14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăTechCum au eșuat negocierile PNL-Nicușor Dan

Cum au eșuat negocierile PNL-Nicușor Dan

O înţelegere împotriva Partidului Social Democrat în cursa pentru Primăria Capitalei între liberali şi Uniunea Salvați Bucureștiul pare  imposibilă, după eșecul unei întâlniri pe această temă. Nicușor Dan a refuzat să se retragă, chiar dacă s-ar fi clasat după Cătălin Predoiu în sondaje.

Candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul (USB) la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că liderii liberali au refuzat realizarea unui sondaj comun, organizat de o firmă internațională, auditată de ambele partide. Liberalii au condiționat sondajul de  promisiunea lui Nicușor Dan că se va retrage în cazul în care este mai slab plasat în opţiunile electoratului. Cătălin Predoiu, candidatul Partidului Național Liberal, se angajase deja că este dispus să se retragă în favoarea candidatului anti-PSD cel mai bine plasat, pe baza unor sondaje. Nicușor Dan nu și-a luat un angajament similar, explicând că alegătorii săi „s-ar simţi trădaţi” de o alianţă cu PNL. Dan a explicat care a fost solicitarea sa, la întâlnirea la care atât el cât și șefa liberalilor, Alina Gorghiu, au fost însoțiți de sociologi. „Noi am insistat să facem acest sondaj tocmai pentru ca oamenii care nu sunt hotărâți să vadă cine stă mai bine și cum se transferă și cum se face acest transfer de voturi, ca oamenii, bucureștenii să vadă cine are cele mai mari șanse să o bată pe dna Firea în București. Ei au spus că nu fac niciun sondaj dacă eu nu promit că, în cazul în care stau mai slab, mă retrag”, a sintetizat Nicușor Dan conținutul discuțiilor.

Desfășurarea negocierilor a fost confirmată și de copreşedintele PNL Alina Gorghiu. „Am purtat toate aceste discuții pentru că am sperat, până în ultima clipă, că rațiunea și interesul bucureștenilor vor învinge. Părerea lor a fost că electoratul pe care îl reprezintă nu ar înțelege o eventuală retragere a lui Nicușor Dan, chiar și clasat în urma lui Cătălin Predoiu. Din păcate, nu am reușit să îi convingem de contrariu”, a scris Alina Gorghiu  pe Facebook. Ea susţine că din acest moment Nicuşor Dan poartă responsabilitatea pentru divizarea voturilor anti-PSD.  La rândul său,  Cătălin Predoiu, a comentat că reprezentantul USB a fost cel care a refuzat coagularea voturilor de dreapta şi i-a deschis astfel calea Gabrielei Vrânceanu Firea pentru primărie şi lui pentru postul de viceprimar.

Războiul sondajelor

Ce se va întâmpla mai departe? Atât, PNL cât și USB au anunțat că vor prezenta propriile sondaje de opinie, iar concluziile nu sunt greu de intuit dacă analizăm cercetările lansate până acum pe piață de cele două tabere. Astfel, liberalii au prezentat, săptămâna trecută, un sondaj realizat de CURS, cu o marjă de eroare de +/ – 3%, pe 1100 de subiecţi, în vârstă de 18 ani şi peste, din  Bucureşti, în perioada 6-12 mai 2016. Potrivit acelui sondaj, intenţia de vot pentru Gabriela Firea era de 38%, pentru Cătălin Predoiu de 26%, pentru Nicuşor Dan 14%, Robert Turcescu 8%, Daniel Barbu 4%. „Diferenţa dintre Cătălin Predoiu şi ceilalţi competitori care se revendică din partea dreaptă este atât de mare încât nu mai poate fi recuperată de nici unul dintre ei. Pocentele combinate, măcar ale lui Nicuşor Dan şi ale lui Cătălin Predoiu, dacă nu vrem să îi introducem în discuţie şi pe Robert Turcescu şi pe Daniel Barbu o depăşesc pe doamna Firea. Acesta este motivul pentru care insistăm asupra acestei oferte. Dacă persoanele competitorilor refuză această ofertă ne adresăm în egală măsură electorilor acestora pentru că aceştia trebuie să înţeleagă că singura şansă de a învinge PSD în Bucureşti, ţinând cont de faptul că avem un singur tur de scrutin este un vot pentru Cătălin Predoiu şi pentru PNL” a  susţinut Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL. Cu alte cuvinte, PNL a pelează la teoria „votului util”.

De cealaltă parte a baricadei, Uniunea Salvați Bucureștiul a publicat propriul sondaj din care reiese că  Gabriela Firea (PSD) ar obţine 37,5% din voturi. Pe locul doi se află candidatul USB, Nicuşor Dan, cu o intenţie de vot de 19,5%, urmat de  Cătălin Predoiu (PNL) – 8,7%  şi Robert Turcescu (PMP) – 8,4%. Candidatul ALDE, Daniel Barbu, ar avea doar 3,4% din intenţia de vot. Rezultatele fac parte dintr-o cercetare TNS realizată la comanda USB în perioada 13-18 mai pe 800 de respondenți cu drept de vot din București. Marja de eroare este de +/-3,5% la un nivel de încredere de 95%.

Interesant este însă că, în discuțiile cu PNL, Nicușor Dan nu a negat că el ar fi pe locul trei în sondaje (așa cum arată datele CURS). Nicuşor Dan a spus, însă,  că nu va fi importantă doar intenția de vot, ci și modalitatea de transfer a voturilor între cei doi candidați. Cu alte cuvinte, electoratul lui Predoiu l-ar vota pe Nicușor Dan, în timp ce voturile în sens invers ar fi mai dificil de obținut, pentru că liberalul nu este un candidat anti-sistem. Deocamdată, însă, această concluzie nu este susținută de cifre, dar este de aștepat ca noul sondaj USB să meargă pe această idee.

 

Candidat             Sondaj PNL/CURS           Sondaj USB/TNS

Gabriela Firea            38%                     37,5%

Cătălin Predoiu          26%                      8,7%

Nicuşor Dan               14%                      19,5%

Robert Turcescu          8%                        8,4%

Daniel Barbu        4%                        3,4%           

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă