11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechCulisele negocierilor pentru poza de campanie a PSD. Dragnea vrea să-l plimbe...

Culisele negocierilor pentru poza de campanie a PSD. Dragnea vrea să-l plimbe pe Ponta prin țară în defilare electorală. Ghiță trage de el să meargă în PRU. Fostul prim-ministru suprali­citează prin intermediari

Social-democratul Liviu Dragnea vrea să defileze în fața electoratului recuperându-l pe Ponta și pregătind o colaborare cu Mircea Geoană.  Asta în timp de PRU plătește reclame pe internet folosind numele fostului premier.

Partidul România Unită (PRU), condus de Bogdan Diaconu, își face reclamă pe internet folosind numele lui Victor Ponta. Fapt semnificativ, ultimele clipuri intitulate „Partidul România Unită – alături de Victor Ponta”, garnisite cu imaginea lui Vlad Țepeș (sigla PRU), au apărut după ce fostul premier a anunțat că va rămâne în PSD. Recent, Ponta și Dragnea s-au întâlnit la sediul PSD și au anunțat reconcilierea dintre cei doi lideri.

Ponta ar urma să candideze pe listele PSD la alegerile parlamentare și să se ocupe de partea de finanțe publice a programului de guvernare pregătit de social-democrați. Mișcarea a echivalat cu o contraofertă a lui Dragnea: în principiu, cei care pregătesc un capitol de guvernare vor fi, ulterior, miniștri pe respectivul domeniu.  Interesant este însă că, deși presupusa reconci­liere a avut loc acum trei zile, Ponta nu a ieșit public să se distanțeze de PRU, așa cum i-a cerut Liviu Dragnea.

Calcule și neîncredere

Acum, apropiații lui Ponta afirmă că  înțelegerea nu este chiar sigură. Deputatul Sebastian Ghiță, care s-a înscris recent în PRU, a pus pe tapet variantele luate în calcul.

„Din câte știu eu, între Liviu Dragnea și Victor Ponta n-avem încă o soluție definitivă, ca să spun așa. Și Partidul România Unită îl așteaptă Victor Ponta în rândurile sale și îl așteaptă ca președinte al partidului. În momentul în care Victor Ponta va simți că trebuie spuse în România lucruri mai dure decât cele care pot fi spuse în PSD, sunt convins că va face pasul. Sau în momentul în care Liviu Dragnea nu se va ține de cuvânt față de Victor Ponta”, a spus Sebastian Ghiță. El a afirmat explicit că Ponta ar trebui să primească postul de premier, nu unul de ministru.

„Știți bine, mai este un moment serios de luat în calcul, momentul la care PRU va merge în alegeri cu poza lui Victor Ponta și cu propunerea ca Ponta să fie prim-ministru din nou, pentru că a fost un prim-ministru foarte bun, iar PSD va dori să-l susțină pe domnul Cioloș în mod ocult, sau pe domnul Dâncu, sau pe cine va mai dori PSD să mai susțină. La acel moment, sunt convins că Victor Ponta și o mare parte din PSD vor căuta să se alăture PRU. Sau Liviu Dragnea îl va propune pe Victor Ponta prim-ministru”, a afirmat Ghiță.

Practic, Ponta pare să suprali­citeze prin intermediari, fără însă a refuza personal oferta lui Dragnea. Dincolo de jocurile de culise, între cele două tabere există și o serioasă doză de neîncredere, fapt recunoscut de Ponta cu câteva zile înainte de „împăcarea” cu Dragnea. „Domnul Dragnea a mai zis și înainte de alegerile locale că își dorește ca eu să fiu președinte la Camera Deputaților.  Nu mai vreau. Mi-a ajuns aia (funcția – n.r.) de la Camera Deputaților, nu mai vreau”, a comentat Ponta.

Geoană, reevaluat

Rămâne de văzut până unde este dispus să cedeze Liviu Dragnea, care pare să aibă nevoie de Victor Ponta pentru „uz intern“. Fostul premier este, în continuare, bine plasat în sondajele de opinie, are susținători în PSD și are sprijinul a cel puțin două televiziuni. În schimb, Liviu Dragnea dorește o apropiere și de fostul președinte PSD Mircea Geoană, pentru a contracara imaginea de dezbinare pe care ar putea să o provoace un eventual nou conflict cu Ponta. În plus, colaborarea cu Geoană, fost ambasador în SUA și ministru de Externe,  poate fi pusă în contextul eforturilor liderului PSD de a-și îmbunătăți relațiile cu țările occidentale.

În aceste condiții, Liviu Dragnea are numai cuvinte de laudă pentru Geoană, liderul PSRO. „Pe mine mă interesează foarte mult Mircea Geoană, pentru că este un om cu foarte multă experiență și cu foarte multă expertiză. Dincolo de divergențele pe care le-a avut și cu mine, și cu Victor Ponta,  eu aș vrea ca Mircea Geoană să joace un rol, o să încerc să mai am o întâlnire cu dumnealui și, dacă reușim să găsim o variantă să fie acceptabilă și de o parte și de alta, mi-aș dori ca Mircea Geoană să joace un rol în sau lângă PSD”, a spus Liviu Dragnea.

În noiembrie 2014 , când Geoană a fost exclus din PSD de tandemul Victor Ponta (președinte)-Liviu Dragnea (președinte executiv), profilul fostului ministru de Externe era creionat diferit. „Mircea Geoană este în continuare captivul unei frății mafiote care-i mai cuprinde pe Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Voicu și Dumitru Iliescu. Este frăția mafiotă din cauza căreia am plecat de la Ministerul de Interne”, afirma Dragnea, la câteva zile după excluderea lui Geoană.

Potrivit acestuia, în anul 2009 (când Dragnea a fost timp de 12 zile șeful MAI), cei trei i-ar fi cerut să facă anumite numiri din calitatea sa de ministru de Interne, însă a refuzat.   

Victor Ponta ar avea 41% cotă de încredere, fiind al doilea în topul politicienilor, după Gabriela Firea, potrivit unui sondaj realizat de un institut apropiat de PSD.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...
Ultima oră
Pe aceeași temă