15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechCum a pompat Guvernul Ponta miliarde pentru sprijinirea baronilor PSD

Cum a pompat Guvernul Ponta miliarde pentru sprijinirea baronilor PSD

Între iunie 2012 și decembrie 2015, Executivul a direcționat arbitrar peste 7,5 miliarde de lei pentru susținerea propriilor primari și pentru atragerea altora, arată un studiu Expert Forum, potrivit căruia principalul beneficiar a fost PSD.

Potrivit raportului, între 2012 și 2016, Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului și Programul Național de Dezvoltare Locală (derulat de Ministerul Dezvoltării, condus în ceea mai mare parte a perioadei de Liviu Dragnea) au fost „principalele mijloace prin care banii publici au fost direcționați arbitrar pentru susținerea propriilor primari de către partide și pentru atragerea altora”. Este vorba, în total, de peste 7,5 miliarde de lei.Astfel de operațiuni au fost posibile pentru că mecanismele de control asupra acestor fonduri sunt aproape inexistente, iar urmărirea modului de implementare a investițiilor nu se realizează aproape niciodată, se arată în raportul intitulat „Harta clientelismului politic”. De exemplu, fondul de Rezervă a fost mărit în 2014 – an cu alegeri prezidenţiale – de 15 ori, iar în 2012 – an cu alegeri locale şi parlamentare – de 10 ori.

Concluzia raportului: principalii câștigători par a fi PSD, partidele satelit (ALDE, UNPR și PC), precum și independenții; primarii PNLși PDL sunt principalii pierzători, chiar dacă PNL s-a aflat la guvernare până în 2014. Dintre partidele mari, cel mai câștigat din distribuția de fonduri pare a fi PSD, care a primit 4,622,571,648 lei, pe când PNL a primit 1,666,972,054, iar PDL 311,699,175.9 lei. Calculele se referă la perioada iunie 2012-decembrie 2016, perioadă în care, în majoritatea timpului, premier a fost Victor Ponta, fiind înlocuit de Dacian Cioloș pe 17 noiembrie 2015. Menționăm că PSD are în jur de 1600 de primari (inclusiv cei racolați de la alte partide ) iar PNL și fostul PDL au în jur de 1200.

Autorii au monitorizat și legătura dintre alocarea fondurilor și traseismul politic și au constatat că banii de la buget au fost folosiți ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, an cu alegeri prezidențiale. Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, Guvernul Ponta a emis o ordonanță de urgență prin care permitea traseismul aleșilor locali, fără ca ei să își piardă mandatul, așa cum prevede statutul aleșilor locali.

Răsplată pentru traseism

Potrivit documentului, din Fondul de Rezervă, PSD a primit aproape 58% din suma totală atribuită direct către autoritățile locale prin hotărâri de Guvern. Suma este împărțită în 10% înainte de migrație, respectiv 47% după migrație. PNL urmează cu 26 %, iar PDL cu 4%. UDMR aproape și-a dublat încasările după octombrie 2014, deși numărul de primari nu s-a schimbat semnificativ. Independenții au marcat un salt important. Deși numărul s-a dublat, sumele au devenit exponențial mai mari, de la 0.3% la 5.8%, după migrație.

Dacă discutăm de PNDL, PSD a primit 13.45% înainte de migrație, respectiv 52% după octombrie 2014 (când avea 51% din totalul primăriilor), suma reprezentând 65.46% din totalul fondurilor date către autoritățle locale. PNL a primit în total 20.49%, dublându-și sumele primite după migrație, dar fiind dezavantajat, întrucât după octombrie 2014 avea aproape 30% din primării. La independenți se observă din nou o creștere a sumelor primite.

„Maximum de clientelism s-a atins în a doua jumătate a lui 2014, când șansa de a lua bani dacă erai primar de comună în partidul de la guvernare era de cel puțin 2 ori mai mare decât dacă erai primar din opoziție. Tot în a doua jumătate a anului au fost organizate alegerile prezidențiale. Cea mai mare parte a banilor au fost cheltuiți în 2014 (57%), iar 80% dintre aceștia au fost cheltuiți în perioada octombrie – decembrie. Mare parte dintre primarii care au migrat au primit mai mulți bani după octombrie 2014. Spre exemplu, primarii care au migrat de la PDL la PSD au primit după octombrie 2014 și de patru ori mai mulți bani decât înainte de migrație”, este concluzia studiului.

Cum s-au direcționat banii

La nivel de județe, în termeni de sume pe cap de locuitor primite, din primele zece județe șapte au fost conduse de președinți de consilii județene de la PSD și trei de membri PNL. Județul care a primit cei mai mulți bani este Giurgiu, fiind urmat de Vâlcea, Tulcea sau Bistrița Năsăud. În sume concrete județul Alba, condus de PDL, a primit de aproape cinci ori mai puțin bani decât Vâlcea, condus de PSD.
La nivel de comune, raportat la numărul de cetățeni, din primele 15 comune zece au avut primari PSD (dintre care unul migrator). Prima comună ca resurse primite este Voineasa, Vâlcea. În ultimele 15 comune se află 2 primării social-democrate, 2 UDMR, 8 PDL și 2 PNL. Raportul între Voineasa și Telega – ultima comună – este de 1/42413.

La un nivel global, ca sume de bani primite, în primele 1000 de comune s-au clasat 694 PSD, 300 PNL, 36 UDMR, 24 UNPR, 145 PDL și 26 conduse de independenți. Comparativ, în ultimele 1000 de localități se află 469 de primării social-democrate, 333 liberale, 89 conduse de primari UDMR, 31 independenți, 15 UNPR și 207 PDL.

Între primele 1000 de primării care au primit bani se numără 142 de migratori, majoritatea înspre PSD.

Vezi în GALERIA FOTO mai multe date despre modul cum s-a distribuit arbitrar bugetul public.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă