15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăTechCum cataloghează UDMR vandalizarea statuii lui Matei Corvin

Cum cataloghează UDMR vandalizarea statuii lui Matei Corvin

UDMR consideră că vandalizarea statuii lui Matei Corvin din Cluj-Napoca reprezintă “un gest de profanare a moştenirii culturale maghiare” şi cere intervenția autorităților pentru identificarea autorilor și tragerea la răspundere a acestora, informează Mediafax.

“Considerăm o profanare a moștenirii culturale maghiare noul act de vandalism asupra creației lui Fadrusz János, grupul statuar Mathias Rex, din Cluj. Considerăm inadmisibil faptul ca, în Clujul de azi, Capitală Europeană a Tineretului, candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană, o asemenea valoare, a cărei restaurare a fost interesul și efortul comun al statului român și ungar, să devină, astăzi, o țintă lipsită de apărare. Astfel, Uniunea Democrată Maghiară din România solicită intervenția neîntârziată a instituțiilor competente, în vederea identificării «autorilor necunoscuți» și tragerii lor la răspundere pentru fapta comisă”, se arată în comunicatul transmis de UDMR.

Citește și: FOTO. Statuia lui Matei Corvin din Cluj a fost vandalizată

Potrivit UDMR, organele de ordine publică nu i-au identificat nici pe autorii unor fapte similare comise în urmă cu doi ani asupra statuii lui Matei Corvin, cu toate că și atunci Uniunea a solicitat cercetarea cazurilor.

“Și din punctul de vedere al siguranței publice în Cluj, constituie un motiv de îngrijorare faptul că, în piața centrală a orașului, prevăzută cu camere de supraveghere, pot avea loc incidente de o asemenea gravitate fără să se afle identitatea făptașilor, deși sunt întrunite toate condițiile în acest sens. Solicităm, din nou, ca profanarea, distrugerea simbolurilor naționale, să fie considerată infracțiune de drept comun, iar făptașii să fie pedepsiți ca atare. De asemenea, cerem insistent autorităților să își îndeplinească obligațiile de serviciu, contribuind în felul acesta la conviețuirea pașnică între comunități”, se mai arată în comunicatul citat.

Statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca a fost vandalizată, în noaptea de marţi spre miercuri, fiind vopsită parțial cu o vopsea de culoare maro, iar Primăria a depus o plângere la Poliţie şi a luat legătura cu specialistul care s-a ocupat de restaurarea statuii pentru a găsi cea mai bună soluţie de curăţare a soclului.

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar cuprinde statuile celor patru generali ai săi – Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009-2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

Regele Ungariei Matei Corvin a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi al lui Erzsebet Silagyi şi s-a născut la Cluj, în 23 februarie 1443.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă