17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechCum explică Antonescu apariția numelui său în intercepările din dosarul ”Herțanu-Ghiță-Cosma”

Cum explică Antonescu apariția numelui său în intercepările din dosarul ”Herțanu-Ghiță-Cosma”

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, al cărui nume apare în stenogramele din dosarul ”Herțanu-Ghiță-Cosma”, a declarat, joi, pentru Mediafax, că nu este implicat în niciun fel în dosar, iar discuțiile cu Victor Ponta erau politice și vizau strict stabilirea candidaţilor USL pentru alegerile locale.

“Nu are persoana mea în niciun fel legătură cu ceea ce face subiectul cercetărilor. Pasajul care este invocat din convorbirea domnului Semcu (Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean – n.r.) poate să facă trimitere la o discuţie care într-adevăr ar fi avut loc între mine şi dânsul şi în care îl informam în legătură cu stadiul negocierilor pentru candidaturile la locale, în cadrul USL”, a declarat Crin Antonescu.

Citește și: PONTA, bomba din dosarul de la Prahova ”Herțanu-Ghiță-Cosma”

Fostul lider al PNL a mai spus că a avut acea discuție cu Adrian Semcu în condițiile în care acesta era președinte al PNL Prahova și trebuia să stabilească listele de candidați pentru alegerile locale.

“În legătură cu contextul, n-am niciun fel idee, n-am niciun fel de legătură, nu pot să comentez, dar singura mea discuţie cu domnul Ponta şi cu domnul Semcu, care, repet, încă era preşedinte al organizaţiei, era legată de distribuirea candidaturilor pentru alegerile locale. Domnul Semcu era preşedintele organizaţiei Prahova, noi negociam la Bucureşti candidaturile pe liste comune pentru alegerile locale, iar discuţia la care face referire e foarte probabil legată de aceea că eu l-am informat despre tratativele cu domnul Ponta în legătură cu candidaturile la Prahova, cine candidează pentru preşedinte la Consiliul Judeţean, cine candidează pentru primar la Ploieşti. În sensul acesta probabil eu i-am spus domnului Semcu că îi spuneam domnului Ponta că vrem şi noi una dintre cele două poziţii şi că, din punctul meu de vedere, era de preferat candidatura la Consiliul judeţean, neavând un candidat foarte puternic pentru municipiul Ploieşti, pentru primărie”, a mai spus Antonescu.

De asemenea, Crin Antonescu a menţionat că, ulterior, după negocieri în cadrul USL, PNL nu a mai avut candidat la Prahova, iar la scurt timp după ce a avut loc discuţia interceptată de procurori Adrian Semcu a fost schimbat de la șefia filialei Prahova.

Citește și: Cine este “trimisul lui Tăriceanu” din dosarul cumnatului lui Ponta

Numele fostului lider PNL Crin Antonescu şi cel al preşedintelui PSD Victor Ponta apar în stenogramele din dosarul Herţanu-Semcu, din discuţiile interceptate reieşind că aceştia ar fi fost informaţi şi ar fi vorbit despre contractele de lucrări din judeţul Prahova.

Procurorii DNA Ploieşti l-au reţinut, miercuri, pe Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova în perioada 2008-2012, acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi omul de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA, deţinută de Consiliul Judeţean Prahova, Boeru fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

În documentele procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, se arată că, începând din 2010, anterior și pe parcursul derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de servicii și lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu fonduri europene “Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”, au existat discuții și înțelegeri între mai multe persoane influente și cu importantă susținere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plățile efectuate de către beneficiarul proiectului, SC Hidro Prahova SA.

Anchetatorii susţin că banii urmau să fie primiți, sub formă de comisioane, de la societățile agreate, pe care fiecare dintre persoanele implicate urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC Hidro Prahova SA, respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului.

În documentele procurorilor sunt redate mai multe interceptări ale unor discuţii telefonice din 2010 şi 2011. Într-una dintre aceste discuţii, din 21 ianuarie 2011, dintre Adrian Semcu şi Nicoleta Cătălina Buzoianu, cei doi fac referire la fostul lider PNL Crin Antonescu şi preşedintele PSD Victor Ponta când discută despre încheierea contractului de “Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu fonduri europene. Din discuţii rezultă că Antonescu ştia de ” toate dedesubturile” lui Sebastian Ghiţă, iar acesta din urmă ar fi vorbit cu Victor Ponta.

 

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă