, scandalul în care a fost implicat, alături de doi eurodeputați din Austria și Slovenia, Adrian Severin nu doar că a refuzat să demisioneze din Parlamentul European și și-a susținut vehement nevinovăția, dar i-a și cerut președin­telui PE să ia în calcul „măsuri penale“ față de ziariștii care s-au pretins lobbyiști. Colegii din PSD nu s-au grăbit să-i ceară demisia, mulțumindu-se, în prima fază, cu autosuspendarea acestuia din PSD. De abia la presiunea socialiștilor europeni Victor Ponta și colegii săi i-au cerut demisia din partid. A rămas, însă, membru al Parlamentului European. În septembrie 2013, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență.

Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al CJ Constanța: Trimis în judecată în trei dosare penale și având pe numele său două mandate de arest preventiv, prim-vicepreședintele PSD Constanța a avut un înfocat apărător în persoana primarului Radu Mazăre, care are propriile probleme cu DNA. Despre bunele intenții ale bolnavului baron PSD a vorbit chiar și premierul Ponta: „Nicușor Constantinescu nu se ascunde de justiție“.

În încercarea de a-l apăra cu orice preț pe Constantinescu și de a lovi în DNA, social-democrații au implicat și instituții publice. De exemplu, într-un comunicat de presă emis de CJ Constanța, în ianuarie 2014, se arăta că DNA este „un aparat odios de poliție politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu“. Între timp, deși nu mai conduce CJ Constanța de peste jumătate de an, Constantinescu nu și-a pierdut mandatul, așa cum prevede legea.

Radu Mazăre, primarul Constanței: După ce au început, în luna aprilie, perchezițiile la Primărie și la domiciliul edilului social-democrat, premierul Ponta a profitat de lansarea raportului de activitate pe 2013 al Consiliului Concurenței pentru a-i lua apărarea și lui Radu Mazăre. Șeful PSD a arătat că procurorii nu vor reuși până la alegerile din noiembrie să ancheteze „până la 7,4 milioane“, aluzie la numărul celor care au votat, la referendumul din 2012, pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Liviu Dragnea, vicepremier: La aceeași cifră, 7,4 milioane, s-a raportat premierul și când a fost vorba să-l apere pe fostul șef al CJ Teleorman, trimis în judecată pentru tentativă de fraudă la referendumul din 2012: „Nici vorbă să-l demitem din funcția de vicepremier. Ar însemna să luăm funcțiile celor 7,4 milioane de români care au votat împotriva lui Băsescu la referendum“. Ponta s-a apucat să-l caracterizeze și pe procurorul Lucian Papici („marele băsist”, care a făcut „dosare politice“), schimbat de la conducerea Secției I Anticorupție a DNA după ce a finalizat rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Dragnea.

Gheorghe Bunea Stancu, președintele suspendat al CJ Brăila: „Am convingerea că domnul Bunea Stancu nu are nimic de ascuns“, spunea, în august 2014, Dan Șova, în calitatea sa de purtător de cuvânt al PSD. La o zi de la declarație, liderul PSD era reținut și plasat în arest la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru mai multe infracțiuni. Trimiterea în judecată a venit la începutul lunii octombrie, iar prejudiciul produs CJ Brăila a fost estimat la aproape 3 milioane lei.

Adrian Duicu, fostul președinte al CJ Mehedinți: La trei luni după arestarea preventivă a baronului local, Victor Ponta a ținut să-l apere, arătând că acesta nu ar fi avut o influență atât de mare și nici nu s-ar fi aflat la el în birou, așa cum au arătat procurorii. Premierul preciza că nu se „dezice“ de Duicu și nici de alți lideri PSD care au probleme „doar pentru că sunt din județe unde PSD stă foarte bine“.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă