12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechCum va arăta PNL în era Iohannis

Cum va arăta PNL în era Iohannis

Alegerea noii conduceri a partidului, validarea trecerii la PPE și fuziunea cu PDL sunt principalele teme ale Congresului PNL, care va avea loc astăzi și mâine.

Liberalii încearcă să lămurească, în cadrul unui congres desfășurat în acest weekend, o parte dintre problemele apărute după euroalegeri. Printre acestea se numără ratificarea aderării la Partidul Popular European (PPE), discutarea fuziunii cu PDL și alegerea președintelui și a vicepreședinților, după demisia vechii conduceri, în frunte cu Crin Antonescu.

În ceea ce privește șefia PNL, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, nu are emoții pentru a câștiga postul de președinte, contracandidatul său fiind senatorul Ioan Ghișe. Noul sta­tut al PNL întărește puterea liderului partidului, în comparație cu perioada în care liberalii erau conduși de Crin Antonescu. Astfel, documentul prevede desființarea funcției de prim-vicepreședinte, deținut de Klaus Iohannis de la intrarea în partid, în 2013. Mai mult, secretarul general nu va fi ales de către Congres, ci desemnat, ulterior, de Biroul Politic la propunerea președintelui. Favoriți pentru acest post sunt Marian Petrache, fostul șef al campaniei electorale a PNL, și Eduard Hellvig, care a mai ocupat această poziție. Postul mai este dorit și de primarul sectorului 6, Rareș Mănescu, iar o serie de liberali l-au propus pe Dan Motreanu.

În aceste condiții, discuțiile de culise anterioare congresului s-au ­concentrat pe negocieri pentru cele 31 de posturi de vicepreședinți, pentru care vor candida 57 de liberali. O serie de lideri au șanse mari să fie aleși în aceste posturi, în urma întâlnirilor zonale care au precedat congresul. Printre aceștia se numără deputatul Ludovic Orban, care, în acest fel, ar reveni în conducerea PNL după patru ani de zile. În 2010, Orban era prim-vicepreședinte al partidului, dar și-a pierdut această funcție în urma neînțelegerilor cu Crin Antonescu. Potrivit unor surse din partid, ­printre cei care beneficiază de șanse pentru a fi aleși vicepreședinți se numără Sorin Frunzăverde, Aristotel Căncescu, Nini Săpunaru, Teodor Atanasiu, Cristian Adomniței, Victor Paul Dobre, Mihai Voicu, Ilie ­Bolojan, Alina Gorghiu, Eduard ­Hellvig, Răducu Filipescu sau Dan Motreanu.

Cum se va face fuziunea cu PDL

Printre cei cotați cu șanse la bursa informațiilor neoficiale de a deveni vicepreședinți se numără și primarul Bacăului, Romeo Stavarache. În acest caz, rămâne de văzut cum va fi afectată candidatura lui de recentele probleme pe care le are cu justiția.

Pe de altă parte, liberalii urmează să discute noul statut, care prevede, printre altele, că PNL va face parte din Partidul Popular European (PPE), și nu din Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE), ca până acum. Congresul ar urma să discute și o rezoluție privind fuziunea cu PDL, urmând ca negocierile să fie purtate de viitoarea conducere a partidului. Unii dintre liderii PNL vor adoptarea unui articol în statut prin care să nu se schimbe numele și identitatea partidului, chiar în cazul unei fuziuni. Alți lideri PNL consideră însă că adoptarea unui astfel de articol ar fi de natură să tensioneze relațiile cu PDL.

În paralel, gruparea Tăriceanu a pregătit o contralovitură de imagine, intenționând să convoace o dezbatere despre valorile liberalismului, astăzi, la aceeași oră cu discuțiile din PNL despre trecerea la PPE. La această reuniune, desfășurată în paralel cu Congresul, este invitat și liderul ­ALDE, Guy Verhofstad. Susținătorii lui Tăriceanu vor părăsi sala congresului PNL.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă