19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechCulisele împărțirii puterii. Posibili premieri, negocieri PSD-ALDE pe Justiție. Liberalii se bat...

Culisele împărțirii puterii. Posibili premieri, negocieri PSD-ALDE pe Justiție. Liberalii se bat pe funcțiile din Parlament

PSD și ALDE vor participa, miercuri, împreună la negocierile de la Cotroceni, unde vor susține o propunere comună pentru postul de premier, care nu a fost anunțată oficial. Neoficial, a circulat numele lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, însă au apărut și informații potrivit cărora acesta ar fi refuzat.


Citește și editorialul jurnalistului Cătălin Prisacariu: Premierul Moș Crăciun. Garantat Dragnea │OPINIE
Pentru Dragnea, poporul constă, de fapt, într-o colecție de infantili la cap care pot fi mințiți că Moș Crăciun există, dar se arată numai o dată la patru ani. De data asta, apare azi, la Cotroceni. Iar când se înfățișează, în sfârșit, vorbește cu vocea lui Liviu de la Teleorman și face cadouri din programul de guvernare al PSD, indiferent ce nume e cusut pe ecusonul de pe costumul de Moș Crăciun. Citește aici tot editorialul!



Alte nume vehiculate pentru postul de premier au fost Vasile Dîncu, viceprmeier, Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor, Marius Nica, fost ministru al Fondurilor Europene sau senatorul Mihai Fifor. La ora închiderii ediției, Dragnea nu le comunicase decizia sa finală liderilor partidului. Cel mai probabil, Comitetul Executiv care se va întruni mâine îl va mandata pe Liviu Dragnea să facă o propunere pentru funcția de premier. Toate datele din cursul zilei de ieri pledau pentru ideea că Dragnea nu se va autopropune premier. Legea de organizare a guvernului interzice unui condamant penal să dețină funcția de ministru.

Negocieri pe Justiție

Un alt punct delicat în negocierile PSD-ALDE este cel referitor la viitorul ministru al Justiției. Acest portofoliu a fost solicitat de ALDE, formațiune care a obținut deja Ministerul Agriculturii pentru Daniel Constantin. Unul dintre numele vehiculate a fost cel al europarlamentarului Norica Nicolai, dar aceasta ar fi transmis că vrea să își termine mandatul în forul european. Anterior, Liviu Dragnea a transmis că nu vrea să dea ALDE postul de ministru al Justiției în viitorul guvern.

În interiorul PSD, Dragnea a fost întrebat ce se va întâmpla cu proiectele de modificare a Codului Penal, dar a evitat un răspuns. Pe de altă parte, Eugen Nicolicea şi Şerban Nicolae au fost propuşi să ocupe temporar funcţia de lideri ai grupurilor parlamentare PSD din Camera Deputaţilor şi Senat. În legislatura trecută, atât Şerban Nicolae, cât şi Eugen Nicolicea au iniţiat proiecte de modificare a Codului Penal care favorizau infractorii, aflate în stand-by la Comisia juridică.


Citește și comentariul jurnalistului Marius Ghilezan: De ce a pierdut PNL alegerile? │OPINIE
Cotat în decembrie 2014 cu 41% din încrederea populaţiei, fiind pe un trend crescător după victoria lui Klaus Iohannis în alegerile pre­zidenţiale, PNL părea să fie marele victorios al alege­rilor din 2016. Ulterior, a acaparat şi PDL. Totul părea că merge flu­ierând spre victoria din 2016. Dar ce s-a întâmplat? Care au fost motivele cruntei prăbuşiri? Citește aici tot comentariul!



​Dragnea, deputat

Pe de altă parte, mandatul de deputat lui Liviu Dragnea a fost validat, de comisia de validare, după ce o decizie similară fusese luată și de către o subcomisie. Liberalii au contestat mandatul lui Dragnea, afirmând că președintele PSD încalcă articolul din Regulament potrivit căruia nu pot fi validați cei condamnați pentru infracțiuni electorale.

PSD și ALDE au, însă, majoritate și au impus propria interpretare: Dragnea nu ar fi vinovat de infracțiuni electorale, fiind condamnat pentru fraudarea referendumului din 2012. „Referendumul nu este un proces electoral şi prin urmare nefiind un proces electoral articolul 7, alineatul 3 nu este opozabil acestui caz”, a susținut Eugen Nicolicea (PSD), membru al Comisiei de validare.

În paralel, liberalii par să fie dispuși să renunțe la contestarea deciziei la Curtea Constituțională.

Tensiuni în PNL

Liberalii și-au stabilit liderii grupurilor parlamentare. La Camera Deputaților lider de grup va fi Raluca Turcan, președintele interimar al PNL, iar la Senat va fi Mario Oprea, parlamentar cu experiență al PNL.Împărțirea funcțiilor în Parlament provoacă tensiuni în PNL, după ce o serie de lideri precum Marian Petrache, Eugen Nicolăescu sau Mihai Voicu au fost acuzați că ar fi negociat cu PSD pozițiile în Biroul Permanent și în comisii, înainte de a le discuta în PNL.

Petrache ar fi amențiat cu demisia din funcția de secretar general, susținând că PNL trebuie să obțină șefia unor comisii importante, pentru a influența bătălia legislativă. Potrivit algoritmului, PNL are dreptul la nouă comisii (cinci în Senat și patru în Cameră), dar importanța acestora depinde de negocierile cu PSD.

Printre comisiile obținute de liberali se numără cea Economică și Dezvoltare Regională (Senat), respectiv Transporturi și Administrație la Cameră.  În schimb, alți liberali, precum Alina Gorghiu, susțin că PNL trebuie să se poziționeze în opoziție față de PSD, chiar cu riscul de a pierde unele posturi în Legislativ.


Citește și analiza sociologului MIrcea Kivu: Câteva observaţii despre alegeri │OPINIE
Rezultatul alegerilor a dat naştere unei serii de binevenite comentarii şi analize, încercări de explicare a performanţelor sau contraperformanţelor competitorilor. Simt nevoia de a nuanţa unele din afirmaţiile care circulă în spaţiul public. Să le luăm pe rând. Citește aici întreaga analiză!




 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă