13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechCum a blocat PSD alegerile în două tururi

Cum a blocat PSD alegerile în două tururi

Legea privind alegerea primarilor în două tururi a fost retrimisă la comisii, potrivit unei decizii a conducerii Senatului. Mișcarea va avea ca efect amânarea dezbaterilor. Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș a respins, ieri, din nou ideea unei ordonanțe de urgență prin care să modifice Legea alegerilor locale.

Coaliţia PSD-UNPR-ALDE a impus, în Biroul Permanent al Senatului, anularea rapoartelor care au vizat proiectul PNL pri­vind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Conducerea Senatului a decis retrimiterea actului normativ la comisii.

Pentru a lua această decizie, coaliția majoritară a invocat faptul că legea a primit raport de la comisiile juridică și de administrație, în perioada în care funcționa Comisia specială pentru codul electoral. „Ra­poartele comisiilor au fost făcute în perioada în care Comisia pentru cod electoral funcţiona. Am constatat nulitatea acestor etape. Procesul trebuie refăcut“, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Abia aici apare paradoxul propunerii PSD-UNPR-ALDE. Întrucât Comisia de cod electoral și-a încetat activitatea pe 30 decembrie, rapoartele vor fi întocmite de aceleași comisii care s-au pronunțat deja – juridică și de administrație! Întrebat de ce conducerea Senatului nu a trimis această propunere la Comisia de cod electoral iniţial, Tăriceanu a spus că PNL ar fi trebuit să facă solicitare de desesizare a comisiilor de specialitate şi de trimitere a proiectului la Comisia de cod electoral.

Liberalii văd lucrurile diferit, după cum a anunțat senatorul liberal Cristian Bodea. „Noi am considerat, cei de la PNL, că acea comisie avea ca mandat doar elaborarea legilor, iar următoarele amendamente, ceea ce este şi acest proiect, trebuie să urmeze cursul firesc şi că acele rapoarte sunt valabile“, a declarat Bodea. El a susținut că ar fi vorba de o „tragere de timp“ din partea PSD. „Va merge la comisii, va mai sta trei săptămâni laComisia juridică şi la Comisia de constituţionalitate, o vor mai învârti, o votăm prin martie, se duce la Cameră, mai trag şi ei de timp şi prin septembrie s-ar putea să iasă cu două tururi“, a mai spus senatorul.

Cioloș îi taxează pe liberali

Strategia PSD a fost criticată și de copreședintele PNL, Alina Gorghiu. „Anticipam că PSD va trage de timp. Este o ruşine că face acest lucru. Să nu îţi asumi răspunderea unui vot în Parlament este un gest de laşitate, caracteristic PSD în ansamblul său“, a spus Alina Gorghiu.

Decizia PSD de a amâna dezbaterile pare cel puțin curioasă, ținând cont de faptul că social-democrații au majoritate alături de UNPR și ALDE. În aceste condiții, varianta cea mai la îndemână ar fi fost respingerea proiectului. O posibilă explicație ar fi dorința PSD de a nu-și asuma un vot împotriva proiectului, după ce Liviu Dragnea a afirmat că PSD nu se opune alegeri­lor în două tururi, ci schimbării legislației în pragul scrutinului.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș își menține refuzul de a emite o ordonanță de urgență pentru modifica­rea Legii alegerilor locale. Dacian Cioloș a declarat, ieri,  în plenul Camerei Deputaților, în cadrul unei dezbateri pe tema legislației electorale,  că  deși pe tema alegerii primarilor în două tururi au existat argumente atât pro, cât și contra, majoritatea partidelor nu consideră oportună modificarea legislației în acest moment. „Partidul sau partidele care doresc modificarea legislației acum trebuie să-și asume și această dezbatere și să o conducă, așa cum fac și cu dezbaterea actuală, nu culpabilizând Guvernul că nu dorește să folosească instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii pe care în urmă cu ceva vreme îl contestau aceste partide, când guvernele  precedente l-au folosit“, a spus Cioloș, cu trimitere la PNL. El a subliniat că adoptarea unei OUG sau asumarea răspunderii sunt instrumente care „aduc Guvernul în fața Parlamentului“. El a insistat asupra faptului că Executivul nu poate să modifice singur în mod definitiv legislația electorală.

Cioloș a fost criticat de liberali care l-au acuzat că face jocurile PSD. „Nu vom avea alegeri locale corecte, domnule prim-ministru, dacă nu veţi înţelege realitatea de la firul ierbii, care vă spune foarte clar că dacă lăsaţi lucrurile aşa nu faceţi decât să avantajaţi PSD în alegerile locale”, i-a reproșat prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban premierului pe un ton ridicat, în finalul discursului.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

VIDEO. Fermierii britanici protestează față de normele și acordurile comerciale post-Brexit

Londra a negociat "cele mai proaste acorduri comerciale din lume" după ieșirea Marii Britanii din UE, susține fondatorul organizației Save British Farming, potrivit Euronews. Fermierii...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...
Ultima oră
Pe aceeași temă