8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăTechCum se reface Grupul de la Cluj din PSD

Cum se reface Grupul de la Cluj din PSD

 

Cel mai important pion din jocurile politice din filialele PSD din Transilvania a redevenit ministrul Ioan Rus.

Perioada în care România era condusă de Guvernul Adrian Năstase a dus la apariția unei formule politice inedite în PSD: Grupul de la Cluj. Practic, acesta era o formulă prin intermediul căreia baronii PSD din Transilvania încercau să echilibreze în PSD forța unor personaje precum Marian Vanghelie, Liviu Dragnea, Marian Oprișan, Viorel Hrebenciuc sau Radu Mazăre.

Grupul de la Cluj era condus de profesori universitari, precum Ioan Rus, pe atunci ministru al Administrației și Internelor, Vasile Dâncu, pe atunci ministru al Informațiilor Publice, și Vasile Pușcaș, negociator-șef cu Uniunea Europeană. În general, pentru că era condus de persoane educate și cu o carieră universitară, cu un discurs mult mai elevat decât baronii PSD din Moldova și din sudul țării, Grupul de la Cluj era perceput drept unul reformist. Acum, Grupul de la Cluj reapare într-o nouă formulă, în contextul în care în PSD a început o competiție dură pentru succesiunea lui Victor Ponta.

Liderii PSD știu că partidul lor va avea un nou lider, fie că Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale și va merge la Cotroceni, fie că va pierde aceste alegeri și va fi îndepărtat din fruntea partidului și a Guvernului. În aceste împrejurări, ardelenii din PSD încearcă să se regrupeze în jurul miniștrilor, în fruntea cărora se află noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, ca să-și sporească influența în deciziile partidului.

Cine face parte din noul Grup de la Cluj

Din noul Grup de la Cluj lipsește Vasile Pușcaș. Acesta a fost nevoit să înfrunte acuzații de colaborare cu fosta Securitate, iar în ultimii ani s-a concentrat pe cariera sa academică și pe colaborarea cu instituții precum Banca Transilvania, pentru atragerea de fonduri europene. Liderul noului Grup de la Cluj din PSD este ministrul Transporturilor, Ioan Rus, care este și vicepreședinte al PSD la nivel național. Ioan Rus, unul dintre rivalii actualului președinte executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, este considerat drept unul dintre cei mai puternici candidați ai PSD pentru postul de premier, în contextul în care Liviu Dragnea se confruntă cu acuzații penale legate de fraudarea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

”Ioan Rus este perceput ca un politician mult mai integru decât Liviu Dragnea, pentru că el a refuzat să participe la manevrele legate de referendum. Demisia sa l-a recredibilizat inclusiv în ochii partenerilor externi ai României, care au considerat, tot în acea vară, că a fost incorectă încercarea sa de a-l menaja pe fostul său șef din partid și din Guvern, infractorul Năstase Adrian, atunci când acesta a jucat dramoleta sinuciderii”, spune analistul politic George Pop.

Ioan Rus a mai fost vicepremier al României, ministru al Administrației și Internelor, președinte al Consiliului Județean Cluj și prefect. El este profesor al Universității Tehnice din Cluj și are afaceri în mai multe domenii. Un alt membru al Grupului de la Cluj este europarlamentarul Corina Crețu. Ea a ajuns, cu sprijinul lui Ioan Rus, pe primul loc pe lista europarlamentarilor PSD și a fost aleasă vicepreședinte al Parlamentului European. Corina Crețu, originară din Sălaj, și-a stabilit biroul teritorial la Cluj-Napoca. Din același Grup de la Cluj mai fac parte și ministrul delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, din Bistrița-Năsăud, precum și ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea. Pentru a-i consolida acesteia poziția în partid, Ioan Rus a ajutat-o să devină liderul organizației municipale a PSD Cluj-Napoca. Ea a făcut parte până acum din ”troica” ce a condus organizația municipală după demisia din fruntea PSD Cluj-Napoca a actualului secretar general al Ministerului Transporturilor, Mircea Jorj. Din ”troică” mai făceau parte senatorul Alexandru Cordoș și consilierul județean Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean. Surse din PSD afirmă că promovarea Aureliei Cristea la șefia organizației municipale face parte din strategia de a o impune drept candidat la Primăria Clujului la alegerile din 2016, în condițiile în care, pentru prima dată în istorie, PSD a devenit principala forță politică în Cluj-Napoca, potrivit rezultatelor alegerilor europarlamentare.

„Le mulțumesc colegilor pentru încrederea acordată. Echipa PSD Cluj Napoca va continua drumul bun confirmat la alegerile europarlamentare. Împreună am reușit să obținem după mulți ani un mandat de deputat în municipiul Cluj-Napoca și sunt sigură că în viitorul apropiat, în urma activităților noastre, va crește încrederea clujenilor în acest nou proiect politic, «Cu mintea și inima pentru clujeni». Îi invit pe cei care își propun să susțină un nou tip de comportament politic, exclusiv în slujba comunității, să vină alături de noi”, a declarat ministrul clujean, deputatul Aurelia Cristea.

Aurelia Cristea este ministru din acest an. Ea a fost aleasă deputat în decembrie 2012. Anterior, a fost consilier județean. De asemenea, ea a fost membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Chiar dacă nu are un rol în actualul Guvern, profesorul Vasile Dâncu este în continuare strategul Grupului de la Cluj și rămâne unul dintre cei mai fideli aliați ai lui Ioan Rus.

În prezent, Vasile Dâncu conduce Institutul Român de Evaluare și Strategie și, în ultimii ani, i-a consiliat atât pe guvernanții din București, cât și pe unii membri marcanți ai coaliției pro-europene de la Chișinău. Aceștia sunt cei mai vizibili membri ai noului Grup de la Cluj din PSD, însă ei sunt sprijiniți de mai toți liderii PSD din Transilvania și Banat. Printre aliații lor se numără și liderul grupului PSD din Senat, timișoreanul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta și tatăl europarlamentarului Daciana Sârbu.

Investiții în presă

În ultimii ani, liderii Grupului de la Cluj au încercat să își creeze și o rețea mediatică de anvergură. Ioan Rus și Vasile Dâncu au fost asociați cu omul de afaceri Arpad Paszkany în trustul de presă clujean care includea televiziunile Look TV și Transilvania Live, însă s-au despărțit. Vasile Dâncu este proprietarul săptămânalului Transilvania Reporter și al revistei Sinteza, iar ginerele lui Ioan Rus, Vasile Pușcaș (altul decât fostul negociator-șef cu Uniunea Europeană), a investit în publicația regională Vocea Transilvaniei.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU