30.3 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăTechCum vrea PSD să preia puterea. Ciorna viitorului guvern. Se gândește modificarea...

Cum vrea PSD să preia puterea. Ciorna viitorului guvern. Se gândește modificarea legii de organizare a guvernului, cu dedicație pentru infractorul Liviu Dragnea

Social-democrații și-au pregătit planul pentru a prelua guvernarea după alegeri. Liderii PSD și ALDE nu exclud modificarea legii de organizare a guvernului pentru a-i permite lui Dragnea să fie premier. În PSD se discută deja portofoliile ministeriale.

Favoriți în sondajele de opinie, social-democrații își fac, deja, planuri pentru preluarea guvernării. Ei speră să aibă majoritatea alături de ALDE, după redistribuirea mandatelor partidelor care nu vor trece pragul electoral.

Potrivit planului creionat de liderul PSD Liviu Dragnea, partidele din noua majoritate nu se vor grăbi să meargă la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la postul de premier.

„Mai întâi trebuie să se valideze mandatele noilor parlamentari, se constituie birourile permanente, se numesc preşedinţii celor două Camere, şi apoi putem merge la Cotroceni“, a explicat Liviu Dragnea.

Potrivit unor surse din PSD, această strategie ar asigura alegerea lui Călin Popescu Tăriceanu ca președinte al Senatului, din partea ALDE, înainte de consultările de la Cotroceni. PSD și ALDE ar vota cot la cot, fapt dublat de promisiunea că Daniel Constantin, al doilea copreședinte ALDE, ar urma să devină ministru al Agriculturii în guvernul PSD-ALDE.

În acest fel, PSD vrea să preîntâmpine dezertarea taberei lui Daniel Constantin despre care există zvonuri că ar putea sprijini un premier nominalizat de Klaus Iohannis.

Legea, modificată pentru Dragnea?

Deocamdată, Liviu Dragnea, păstrează tăcerea în privința propunerii PSD pentru postul de premier. În schimb, Victor Ponta nu a exclus varianta ca PSD să îl nominalizeze chiar pe Liviu Dragnea. ”Eu știu că este membru PSD, candidat în aceste alegeri, un om care va câștiga sigur un mandat. Pe această listă se află Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și Rovana Plumb. Mai sunt și alții, dar aceștia trei îi rețin eu”, a spus Victor Ponta, despre viitorul premier.

De altfel, Dragnea şi-a construit în ultimele luni un profil de premier prin prezentarea programului de guvernare al PSD, dar și printr-o serie de vizite externe, în țări precum Austria sau Suedia.

În cazul lui Liviu Dragnea, principalul obstacol este o lege de funcționare a Guvernului, datând din perioada Adrian Năstase, potrivit căreia persoanele condamante penal nu pot face parte din Executiv. Or, Dragnea a fost condamndat cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012.

De remarcată, însă, că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu nu a exclus modificarea acestei legi. „Există perspectiva constituţională, care e foarte clară: nu există interdicţii suplimentare pentru cineva care poate să fie viitor prim-ministru. Există legea în vigoare, care aduce restrângeri, dar lucrurile acestea, la momentul oportun, o să le discutăm şi o să vedem care este soluţia pe care o vedem“, a adăugat Tăriceanu, întrebat dacă PSD și ALDE au în vedere modificarea legii.

Cine ar putea fi miniștrii PSD

Dacă numele premierului este ținut la secret, au început să circule variante pentru ocuparea portofoliilor din Executiv. Liviu Dragnea a lansat ideea că în executiv vor fi cooptați cei care au lucrat la programul de guvernare. În aceste condiții, au apărut speculații că Mihai Tudose ar putea deveni ministru al Finanțelor sau al Economiei.

Robert Cazanciuc, un apropiat al lui Victor Ponta, ar urma să revină la ministerul Justiției în timp ce Mihai Fifor ar putea fi propus pentru Transporturi. O variantă de revenire ar fi și la Externe, unde este vehcioulat numele lui Titus Corlățean, salvat de urmărire penală în dosarul votului din Diaspora, de votul Senatului. O altă variantă ar fi Ana Birchall.

 Ionel Sinescu sau Florin Popa, ambii de profesie medici, sunt vehiculați pentru Ministerul Sănătății. La Educație, PSD are trei variante – Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu sau Liviu Pop. Reevaluată de Liviu Dragnea, Rovana Plumb ar putea reveni în fruntea ministerului Muncii.

Georgian Pop, șeful Comisiei SRI ar urma să preia Ministerul Administrației și Internelor iar deputatul Gabriel Vlase pe cel al Apărării. Ministerul Fondurilor Europene ar fi preluat de Marius Nica. Ionuţ Vulpescu s-ar putea întoarce la Cultură, iar Florin Jianu la IMM-uri. Șeful organizației de tineret, Gabriel Petrea, ar urma să preia Ministerul Tineretului și Sporturilor.

„Liderii social democraţi din Europa îşi pun toată încrederea că Liviu Dragnea şi PSD vor forma guvernul la scurt timp după alegeri”, Sergei Stanishev. Președintele Partidului Socialiștilor Europeni

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în...

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți asupra noilor infracțiuni, legate de criminalitatea informatică

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți pentru a putea contracara noile amenințări de criminalitate informatică, cum ar fi cele legate de moneda virtuală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă