19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechCulisele schimbărilor de la vârful PSD

Culisele schimbărilor de la vârful PSD

Liviu Dragnea și-a debarcat, ieri, doi adversari din funcții importante. Rovana Plumb a  fost schimbată cu Mihai Fifor în fruntea Consiliului Național, iar Robert Negoiță a fost înlocuit cu Gabriela Firea în fruntea PSD București.

Soarta a doi adversari potențiali ai lui Liviu Dragnea a fost tranșată ieri de liderii PSD reuniți în Consiliul Național și Comitetul Executiv.  Rovana Plumb, care a candidat împotriva sa pentru șefia interimară a formațiunii cu susținerea lui Victor Ponta, a fost înlocuită în fruntea Consiliului Național de Mihai Fifor, apropiat de Valeriu Zgonea. Dragnea l-a schimbat și pe Robert Negoiță din fruntea PSD București, înlocuindu-l cu Gabriela Firea. Negoiță, care a intenționat să candideze împotriva lui Dragnea la șefia Partidului Social Democrat, a fost debarcat în urma unui scandal în  cadrul organizației.

Astfel, un personaj mai puțin cunoscut din PSD, Mihai Fifor, a devenit, ieri, președintele Consiliului Național al social-democraților. Fifor este liderul senatorilor partidului, funcție pe care a preluat-o de la Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. Alegerile de ieri au avut loc în contextul în care fostul președinte al Consiliului, Rovana Plumb, a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat. Înlocuirea acesteia, care a și lipsit de la ședința de ieri,  echivalează cu eliminarea ultimului susținător al lui Victor Ponta de la vârful PSD.

Anul trecut, după demisia fostului premier din fruntea PSD, Rovana Plumb a candidat împotriva lui Dragnea pentru șefia interimară a partidului, dar a pierdut. Controlul  Consiliului Naţional este important pentru că printre atribuțiile sale se numără  încheierea alianţelor politice sau electorale,  stabilirea strategiei de organizare a campaniilor electorale prezidenţiale și parlamentare sau  soluționarea neînțelegerilor dintre centru și teritoriu în privința candidaților la alegerile parlamentare.

Negoiță, înlocuit cu Firea

Nu este singurul subiect pe care Dragnea l-a rezolvat. Gabriela Firea a devenit noul şef al organizaţiei PSD Bucureşti, în locul lui Robert Negoiţă, ea fiind şi principala opţiune pentru candidatura la Primăria Bucureștiului, după cum a anunţat Liviu Dragnea, la finalul unei ședințe a Comitetului Executiv. Acesta a mai spus că şeful organizaţiei pe Capitală Robert Negoiţă, implicat într-un conflict cu social-democraţii din sectorul 5, şi-a dat demisia din fruntea filialei, dar va fi secretar general pe regiunea Bucureşti-Ilfov. De asemenea, liderul organizației PSD din sectorul 5, Cristian Rizea, a fost suspendat din partid.

Robert Negoiță a intrat, la rândul său, la un moment dat, în coliziune cu Dragnea, după ce a anunțat că va candida la șefia social-democraților, împotriva acestuia, retrăgându-se ulterior. Acum, Dragnea are puterea de a decide soarta lui Negoiță. Ședința conducerii PSD a avut loc după izbucnirea unui scandal în cadrul PSD București. 

Președintele PSD București, Robert Negoiță, a fost  contestat de președintele PSD sector 5, Cristian Rizea. Se pare că Rizea este nemulțumit că Negoiță nu vrea să îl susțină pentru candidatura la Primăria Sectorului 5.  „Controversatul Robert Negoiţă nu mai este acceptat de noi, de majoritatea organizaţiilor de la sectoare. Motivele sunt multiple, iar ele s-au acumulat în ultimele 4 luni de zile. Începând de la jocul mârşav pe care a încercat să îl facă atunci când a luat decizia să-l contracandideze pe domnul Liviu Dragnea la şefia PSD şi culminând cu valul de ameninţări voalate la adresa unor colegi de ai noştri, cum că ar deţine anumite înregistrări audio-video, dovedind astfel faptul că este un personaj toxic pentru PSD“, a acuzat Cristian Rizea, într-un comunicat de presă.

Iniţial, Organizaţia PSD Sector 5 intenţiona să organizeze un protest, luni,  la sediul Primăriei Sector 3. Protestatarii voiau să ceară demisia lui Robert Negoiţă din funcţia de primar şi de preşedinte al PSD Bucureşti. Protestul a fost fost anulat la cererea lui Liviu Dragnea.

Amenințările lui Dragnea

De altfel, înainte de ședința conducerii partidului, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a avut o discuție cu cei doi membri aflați în conflict, Cristian Rizea și Robert Negoiță, şi le-a transmis că “vor rămâne scriitori“ dacă nu înțeleg jocul în echipa partidului.

Cei doi protagoniști ai scandalului de la PSD București, Ro­bert Negoiță și Cristian Rizea, au evitat să comenteze subiectul. „Nu comentez! N-am ce să comentez! Îmi cer scuze, nu vreau să comentez nimic. Nu e vorba de mine, eu nu am fost nicăieri la Rin (Rin Grand Hotel, hotelul familiei Negoiță – n.r.)“, a spus Rizea. În același timp, Negoiță a negat că ar exista camere de supraveghere în hotelul Rin, dar și că ar deține înregistrări compromițătoare. “Nu am nimic de declarat, niciodată nu m-am ocupat de așa ceva (înregistrări – n.r.). Asemenea aberații, asemenea lucruri, nu cred că există nicăieri în Europa așa ceva“, a precizat Negoiță. 

După ce i-a redus influența în partid, Dragnea i-a adresat o invitație fostului lider PSD Victor Ponta să vină „alături de el“ în anul electoral 2016. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...
Ultima oră
Pe aceeași temă