16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechCum se împarte puterea în teritoriu

Cum se împarte puterea în teritoriu

PNL și PDL au început să-și formeze majorități la nivel județean. PSD încearcă să rămână la butoane apelând la PP-DD.

Klaus Iohannis și Vasile Blaga, liderii PNL și PDL, și-au propus dislocarea PSD la nivel local, pe lângă formarea unei alianțe la nivel central, urmată de o fuziune. De cealaltă parte a baricadei, Victor Ponta și Liviu Dragnea le-au promis baronilor locali ai PSD că vor echilibra situația prin negocieri cu PP-DD. Alianța PNL-PDL pare, deocamdată, în avantaj. În unele județele, filialele locale ale PP-DD nu respectă linia centrului de apropiere de PSD.

Alba. PNL și PDL domină Consiliul Județean. În acest județ, PP-DD colaborează cu PDL.
Argeș. PSD are mai mulți consilieri comparativ cu PNL și PDL, dar cei 17 social-democrați nu pot forma singuri majoritatea. PSD mai are nevoie de un vot și negociază cu PP-DD care are patru consilieri.
Bacău. PSD și PC au 15 consilieri județeni, la egalitate cu PNL și PDL. PSD, însă, are deja o înțelegere neoficială cu cei cinci consilieri PP-DD, ceea ce îi va asigura majoritatea.
Bihor. Consiliul este dominat de PNL-PDL, grație, în special, numărului mare de consilieri liberali.
Bistrița-Năsăud. PNL și PDL se bazează pe 20 de voturi contra 9. PSD nu mai are posibilitatea de a schimba situația.
Brașov. PNL și PDL au majoritate cu sprijinul PP-DD, dar PSD a cerut partidului lui Dan Dioaconescu să renunțe la această alianță.
Cluj. Alianța PNL-PDL-UDMR s-a manifestat, deja, la desemnarea lui Vakar Istvan (UDMR) ca înlocuitor al șefului Consiliului Județean, Horea Uioreanu, arestat preventiv.
Caraș-Severin. Sorin Frunzăverde, șeful CJ, nu a avut nici o problemă în a-și asigura o majoritate PNL-PDL. De altfel, liberalii din județ erau în relații reci cu PSD, chiar în perioada existenței USL.
Călărași. PNL și PDL au majoritatea în Consiliul Județean.
Galați. Alianța dintre PSD și PP-DD este la cârma județului operând deja schimbarea vicepreședintelui CJ: Tania Bogan (PNL) a fost schimbată cu Marian Vicleanu (PP-DD).
Gorj. PP-DD a obţinut funcţia de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, înlocuind un membru PSD, printr-o înţelegere cu alianţa PDL-PNL în urma căreia s-a format o nouă majoritate în cadrul CJ. Ulterior, conducerea PP-DD a schimbat conducerea filialei locale, ca pe un prim pas către realizarea unei alianțe cu PSD.
Hunedoara. Liberalii și democrat-liberalii au majoritatea în CJ alături de PP-DD. Reprezentanții PP-DD au susținut că nu își vor schimba poziția, indiferent de indicațiile de la centru.
Ialomița. PSD și PP-DD colaborează deja, fără o decizie finală de la centru, și l-au schimbat pe viceprimarul liberal din Slobozia.
Ilfov. Președintele CJ Marian Petrache (PNL) controlează situația cu ajutorul PDL, lăsând PSD în opoziție.
Iași. Consiliul Județean a fost scena unei bătălii crâncene pentru supremație, câștigate de social-democrați cu 19-18. PSD și PP-DD au majoritate cu ajutorul unui consilier liberal care, însă, face parte din grupul Tăriceanu. Cum grupul nu este partid, acesta și-ar păstra mandatul dacă ar fi exclus din PNL.
Maramureș. Cele două tabere sunt, în prezent, la egalitate, iar preconizata alianță dintre PSD și PP-DD ar urma să incline balanța în favoarea social-democraților.
Neamţ. În județul condus de Culiță Tărâță situația este inedită: PSD şi PP-DD au majoritatea, dar beneficiază și de sprijinul PDL.
Prahova. PNL și PDL pot forma o majoritate, dar procesul este îngreunat de faptul că ambele partide au legături subterane cu PSD.
Satu-Mare. PNL și PDL ar putea forma o majoritate, însă o parte dintre consilierii liberali “joacă” în echipa PSD, iar calculele hârtiei nu s-au materializat încă.
Suceava. Alianța de dreapta are majoritate și în acest județ, generând o situație incomodă pentru președintele CJ, Cătălin Nechifor (PSD).
Telelorman. În județul din care provine Liviu Dragnea, PSD guvernează, deja, alături de PP-DD, având o majoritate largă.
Timiş. PSD şi PP-DD au reușit să-și formeze o majoritate, iar partidul lui Dan Diaconescu a fost deja răsplătit cu un post de vicepreședinte al CJ, în dauna PNL.
Vrancea. PSD are majoritate și fără PP-DD, dar partidul lui Dan Diaconescu “rotunjește” majoritatea lui Marian Oprișan.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă