16.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăTechCum s-a reaprins conflictul Ponta-Dragnea

Cum s-a reaprins conflictul Ponta-Dragnea

Social-democrații au reușit să îl debarce pe Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaților. Interimatul în fruntea instituției a fost preluat de Florin Iordache (PSD), cel care a dirijat operațiunea „Marțea Neagră“, candidat și pentru ocuparea definitivă a postului. Victor Ponta și-a anunțat intenția de a prelua acest post, dar Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că nu îl sprijină pe Ponta pentru acest post.

Plenul deputaților a constatat, luni, încetarea mandatului lui Valeriu Zgonea de președinte al acestei Camerei, ca urmare a pierderii sprijinului grupului politic al PSD. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 167 de voturi pentru, 32 împotrivă, o abținere, iar un deputat nu a votat.

Pentru debarcarea lui Valeriu Zgonea, social-democrații au ales soluția cea mai simplă și mai rapidă, folosindu-se de portițele introduse tot de ei în  reglementările parlamentare. Astfel, înainte de ședința de plen, Biroul Permanent al Camerei Deputaților, dominat de PSD și aliații săi,  și-a însușit punctul de vedere potrivit căruia Valeriu Zgonea poate fi revocat din funcţie pentru că a fost exclus din partid şi, pe cale de consecinţă, a pierdut sprijinul politic al social-democraţilor, care l-au propus şi susţinut în funcţia de preşedinte al Came-rei. Cu o săptămână în urmă, deputaţii au adoptat modificările la regulamentul Camerei, introducând două noi modalităţi de revocare a preşedintelui acestui for – prin vot, la solicitarea partidului care l-a propus,  sau prin retragerea sprijinului politic.

După revocarea din funcție a lui Valeriu Zgonea, Biroul Permanent al Camerei Deputaților l-a desemnat președinte interimar al instituției pe Florin Iordache, vicepreședintele acesteia. Florin Iordache, este deputat PSD începând din anul 2000 și este președintele Comi-siei de etică a PSD. Iordache este cunoscut pentru faptul că a dirijat din umbră operațiunea supranumită de presă „Marțea Neagră“, prin care deputații au modificat mai multe acte normative în favoarea politicienilor cu probleme penale. De altfel, Iordache este inițiatorul mai multor proiecte de legi de modificare a legislației în domeniul penal și al incompatibilităților.

Colegii de partid spun că Iordache ar putea ocupa definitiv postul, acesta fiind nominalizat drept favorit de liderul deputaților PSD, Florin Pâslaru. Pentru acest post și-a depus, însă, candidatura și fostul premier Victor Ponta. Acesta a declarat, ieri, că a discutat cu Liviu Dragnea şi că intenţionează să îşi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor în şedinţa Comitetului Executiv de marţi, dar şi la Grupul PSD din Came-ra Deputaţilor, afirmând că speră ca liderul PSD să îl susţină.

„I-am spus (lui Liviu Dragnea – n.r.) că intenţionez şi mâine la CEx şi miercuri la grup să îmi depun candidatura pentru (funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor – n.r.). Am discutat cu foarte mulţi colegi care mi-au spus că este bine pentru PSD şi pentru Parlament acest lucru“, a precizat Victor Ponta, întrebat dacă a discutat cu Liviu Dragnea despre candidatura sa la şefia Camerei Deputaţilor.

Decizia privind succesorul lui Zgonea va fi luată astăzi de Comitetul Executiv Național al PSD, a anunțat, ieri, președintele PSD, Liviu Dragnea. 

Întrebat cine ar corespunde profilului de preşedinte al Camerei Deputaţilor, printre numele vehiculate fiind Victor Ponta şi Florin Iordache, liderul PSD a răspuns că nu îl va propune şef al Camerei pe cel care ar fi mai potrivit pentru a-i sta alături în campania pentru parlamentare. „Eu îl pun pe fiecare la locul lui. Ca într-o echipă. Dacă eu am nevoie de cineva să meargă cu mine în campanie, să meargă cu mine în campanie electorală, nu o să îi pun ciocănelul în mână la Cameră să stea să dea cuvântul la parlamentari“, a accentuat Dragnea, dând de înţeles că opţiunea sa nu este Ponta. În plus, întrebat despre declaraţiile fostului premier cu privire la candidatura sa, liderul PSD a replicat: „Dacă s-a autopropus, nici nu mai are rost să votăm“. Mai mult, Dragnea a arătat că, dacă Ponta îşi dorea această funcţie, ar fi trebuit să discute în partid şi că lui i-ar fi ruşine să preia şefia Camerei Deputaţilor după Valeriu Zgonea.

Potrivit unor surse din PSD, Dragnea le-ar fi transmis colegilor din partid că ia în calcul demisia din fruntea partidului dacă îl vor sprijini pe Victor Ponta pentru postul de președinte al Camerei Deputaților.

Practic, se poate spune că disputa dintre Dragnea și Ponta s-a reaprins după debarcarea lui Zgonea, pentru care cei doi și-au unit forțele.

În vara anului trecut, Dragnea a devenit președinte al PSD după retragerea lui Victor Ponta, care și-ar fi dorit ca interimarul să fie preluat de Rovana Plumb. Tot anul trecut, în toamnă, Dragnea a fost cel care a anunțat demisia lui Ponta din fruntea Guvernului, pe fondul manifestațiilor provocate de incendiul din Clubul Colectiv.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă