20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechUPDATE. Alina Gorghiu este noul președinte al PNL. Iohannis a demisionat din...

UPDATE. Alina Gorghiu este noul președinte al PNL. Iohannis a demisionat din funcția de co-președinte PNL

UPDATE 13.20 (joi): Alina Gorghiu a fost aleasă, joi, în funcția de președinte al vechiului PNL, copreședinte al PNL alături de Vasile Blaga, în cadrul ședinței Biroului Politic Național al partidului, surclasându-l pe Ludovic Orban, au declarat surse din partid. Alina Gorghiu a obținut 48 de voturi, în timp ce Ludovic Orban a beneficiat de votul a 26 dintre colegi, au menţionat sursele citate.

Președintele ales, Klaus Iohannis, a anunțat, joi, în debutul ședinței Biroului Politic Național al PNL, depunerea mandatului de președinte al partidului și demisia din PNL, liderii formaţiunii alegând noul președinte PNL, între Ludovic Orban și Alina Gorghiu.

UPDATE 11.50 (joi): Fostul președinte al PNL Crin Antonescu a declarat, joi, înaintea ședinței Biroului Politic în care se va stabili succesorul lui Klaus Iohannis la șefia partidului, că își menține votul în favoarea lui Ludovic Orban, dar că în PNL competiția este ”normală și naturală”.

Antonescu a fost întrebat cum vede înscrierea candidaturii Alinei Gorghiu pentru funcția de președinte al PNL, cu susținerea lui Klaus Iohannis.

Citește și: Klaus Iohannis a demisionat din funcţia de co-preşedinte al PNL 

”Este o decizie sau este o mișcare ce face parte din arsenalul legitim al deciziilor care se iau într-un partid. Oricine dintre vicepreședinți, conform Statutului, avea dreptul să candideze, deci mi se pare ceva normal”, a spus Antonescu, citat de Mediafax.

Fostul președinte al PNL a fost întrebat dacă un om tânăr va putea conduce cu succes partidul.

”Tinerețea, întotdeauna, chiar și în politică, este un atu. Evident că tinerețea nu e suficientă niciodată, dar nu cred că se poate face un enunț general de felul «un om tânăr cu necesitate poate conduce bine un partid» și nici enunțul «un om tânăr nu poate conduce un partid». Sunt oameni tineri și, în general, dacă observați, media de vârstă a liderilor în politica europeană a scăzut. (…) Pentru mine tinerețea sau vârsta nu e un criteriu. Domnul Quintus are momente de mare tinerețe, de exemplu, și cunosc tineri care au fost în permanență bătrâni, ca spirit”, a menţionat Antonescu.

UPDATE 11.35 (joi): Ludovic Orban a declarat, joi, că nu se retrage din competiţie ca urmare a anunţului făcut de Klaus Iohannis, care o susţine pe Alina Gorghiu, ci îşi afirmă cu şi mai multă tăria candidatura la şefia PNL, întrucât consideră că această candidatură e legitimă şi susţinută de baza partidului, anunță Mediafax.

„În mod evident, azi nu numai că nu mă retrag, ci, dimpotrivă, îmi afirm cu şi mai mare tărie candidatura, pentru că eu consider că este o candidatură legitimă, care e susţinută de baza PNL şi că e o candidatură care urmăreşte obiective precise: punerea în practică a programului prezidenţial şi dărâmarea cât mai rapid a Guvenului Ponta”, a spus prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, întrebat dacă se retrage din competiţie ca urmare a anunţului lui Iohannis de a o susţine pe Alina Gorghiu.

Orban a spus că are încredere în colegii săi de partid şi în faptul că Biroul Politic Naţional va ţine cont de voinţa exprimată de baza partidului în procesul de consultare care a fost organizat în peste 30 de filiale judeţene şi care i-au acordat susţinerera politică.

„Cred că e important ca preşedintele PNL să fie preşedintele care e susţinut de baza partidului. Eu nu i-am cerut domnului Iohannis să mă sprijine, dimpotrivă, i-am spus şi dacă ar avea de gând să mă sprijine, nu trebuie să-şi manifeste această opţiune. Faptul că domnul Iohannis a spus că o preferă pe doamna Alina Gorghiu, e dreptul domniei sale”, a spus Orban.

UPDATE 11.25 (joi): Prim-vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, înaintea ședinței BPN în care se stabilește succesorul lui Klaus Iohannis la șefia partidului, că îndrăneala sa de a-și depune candidatura pentru funcția de președinte PNL vine în continuarea mesajului din 16 noiembrie de la prezidențiale.

”Am venit astăzi să-mi prezint candidatura și să câștig un vot. Despre ce se va întâmpla după, discutăm și eu și Ludovic Orban în aceeași măsură, vom fi amândoi la declarații. Nu pot să vă spun de acum cine câștigă, pentru că sunt absolut convinsă că va fi o competiție deschisă, corectă, îi urez succes lui Ludovic, îmi doresc foarte tare ca rezultatul acestei zile să fie un interimat care să ducă la consens în PNL”, a declarat Gorghiu, potrivit Mediafax.

Ea a menționat că nu a venit să-l ”provoace” pe Ludovic Orban.

”Nu am venit să contracandidez un amic, un coleg, ci am venit să transmit un mesaj colegilor din care să înțelegem cu toții că PNL are astăzi prin plecarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, prin câștigarea alegerilor, are ocazia la unitate reală. Unitate de care nu s-a bucurat foarte mult în ultima vreme și are ocazia să stabilească odată pentru totdeauna, definitiv dacă mai era nevoie, că este reala dreaptă în România”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL.

Gorghiu a susținut că proiectul fuziunii cu PDL este unul pe care își dorește să-l ducă mai departe.

UPDATE 11.15 (joi): Președintele ales, Klaus Iohannis, liderul în funcție al PNL, a evitat joi să facă declarații înainte de ședința Biroului Politic în care se va stabili succesorul său, deoarece atunci când a ajuns la sala de ședință Ludovic Orban era cel care făcea declarații de presă jurnaliștilor.

”Să-l lăsăm pe Ludovic să-și facă numărul”, a spus Iohannis înainte de ședința Biroului Politic, în timp ce intra în sala de ședință.

În momentul respectiv Ludovic Orban făcea declarații de presă jurnaliștilor înaintea de reuniunea PNL.

UPDATE Ludovic Orban a plecat primul de la ședința PNL, relatează B1 TV. El a declarat că nu renunță la candidatura pentru șefia PNL, după ce, în timpul ședinței, acestuia i s-a cerut să se retragă din competiție.

UPDATE Teodor Atanasiu a arătat, miercuri seară, că este de preferat să fie candidat la președinția partidului un om tânăr și că Alina Gorghiu se bucură de sprijinul lui Klaus Iohannis.

”I-am propus și colegului meu, Ludovic Orban, să facă același gest ca și mine să lăsăm un tânăr, și am și făcut o propunere, am propus-o pe Alina Gorghiu, cea care a fost inima campaniei electorale în campania pentru prezidențiale, cea care este purtător de cuvânt al partidului, cea care ne poate reprezenta cu cinste în următorii ani. Klaus Iohannis o va susține pe Alina Gorghiu și o va vota mâine”, a declarat Atanasiu.

UPDATE Ludovic Orban a anunțat că nu va renunța la candidatura la șefia PNL, conform B1 TV.

UPDATE Președintele ales Klaus Iohannis și-a anunțat, miercuri, în ședința informală a liderilor liberali, susținerea pentru candidatura Alinei Gorghiu la funcția de președinte al PNL, susțin surse liberale, citate de Mediafax.

UPDATE Alina Gorghiu a anunțat că va candida pentru șefia PNL, la ședința informală a liberalilor. După anunțul supriză al candidaturii acesteia, a urmat retragerea spectaculoasă a lui Atanasiu în favoarea lui Gorghiu. În acest moment, au rămas în cursa pentru șefia PNL Ludovic Orban și Alina Gorghiu.

***

Liberalii s-au reunit, miercuri seară, într-o ședință informală pentru a discuta variantele la șefia partidului în era post-Iohannis. Decizia urmează să fie luată mâine, într-o reuniune a Biroului Politic.

Anterior, în cursa pentru  șefia PNL erau înscriși Ludovic Orban și Teodor Atanasiu. În partid se vehicula posibilitatea apariției unui al treilea candidat, sprijinit de Klaus Iohannis. Postul de președinte al PNL va rămâne vacant în condițiile în care Klaus Iohannis se va retrage din fruntea partidului pentru a prelua mandatul de șef al statului.

Atanasiu și Orban au făcut tot posibilul să își maximizeze șansele de a fi aleși în cadrul ședinței Biroului Politic de astăzi. Astfel, Teodor Atanasiu este puternic sprijinit de vicepreședinții partidului și de președinții de filiale și era dat ca favorit în urmă cu o săptămână. Între timp, însă, Ludovic Orban a contracarat manevrele lui Atanasiu. El a cerut ca toți președinții de filiale să voteze în Biroul Politic pe baza mandatelor primite de la organizațiile locale. Orban a anunțat că se bucură de sprijinul a 30 de organizații PNL care au realizat consultări interne și și-au mandatat șefii să dea un vot în favoarea lui. Orban a obținut marți câștig de cauză și în grupul deputaților PNL, unde a câștigat competiția pentru șefia grupului parlamentar împotriva lui Mihai Voicu, susținut de gruparea Atanasiu. Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, și-a anunțat sprijinul pentru Ludovic Orban. Antonescu are sprijinitorii săi în Biroul Politic și, chiar dacă nu mai poate emite pretenții la șefia PNL, poate influența competiția.

Ce va face Iohannis?

Pe de altă parte, majoritatea liderilor PNL sunt convinși că atitudinea lui Klaus Iohannis va cântări greu. Orban și-a anunțat convingerea că Iohannis nu va face o recomandare explicită în privința succesorului său, dar Atanasiu se așteaptă ca președintele ales să aibă un punct de vedere clar în această privință. Susținătorii lui Atanasiu reclamă faptul că Orban a obținut susținerea publică din partea lui Crin Antonescu, justificând astfel o posibilă implicare a lui Iohannis.

De la câștigarea alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a căutat un al treilea candidat la șefia partidului, în intenția de a lăsa la șefia PNL un politician tânăr, ca un semnal de înnoire a partidului. Inițial, Iohannis i-a propus să intre în cursă vicepreședintelui Dan Motreanu, dar acesta a refuzat. În cursul zilei de ieri, liderii ai PNL afirmau că Iohannis nu a renunțat la acest plan și că nu este exclusă apariția unui al treilea candidat.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă