21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCum va înghiți Ponta angajamentele PP-DD?

Cum va înghiți Ponta angajamentele PP-DD?

Partidul Poporului „Dan Diaconescu“ ar putea intra la guvernare pe 16 iunie, iar președintele formațiunii, Simona Man, va deveni ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. Oamenii lui Diaconescu vor primi și funcții în teritoriu.

Dacă PP-DD își menține angajamentele făcute electoratului, PSD și premierul Ponta ar putea, însă, plăti scump cooptarea PP-DD la putere. Prin protocolul PSD-PP-DD care va fi semnat, potrivit surselor, săptămâna aceasta, formațiunea lui Dan Diaconescu urmează să primească un post de ministru (pentru liderul partidului, Simona Man), patru funcții de secretar de stat și zeci de funcții de vicepreședinte de consiliu județean (în județele conduse de PSD, 22 la număr).

Pentru ca noul guvern (Ponta 4: PSD-UNPR-PC-PP-DD-UDMR) să intre în pâine este nevoie de un vot în Parlament și, potrivit surselor, acesta ar putea fi dat chiar lunea viitoare.

Potrivit lui Dan Diaconescu, alianța PSD-PP-DD (de remarcat că protocolul va fi semnat doar între aceste două formațiuni) va funcționa „până pe 17 noiembrie“, adică până după al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Cu ce proiecte vin oamenii lui Diaconescu

Votul obligatoriu (care ar lovi UDMR), interzicerea traseismului, mărirea alocațiilor de peste 16 ori, schimbarea modului de alegere a primarilor și șefilor de consilii județene sau pensionarea femeilor la 60 de ani, sunt doar câteva dintre proiectele PP-DD. Unele dintre acestea au fost transpuse deja în inițiative parlamentare și se află în diferite faze: ori nu au intrat încă în dezbatere, ori au primit avize și rapoarte negative, ori au fost respinse de prima Cameră.

Proiectul de lege care prevede majorarea alocațiilor este semnat de deputații Liliana Mincă și Ștefan Petru Dalca și a fost depus pe 13 mai la Senat. Parlamentarii PP-DD vor ca alocațiile să crească astfel: de la 200 la 700 lei pentru copiii de până la 2 ani (sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap), de la 42 lei la 700 lei pentru copiii între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit 18 ani, dar urmează cursurile învățământului liceal sau profesional și de la 84 lei la 1.000 lei pentru copiii cu handicap având vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani.

Alți doi deputați PP-DD și-au pus semnătura pe un proiect de lege prin care ar urma să fie înființat Fondul Special pentru Jurnalismul de Investigații. Fondul ar urma să fie constituit prin relocarea a 2% din prejudiciile recuperate în urma sentințelor pronunțate de instanțe în dosarele de corupție. Potrivit aleșilor PP-DD, din acest fond ar trebui recompensate persoanele care „aduc la cunoștința publică, prin utilizarea oricărui mediu de informare, sau prin plângeri adresate în mod direct organelor de cercetare și urmărire penală“ orice faptă de corupție.

Tot printr-un proiect de lege, puținii aleși PP-DD rămași au propus modificarea Statutului deputaților și senatorilor în sensul ca parlamentarul care schimbă partidul să-și piardă mandatul (să se considere că a renunțat, din proprie inițiativă, la el).

Tot aleșii PP-DD au mai propus ca aleșii locali să nu poată avea mai mult de două mandate și, respectiv, să se revină la sistemul cu două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și șefilor de consilii județene.

Alte deziderate ale PP-DD, mult mai fantasmagorice, sunt enumerate în celebrele „20 de puncte“ pe care partidul lui Diaconescu a promis că le implementează în momentul venirii la putere (vezi caseta).

Dragnea a găsit punctele comune

În ciuda diferențelor evidente dintre PSD și PP-DD și a replicilor acide schimbate de liderii celor două formațiuni, vicepremierul Liviu Dragnea susține că există bază pentru o alianță: atitudinea anti-Băsescu. „Am dat curs acestor discuții tot în sensul de a încerca să constituim o alianță anti-Băsescu, pentru ca un eventual câștigător de dreapta la prezidențiale să-l numească pe Băsescu premier. Îmi pare rău că el își termină mandatul, dar el vrea în continuare un candidat care să-l pună premier după 16 noiembrie“, a declarat Dragnea, duminică seară, la B1 TV.

20 de deziderate pe care Partidul Poporului „trebuie să le impună odată cu venirea la putere“:

1. Câte 20.000 de euro pentru fiecare român care va deschide o afacere.

2. Mărirea tuturor salariilor și pensiilor.

3. Anularea tuturor taxelor și impozitelor actuale.

4. Introducerea unui singur impozit pe venituri și proprietăți.

5. Confiscarea averilor ilicite obținute din afaceri cu statul.

6. Judecarea de către un tribunal al poporului a tuturor guvernanților care au jefuit România.

7. Reducerea TVA la o cotă (minimă pentru UE) de 10%.

8. Interzicerea subvenționării partidelor politice.

9. Eliminarea salariilor pentru parlamentari, miniștri, primul-ministru și președinte.

10. Evacuarea demnitarilor din Palatul Parlamentului, Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.

11. Înființarea Companiei Nationale „averea poporului“ . Șeful acestei companii va fi ales direct de popor.

12. „Averea poporului“ va distribui dividende lunare către toți cetățenii.

13. Statul va cumpăra pământul nelucrat și va investi în agricultura bio.

14. Simplii cetățeni vor deveni jurați în instanțe, alături de judecător.

15. Introducerea răspunderii materiale pentru judecătorii și procurorii care greșesc.

16. Cetățenii nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni.

17. Interzicerea arestului preventiv cu excepția faptelor violente.

18. Firmele nu vor putea fi controlate decât o dată pe an.

19. Statul va construi 200.000 de locuințe, care vor fi închiriate celor săraci.

20. Interzicerea taxei pentru Radio și TVR.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă