15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechPutere poltică exercitată din umbră. Cum face Vasile Blaga jocurile în tabăra...

Putere poltică exercitată din umbră. Cum face Vasile Blaga jocurile în tabăra fostului PDL după ce oficial s-a retras din funcțiile politice din cauza unei anchete penale

Fostul copreședinte PNL s-a retras, oficial, din fruntea partidului dar dirijează din umbră găsirea unui candidat din partea fostului PDL.
 
Vasile Blaga este trimis în judecată pentru trafic de influență, dar nu și-a spus ultimul cuvânt în politică. El poate juca, în continuare, un rol important în contextul competiției între vechii liberali și foștii membrii PDL. Alegerile pentru șefia PNL ar putea avea loc la jumătate lunii iunie și ambele tabere își caută un candidat cu șanse.
 
În aceste condiții, Vasile Blaga influențează din culise desemnarea candidatului din partea foștilor membrii PDL. PNL și PDL au fuzionat în 2014, dar au stabilit că noul partid va avea alegeri interne abia în 2017. În realitate, fuziunea nu a avut loc nici acum, iar ambele tabere au, în continuare, reuniuni separate care le dublează pe cele comune. În aceste negocieri, Blaga are un cuvânt de spus ca efect al influenței pe care o are asupra liderilor de filiale proveniți din fostul PDL.
 
​Cum s-au schimbat opțiunile lui Blaga
 
În prima parte a operațiunii de desemnare a candidatului fostului PDL, Vasile Blaga părea că mizează pe președintele interimar al PNL, Raluca Turcan. Aceasta părea că are toate datele pentru a fi sprijinită de fostul PDL, pentru că a făcut parte din acest partid, după ce, inițial, a fost membră PNL.
 
Ulterior, Blaga a început să aibă rezevre față de varianta Turcan pe motiv că s-ar fi apropiat prea mult de vechii liberali, în special de secretarul general Marian Petrache.
În aceste condiții, preferința lui Blaga părea că se îndreaptă către Cătălin Predoiu și el fost membru PDL, după ce făcuse parte din PNL. Izbucnirea scandalului din jurul ordonanței 13 pare să fi șubrezit, însă, și această variantă. Ca ministru al Justiției, Predoiu a elaborat, în 2009, un nou Cod penal, dar multe din prevederile acestuia au fost declarate, ulterior, neconstituționale de către Curtea Constituțională (CCR). Chiar dacă deciziile CCR sunt acum folosite de PSD în mod incorect pentru a apăra interesele lui Liviu Dragnea, subiectul rămâne unul controversat. Viitorul președinte al PNL ar trebui să nu fie implicat în astfel de subiecte controversate pentru a nu fi atacat de propaganda PSD.
Potrivit celor mai recente informații, Vasile Blaga ia în calcul să îl sprijine pe Alin Tișe, președintele Consiliul Județean Cluj, care a a anunțat, recent, că va candida la șefia PNL la congresul partidului. Tișe este finul primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc și Blaga încearcă să revină la relații mai bune cu acesta.
 
Mai mult, filiala Cluj a PNL a obținut primul loc în județ, cu 27%, peste media națională a partidului de 20%. Or, la toate reuniunile PNL s-a invocat necesitatea ca în fruntea partidului să vină lideri care au obținut rezultate bune la alegeri.
 
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă