13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCum se conturează coaliția anti-PSD

Cum se conturează coaliția anti-PSD

Partidele de dreapta ar trebui să meargă separat și să se susțină în turul doi al prezidențialelor, este mesajul liderului PNL, Crin Antonescu. În schimb, deputatul Ludovic Orban dă ca sigură o alianță PNL-PDL.

Confruntați cu un PSD dominant în sondajele de opinie, liderii partidelor de dreapta caută soluții pentru a avea șanse în alegerile prezidențiale. Liberalii îl au candidat oficial pentru prezidențiale Crin Antonescu, dar îl măsoară, neoficial, și pe Klaus Iohannis. În paralel, sunt construite scenarii pentru strategia anti-PSD.
Astfel, Crin Antonescu este, în continuare, mai bine plasat în sondajele interne ale PNL, comparativ cu Iohannis, atunci când vine vorba de primul tur al prezidențialelor. Potrivit unor surse liberale, Crin Antonescu ar avea o cotă de favorabilitate de 30%, față de 25% cât are Iohannis. Trebuie însă menționat că respectivele cercetări vizează situația actuală – când liberalii se pregătesc, oficial, să meargă singuri în alegerile prezidențiale. În schimb, nuanțele apar atunci când este măsurată favorabilitatea în rândurile alegătorilor PDL și PMP. Potrivit surselor citate, aici Iohannis ar avea o cotă de 70% de favorabilitate, iar Antonescu ar avea doar 35%. Cu alte cuvinte, Antonescu ar avea mai multe șanse să intre în turul II, dar posibilitățile sale de creștere sunt mai reduse. Aceste cercetări interne au deschis discuția despre strategia cea mai bună pentru prezidențiale, fără ca liberalii să fi luat o decizie.
Varianta Antonescu
La nivel oficial, liderii PNL evită să mai vorbească despre o rocadă, așteptând rezultatul euroalegerilor. “Nu luăm în considerare o rocadă pentru prezidențiale. Când am venit în PNL, am făcut-o să îl sprijin pe Crin Antonescu, nu să îi iau locul. Cred că domnul Antonescu va fi președinte”, a afirmat Iohannis în cadrul unei emisiuni de la B1 TV, în care a fost invitat alături de Crin Antonescu. Președintele PNL a estimat că Iohannis îi va succede la șefia partidului atunci când se va retrage. Antonescu a prezentat și viziunea sa în privința coaliției anti-PSD: participarea separată la primul tur al prezidențialelor urmată de o colaborare în turul II. “Dacă ajungem la prezidențiale. o să avem, în turul doi, un candidat de dreapta, și unul de stânga. Candidatura la prezidențiale, care apare odată la cinci ani, este o ocazie foarte bună pentru afirmare. E foarte puțin probabil ca un partid să renunțe la această oportunitate. “ a estimat Antonescu. “E nevoie de cooperea de forțe anti-PSD. Se conturează o astfel de colaborare cu PMP, PPDD și PDL. Ne putem aduna în jurul unui om, în jurul unui proiect, unui gest politic, unui moment politic.”, a susținut Antonescu. El s-a arătat convins că a trecut momentul unor mari coaliții contra unui singur partid.
Varianta Orban
În schimb, deputatul Ludovic Orban vede altfel lucrurile. El a afirmat că o alianță dintre PNL și PDL este certă și a avansat chiar ideea unei fuziuni între partidele de dreapta. Mesajul lui Orban este important pentru că el este văzut în PNL drept liderul neoficial al opoziției din partid. Cu alte cuvinte, în cazul în care PNL suferă un eșec la europarlamentare, iar Crin Antonescu pierde șefia partidului, Orban este cotat cu șanse să obțină o poziție la vârf: fie cea de președinte, fie cea de prim-vicepreședinte dacă Iohannis devine numărul 1 în PNL.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă