22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăTechCum poate pierde PNL șefia Consiliului Județean Cluj

Cum poate pierde PNL șefia Consiliului Județean Cluj

 

PNL este pe cale să piardă șefia Consiliului Județean Cluj și să ajungă în izolare politică. Potrivit presei locale, președintele Consiliului Județean, Mihai Seplecan, atacat la baionetă de către proprii săi colegi de partid, ar fi început negocierile cu UNPR.

Trecerea sa în partidul generalului Gabriel Oprea ar urma să se producă peste câteva săptămâni, atunci când legea va permite aleșilor locali să înceapă migrația de dinainte de alegeri. Mihai Seplecan ar putea să forțeze o reconfigurare a majorității din Consiliul Județean. Dacă va trece la UNPR, vechii săi inamici politici din PSD i-ar deveni aliați.

De asemenea, el va putea conta pe sprijinul ALDE, dar va negocia și cu consilierii județeni independenți și cu cei ai UDMR. În prezent, PSD dispune de opt mandate în Consiliul Județean Cluj, PNL are 17 mandate, cu tot cu cel al lui Mihai Seplecan, UDMR are cinci mandate, UNPR a ”moștenit” cele trei mandate ale PP-DD, ALDE are un consilier, PMP unul, iar un alt consilier județean este independent.

Trecerea lui Mihai Seplecan în barca PSD ar dezechilibra aritmetica politică, astfel că partidele din arcul guvernamental, adică PSD-UNPR-ALDE ar ajunge la 13 mandate, față de cele 16 cu câte ar rămâne PNL. Pentru a atrage voturile UDMR, noua coliție ar putea ceda maghiarilor încă un post de vicepreședinte al Consiliului Județean, cel ocupat în prezent de liberalul Horațiu Catarig, care, la rândul său, este tot mai izolat în PNL.

Care este contextul politic

Aceste calcule sunt făcute în contextul în care, acum câteva zile, co-președintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a lansat un nou atac devastator la adresa colegului său de partid, președintele Consiliului Județean, Mihai Seplecan. Marius Nicoară îl acuză pe fostul său protejat că ar bloca dezvoltarea aeroportului clujean. ”Constat cu uimire că după o suită de proiecte ratate (cel puțin din punct de vedere al termenelor și al costurilor): Centrul de Deșeuri, Drumul Răchițele – Ic Ponor, RADPP, Clujana SA, SC Pază și Protecție, TETAROM IV, Cluj Arena, Consiliul Județean Cluj, fără nici o justificare, blochează și dezvoltarea aeroportului.

Conform Master Planului General de Transport al României, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj este obligat ca până în anul 2025 să se conecteze la calea ferată. Cu toate acestea, conducerea Consiliului Județean prin președintele instituției prezintă prefectului județului Cluj informarea nr. 12608 / 13.07.2015 în care concluzionează nepromovarea proiectului de intermodalitate. Ministerul Transporturilor, prin adresa nr. 2275 / 09.04.2014 confirmă că proiectul de intermodalitate este foarte bun și că respectă formatul solicitat la documentația pentru finanțarea proiectelor prin fonduri structurale. Contrar celor susținute de Consiliul Județean Cluj, Ministerul Transporturilor informează prin adresa nr. 30312 / 06.08.2015 că proiectul de intermodalitate este inclus în Master Planul General de Transport al României. De altfel, pentru a clarifica o dată pentru totdeauna aceste speculații am făcut o interpelare ministrului Transporturilor marți, 15 septembrie a.c.”, spune Marius Nicoară.

Senatorul PNL afirmă că acest proiect este esențial pentru dezvoltarea aeroportului. ”Proiectul de intermodalitate este deosebit de important pentru dezvoltarea Clujului și a regiunii. Având în vedere că regiunile și orașele care sunt în competiție cu Clujul, respectiv, Mureș, Sibiu, Budapesta, Debrecen, au început să dezvolte centre intermodale, mă întreb de ce Consiliul Județean prin aparatul de specialitate și sub semnătura președintelui blochează dezvoltarea județului, favorizând proiectele competitorilor județului nostru? Solicit o întâlnire la nivel înalt între instituțiile direct implicate în implementarea proiectului, respectiv Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, CNCF CFR SA și CNADNR.

Observ că arhitectul-șef al județului în mod intenționat și fără nici o justificare, întârzie eliberarea Certificatelor de Urbanism și a Autorizațiilor de Construire necesare pentru proiectele aeroportului. S-a ajuns în situația periculoasă ca din cauza întârzierilor nejustificate să fie pusă în pericol siguranța traficului aerian pe Aeroportul Cluj”, mai adaugă Marius Nicoară. Criticile sale vin în împrejurarea în care și celălalt co-președinte al PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat publicației Ziar de Cluj că Mihai Seplecan ar trebui să plece de la șefia Consiliului Județean. La rândul său, co-președintele executiv al PNL Cluj, senatorul Alin Tișe, a declanșat o adevărată cruciadă împotriva lui Mihai Seplecan. El și-a calificat colegul de partid drept ”incult”, ”agramat” și ”interlop”.

Dacă Daniel Buda și Alin Tișe provin din fostul PDL și nu au nici un fel de datorie de loialitate față de Mihai Seplecan, pierderea sprijinului pe care i-l oferise până acum senatorul Marius Nicoară poate însemna lovitura de grație pentru actualul președinte al Consiliului Județean. El nu a reușit să coaguleze în jurul său nici liberalii care, în trecut, au făcut parte din tabăra lui Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru corupție. Astfel, liberalii vorbesc la timpul trecut despre viitorul lui Mihai Seplecan în PNL.

Acuze dure

Mai mult, Marius Nicoară îl acuză de incompetență pe fostul său protejat. ”De ce președintele Consiliului Județean Cluj nu dorește extinderea pistei de decolare – aterizare la 3.500 m? Spun toate acestea deoarece Consiliul Județean Cluj a avut în bugetul pe anul 2015 un milion de lei pentru realizarea Studiului de fezabilitate pentru extinderea pistei de decolare – aterizare, și deși suntem la finele anului, nu s-a demarat nimic în acest sens.

Proiectul de extindere a pistei de decolare – aterizare la 3.500 m este cuprins în Strategia de Dezvoltare a Județului Cluj 2014 – 2020, aprobată prin hotărâri succesive ale Consiliului Județean din anii 2005 încoace, ultima datând din 12.07.2012 (având nr. 152). (…) Constat că din cele 10 măsuri asumate de către președintele Consiliului Județean Cluj la întâlnirea din data de 12.08.2015, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional «Avram Iancu» Cluj, nu s-a rezolvat aproape nici una”, mai acuză Marius Nicoară.

În mod practic, divergențele dintre membrii aparatului administrativ al Consiliului Județean și conducerea Aeroportului Cluj-Napoca datează din perioada fostului președinte al instituției, Horea Uioreanu. Acesta a fost arestat, împreună cu omul de afaceri Ioan Bene, tocmai pentru fapte de corupție legate de construirea noii piste a aeroportului clujean, cea care ar urma să fie extinsă la 3.500 de metri. 

Competiție acerbă

Războiul din PNL Cluj s-a accentuat o dată cu apropierea alegerilor. Marius Nicoară și Alin Tișe au condus, la rândul lor, Consiliul Județean între 2004 – 2008, respectiv 2008 – 2012. Îndepărtarea lui Mihai Seplecan ar oferi unuia dintre aceștia perspective de a reveni la șefia administrației județene. Mihai Seplecan nu a reacționat până acum la atacurile lui Marius Nicoară, ci a dus un război al declarațiilor cu Alin Tișe. Încolțit, el încearcă să câștige timp până când va putea negocia cu cărțile pe masă cu adversarii PNL, adică până când legea va permite aleșilor locali să își schimbe partidul.

Constat că din cele 10 măsuri asumate de către președintele Consiliului Județean Cluj la întâlnirea din data de 12.08.2015, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional «Avram Iancu Cluj», nu s-a rezolvat aproape nici una.“ Marius Nicoară, co-președinte PNL Cluj

Cele mai citite

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Coldea, sub control judiciar

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru Agerpres,...
Ultima oră
Pe aceeași temă