14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCum se duc bătăliile din PNL pentru marile orașe

Cum se duc bătăliile din PNL pentru marile orașe

Organizaţia PNL Bucureşti l-a desemnat, miercuri seară, pe europarlamentarul Cristian Buşoi candidat al partidului pentru Primăria Capitalei, acesta urmând însă să fie validat de forurile de conducere ale formaţiunii liberale.

Cristian Buşoi s-a înscris, în luna iulie, în competiţia internă a PNL pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei spunând că îşi doreşte să propună „politici publice după modelul oferit României de preşedintele Klaus Iohannis”. În cursa internă pentru Primăria Capitalei, s-au mai înscris atunci prim-vicepreşedintele Ludovic Orban, deputatul Costică Canacheu şi Petre Roman, care a ieşit automat din discuţie în condiţiile în care este cercetat în dosarul Mineriadei. Fără influență în PNL, Costică Cancheu a fost un candidat mai mult decorativ.

În aceste condiții, în cursă au rămas Cristian Bușoi și Ludovic Orban. În partid au circulat informații neoficiale potrivit cărora Bușoi (37 de ani, medic) s-ar bucura de sprijinul președintelui Klaus Iohannis, fiind considerat mai potrivit pentru așteptările actuale ale opiniei publice, care nu mai dorește politicieni din vechea gardă. Cu o zi înaintea ședinței PNL București, Cristian Buşoi a apărut alături de preşedintele Klaus Iohannis la un eveniment legat de patrimoniul Bucureştiului, cei doi evitând să explice prezenţa eurodeputatului, însă aceasta a fost interpretată ca un semnal oficial de susţinere din partea şefului statului. 

Controverse pe sondaj

Pe de altă parte, Bușoi a fost primul clasat dintre candidații PNL în sondajul partidului, fiind însă devansat de trei politicieni din afara PNL – Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), Sorin Opres-cu și Ecaterina Andronescu (PSD). În discuțiile din interiorul PNL, susținătorii lui Orban au contestat sondajele invocând faptul că notorietatea lui Orban o depășește pe cea a lui Bușoi, ceea ce i-ar permite să atragă, în final, mai mulți alegători, chiar dacă europarlamentarul ar avea o intenție de vot mai mare.

În perioada următoare, liberalii urmează să își stabilească și candidații pentru primăriile de sector. Deputatul Diana Tușa ar putea candida pentru Primăria Sectorului 1. Liberalii au început să caute un alt candidat după ce edilul ales în 2012 din partea PNL, Andrei Chiliman, a intrat în atenția DNA. Primăria Sectorului 2 este dorită de deputatul Dan Cristian Popescu. Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătății în guvernele Tăriceanu și Ponta, este favorit pentru nominalizarea la sectorul 3. Fostul deputat PDL Marius Rogin ar putea candida la Primăria Sectorului 4, deputatul Ovidiu Raețchi la sectorul 5, iar deputatul Răzvan Mironescu la sectorul 6.

„Micul Iohannis”, fără adversar

Desemnarea candidaților liberali este în plină desfășurare și în provincie. Şeful Aeroportului Iaşi, Marius Bodea, a fost desemnat candidatul PNL la Primăria Iaşi,  copreşedintele partidului Alina Gorghiu numindu-l pe Bodea ”un mic Iohannis”. El s-a înscris în cursă după ce  consilierul prezidenţial Andrei Muraru a declarat, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Aeroportul Iaşi, că dacă ar fi în locul directorului Marius Bodea ar candida la primărie, întrucât are rezultate notabile în această funcţie. Ulterior, ceilalţi nouă candidaţi înscrişi în cursa internă pentru desemnarea candidatului PNL la primărie au precizat că se retrag din competiţie şi că îl susţin pe Marius Bodea.

Un singur adversar a rămas nemulțumit până aproape de capăt – senatorul Dumitru Oprea. Chiar și el s-a retras după ce a primit o ofertă de nerefuzat din partea conducerii ceentrale. „Indiferent de ce se întâmplă la municipiu, vă spun eu că l-aş convinge, l-aş obliga pe domnul Oprea să mai candideze la Senat pentru un mandat”, a promis copreședintele PNL, Alina Gorghiu.

Și candidatul PNL la Cluj-Napoca provoacă dispute, însă mai mult în afara filialei. Copreședintele PNL Cluj, Daniel Buda, susţine că actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, va fi candidatul partidului la alegerile de anul viitor, pentru această funcţie, deşi nu este singurul interesat să intre în cursa electorală. „Este un subiect închis. Emil Boc este candidatul PNL la Primăria Cluj-Napoca”, a afirmat Buda. Candidatura a fost, însă, contestată de unii dintre liderii proveniți din vechiul PNL, în frunte cu Teodor Atanasiu. La rândul său, Emil Boc a evitat să confirme sau să infirme o nouă candidatură, în condițiile în care este martor în dosarul finanțărilor ilegale ale fostului PDL. 

Nominalizarea lui Gheorghe Falcă pentru un nou mandat la Primăria Arad este o certitudine.

Rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, Vergil Chițac, este dorit de PNL să fie candidatul formațiunii pentru Primăria Constanța, acesta clasându-se cel mai bine în urma unui sondaj de opinie realizat de liberali în luna noiembrie.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă