7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechCulisele unui scandal: ce au de împărţit PSD și ALDE

Culisele unui scandal: ce au de împărţit PSD și ALDE

Lansat pe piaţă ca un concurent al PNL, partidul lui Tăriceanu pare să fure din electoratul PSD. Liderii social-democraţi îl consideră prea apropiat de Victor Ponta şi iau în calcul debarcarea sa din fruntea Senatului. În schimb, relaţia PSD cu UNPR pare să funcţioneze mult mai bine.

Guvernul Victor Ponta a rezistat la putere, până recent, fiind sprijinit de o coaliţie PSD-UNPR-ALDE. După demisia lui Victor Ponta, cele trei partide au rămas, teoretic, aliate în Parlament, dar interesele lor s-au dovedit divergente. PSD şi UNPR nu vor să meargă împotriva valului popular şi au votat Guvernul Cioloş şi bugetul pe 2016, în timp ce ALDE a votat împotrivă în ambele cazuri.

În ultimele zile, tensiunile dintre PSD şi ALDE au escaladat. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, întrebat despre disputa avută miercuri în Parlament cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, că formaţiunea acestuia a avut recent poziţii diferite de cele ale PSD, astfel încât este posibil ca alianţa „în fapt să nu mai existe”.

„Era o funcţionare, colaborare parlamentară care funcţiona, dar în mai multe rânduri cei de la ALDE nu au mai votat cum am votat noi şi UNPR.
S-ar putea ca în fapt să nu mai existe (alianţa – n.r.)”, a spus Dragnea.

Tot ieri a ieşit la rampă şi președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a comentat că, de dragul de a face breaking news, unii politicieni “se complac în situaţia de a-şi acuza proprii colegi”. „Nu te poţi ridica de la tribuna Parlamentului şi să-i acuzi pe colegii tăi, neştiind nici măcar regulamentul pe care îl ai şi acuzând că nu ai fost tu în sală”, a comentat Valeriu Zgonea.

Miercuri, în timpul votului pe bugetul pentru anul 2016, Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului şi copreşedinte al ALDE,  a vrut să aibă o intervenție în plenul reunit al Parlamentului, însă Valeriu Zgonea i-a transmis lui Tăriceanu că dezbaterile pe buget au avut loc cu o zi înainte.

De ce sunt îngrijoraţi social-democraţii

După vot, Tăriceanu a criticat bugetul, pe care l-a calificat drept “o mâncare cu carne şi cu varză de Bruxelles”, precizând că legea condamnă la stagnare economică. În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că este profund dezamăgit de faptul că parlamentarii ALDE au votat împotriva măririi pensiilor cu 5% și a precizat că nu înțelege ce înseamnă „buget varză cu carne”.

Cum se explică toată această escaladare a declaraţiilor? Liviu Dragnea nu a fost niciodată apropiat de Călin Popescu Tăriceanu, opunându-se instalării acestuia în fruntea Senatului, produsă în 2014, la dorinţa expresă a lui Victor Ponta. Acum, însă au apărut elemente suplimentare.

Potrivit unor surse din  PSD, sondajele interne ale partidului arată că ALDE atrage votanţi din zona PSD. Or, partidul a fost lansat pe piaţă, cu sprijinul PSD, tocmai pentru a atrage alegători PNL, în numele continuării USL. Mai mult, în Parlament au apărut zvonuri despre un plan care ar viza lansarea unei alianţe social-liberale între adepţii lui Ponta din PSD şi ALDE. Dacă se va ajunge aici, PSD ia în calcul schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului la începutul sesiunii viitoare, au precizat sursele citate.

Întâlnire Dîncu-UNPR

Dacă PSD şi ALDE par să aibă drumuri separate, nu acelaşi lucru se poate spune despre Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. Cele două partide ar putea să continue colaborarea, deşi o decizie în acest sens nu a fost luată. Negocierile pe această temă ar fi fost purtate de vicepremierul Vasile Dîncu, care s-a întâlnit zilele trecute cu parlamentarii UNPR. Potrivit informaţiilor neoficiale, discuţiile ar fi vizat depunerea de liste comune la viitoare alegeri şi chiar formarea unui guvern PSD-UNPR după viitoarele alegeri, dacă alianţa formată din cele două partide le va câştiga.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut existenţa întâlnirii, dar a susţinut că nu s-ar fi discutat despre alegerile viitoare sau despre viitorul guvern. El a explicat  că discuţiile au avut loc pentru că parlamentarii UNPR l-au invitat pe vicepremier, iar “orice membru al Cabinetului care este invitat la grupurile parlamentare este prezent”.

De remarcat , însă, că liderul PSD nu a spus care a fost subiectul discuţiei. El a adăugat că, în mod sigur, social-democraţii vor analiza în structurile partidului, la începutul anului viitor, posibilele variante de alianţe politice pe care PSD le poate încheia. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă