13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechCum au fost date peste cap planurile liberalilor. De ce nu funcționează...

Cum au fost date peste cap planurile liberalilor. De ce nu funcționează tandemul Cioloș-PNL și cum se întorc liberalii către Blaga

Neimplicarea premierului Dacian Cioloș în campanie și greșelile staff-ului liberal pun în pericol atingerea obiectivelor electorale.

Dacian Cioloș a fost votat drept propunerea PNL pentru postul de premier în 2 noiembrie, cu o săptămână înaintea campaniei electorale. Potrivit calculelor făcute la vremea respectivă de staff-ul PNL, liberalii aveau ca obiectiv să profite cât mai mult de popula­ritatea premierului Cioloș, aflat în permanență la o cotă de încredere de 45%.

Astfel, dacă PNL și USR ar fi obținut împreună un scor apropiat de cel al premierului și s-ar fi aliat după alegeri cu UDMR, ar fi putut obține majoritatea după redistribuirea mandatelor.

Sondajele trimit PNL și USR în opoziție

În realitate, însă, un recent sondaj intern al PNL arată că lucrurile stau diferit. În timp ce PSD are 39% din voturi iar ALDE – 5%, de partea cealaltă a baricadei, PNL are doar 30%, iar USR 8%. Practic, liberalii nu reușesc să capitalizeze popularitatea premierului Cioloș, iar PSD și ALDE par aproape de a forma majoritatea.

Această situație a provocat o stare de dezamăgire printre libe­rali, care își văd amenințate planurile de a ajunge la guver­nare. Nemulțumirile se îndreap­tă către Dacian Cioloș care, pe 6 noiembrie, a participat la un miting electoral al PNL, dar ulterior, nu s-a mai implicat în niciun fel în campanie.

Mai mult, premierul a afirmat într-un interviu recent pentru ziare.com că le-a cerut liberalilor să nu îi folosească imaginea în materialele electorale, însă aceștia i-au explicat că e vorba de o poză publică, folosită pentru Platforma România 100. „Eu sunt implicat (în campanie – n.r.)? Întrebați-i pe ei. Cât timp ei au propus să mă susțină ca și candidat la prim-ministru după alegeri, probabil simt nevoia să spună lucrul acesta. Dar o campanie trebuie să mergă dincolo de cel propus premier. Trebuie să insiști pe dezbaterile de conținut. Ce anume vrei să faci, cu un premier sau cu altul“, a mai spus Cioloș.

În plus, liberalii sunt iritați că premierul îi consideră egalii USR, deși PNL este partidul mai puternic în această combinație. Pericolul ca USR să ia din procentele PNL îi pune pe liberali într-o poziție complicată: un scor prea mic al USR pune în pericol majoritatea PNL, un scor prea mare poate transforma USR într-un concurent serios. În mediul rural, liberalii comentează că premierul nu a rezolvat pro­blema licitațiilor pentru lemnul de foc.

Revenirea strategului electoral Blaga

În aceste condiții, liberalii s-au reîntors către fostul copreședinte Vasile Blaga, retras după ce procurorii au anunțat că este urmărit penal pentru trafic de influență. Mai nou, Blaga participă la teleconferințele cu filiale județene pe tema alegeri­lor parlamentare. În una dintre aceste întâlniri, Blaga ar fi vorbit mai „tăios“, după cum au relatat unii dintre participanți. După ce, la întrebarea privind modul cum se desfăşoară campania electorală, i s-a răspuns că „merge bine“, Blaga s-ar fi enervat şi ar fi replicat: „Merge bine pe dracu’“. Prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, a explicat că Blaga, ca fost preşedinte al partidului, face parte din structura centrală a formaţiunii, conform statutului PNL, astfel că poate convoca orice organizaţie în situaţia în care constată că sunt probleme. De altfel, prezența lui Blaga la teleconferința dedicată alegeri­lor a fost confirmată de o serie de lideri locali precum Daniel Buda (Cluj) sau Cristinel Romanescu (Buzău).  Dincolo de faptul că Bla­ga are renumele de bun organizator de campanii, revenirea sa este semnificativă și din alt punct de vedere. Înainte de retragerea sa din luna septembrie, Blaga era unul dintre cei mai vehemenți adversari ai ideii ca PNL să îl sprijine pe Dacian Cioloș pentru postul de premier. În PNL, Blaga este văzut ca un politician cu relații în toate partidele, inclusiv în PSD. 

MESAJ: Oficial, le merge bine

La nivel oficial, conducerea PNL neagă existența unor neînțelegeri. „Nu există niciun fel de ruptură între PNL și Cioloș. Suntem într-un parteneriat bun, un parteneriat onest, suntem într-o legătură care înseamnă că PNL a înțeles că avem nevoie de schimbare în politica românească“, a declarat liderul PNL, Alina Gorghiu.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă