14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăTechDe ce forțează Tăriceanu ușa PNL

De ce forțează Tăriceanu ușa PNL

Fostul premier s-a reînscris, ieri,  în PNL la capătul unei acțiuni cu iz de roman polițist. El a anunțat explicit că vrea să blocheze o eventuală alianță de dreapta, încercând să reapropie PNL de PSD.

Călin Popescu Tăriceanu, care a condus PNL între 2004 și 2009, a revenit, ieri, în partid depunând o cerere de adeziune la organizația din Satu-Mare. El a susținut că a fost invitat să se întoarcă, iar informația a fost confirmată de președintele CJ Satu Mare, Adrian Ștef, cel care a înregistrat adeziunea și a semnat și recomandarea de primire în PNL. Viteza operațiunii nu a lăsat loc de detalii procedurale. Potrivit statutului PNL, persoanele care vor să se înscrie în partid o fac adresându-se președintelui organizațiieiîn raza căreia domiciliază, îşi au reşedinţa sau îşi desfăşoară activitatea. Însă, în solicitarea de adeziune, datată 22 mai, Tăriceanu a menționat că are domiciliul în București.
 Ulterior, liderul interimar al organizației județene PNL Satu Mare, Virgil Enătescu, a susținut că  filiala  pe ca re o conduce nu l-a invitat în partid. Ieri după-amiază, Biroul de conducere PNL Satu-Mare a acceptat înscrierea lui Tăriceanu în partid, în aceeași zi cu depunerea adeziunii, în cadrul unei ședințe la care au participat 19 din cei 29 de membri. Președintele interimar, Virgil Enătescu, a susținut că el nu a convocat nicio ședință, nu a participat la aceasta și că are îndoieli în privința cvorumului. “Noi nu am fost de acord cu revenirea lui Tăriceanu. Nu cred că a fost o ședință legală, majoritatea membrilor nu s-au prezentat. Cum au apărut 19 membri, nu știu.”, a susținut Enătescu. El a afirmat că ședința ar fi fost organizată de oamenii PSD din organizația locală, în fruntea cărora s-ar afla  Adrian Ștef, șeful CJ.  Acesta este cumnatul și finul lui Ovidiu Silaghi, trecut, recent,  de la PNL la PSD și candidat al social-democraților la alegerile parțiale.

Un carnet cât un congres
De ce este, însă, important dacă Tăriceanu, care a demisionat din partid după ieșirea de la guvernare,   are sau nu carnet de membru PNL? Încercarea sa de revenire în PNL are cu doar câteva zile înaintea alegerilor europarlamentare din 25 mai. În partid se vorbește despre un congres extraordinar, în cazul în care Crin Antonescu va demisiona, dacă PNL va lua sub 20% la euroalegeri. Imediat după anunțul de reînscriere, Tăriceanu și-a precizat intențiile. “Există un pericol real, ca PNL să ajungă la mâna lui Traian Băsescu, care a încercat să desfiinţeze PNL. Decizia de a reveni în PNL este pe deplin justificată. Am venit ieri să-l susţin pe Ovidiu Silaghi  şi am primit invitaţia de a reveni în PNL", a declarat Călin Popescu Tăriceanu. Cu alte cuvinte, el s-a poziționat din start împotriva unei eventuale alianțe de dreapta, evocată ca o posibilitate, în declarațiile președintelui PNL Crin Antonescu sau de prim-vicepreședintel Klaus Iohannis.
Aceste planuri ale lui Tăriceanu pot fi duse la îndeplinire, după euroalegeri,  cu largul concurs al PSD. Potrivit unor surse din PNL, Tăriceanu le-ar fi transmis susținătorilor săi din partid că în cursul săptămânii viitoare premierul Victor Ponta va adresa PNL o solicitare oficială de refacere a USL. În acest context, este posibilă convocarea unui congres extraordinar în care Tăriceanu să candideze la șefia partidului, tocmai având ca argument fatul că oferă revenirea la guvernare. O eventuală candidatură a lui Tăriceanu la șefia PNL depinde, însă, de calitatea sa de membru de partid. Chiar dacă, pe moment, fostul premier nu are o susținere puternică în partid un eventual eșec al PNL la euroalegeri i-ar crește șansele. Tăriceanu a demisionat din PNL după ieșirea liberalilor  de la guvernare și a anunțat, inițial, că își va forma un partid. Acest scenariu a eșuat după ce susținătorii săi i-au transmis că nu vor sprijini ruperea partidului.

Criticat de PNL, susținut de PSD
Preşedintelui PNL, Crin Antonescu, a afirmat că nu ştie dacă Tăriceanu este sau nu membru PNL. “Nu sunt preşedinte la Satu Mare, toată problema cu aventurile din ce în ce mai ridicole ale domnului Tăriceanu e cu totul secundară. Mie nu mi-e frică de un Congres, dar nu avem nevoie de un fugar decăzut, de o slugă a PSD să ne facă Congres la PNL”, a comentat Antonescu. El a afirmat că toate aceste reprimiri în partid vor fi analizate după alegeri.
 Gestul lui Tăriceanu a fost criticat și de deputatul Ludovic Orban. “Este un fitil băgat de PSD pentru a umbri citirea moțiunii de cenzură. Deplâng comportamentul lui Tăriceanu care a devenit un pion otrăvit al PSD, în timp ce armata PNL se luptă cu social-democrații”, a reacționat Orban.
În schimb, gestul lui Tăriceanu a primit comentarii favorabile din partea liderilor PSD, cei care l-au sprijinit pentru a deveni președinte al Senatului. Preşedintele PSD, Victor Ponta, crede că posibila întoarcere a lui Călin Popescu Tăriceanu în PNL ar putea reprezenta un pas spre refacerea USL. “De luni încolo, putem fi din nou împreună în cel mai important proiect politic – USL. Asta pot eu să comentez despre domnul Tăriceanu şi cei mai mulţi dintre colegii liberali", a spus Ponta. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, că  partidul său îl susţine în continuare în funcţia de preşedinte al Senatului.

Moțiunea PNL, citită

Ieri, a avut loc ședința Parlamentului în care a fost prezentată moțiunea de cenzură "Opriți Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupției, demagogiei și minciunii". Textul moțiunii de cenzură, care a fost semnată de 214 parlamentari, PNL PDL, PMP și , PP-DD a fost citit de deputatul PNL Eugen Nicolăescu. Moțiunea urmează să fie dezbătută și supusă votului pe 26 mai.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Alertă. Procurorul Lucian Onea revine la DNA Ploiești

Unul dintre procurorii vedetă din era de glorie a DNA-ului condus de tandemul Laura Codruța Kovesi-Florian Coldea va reveni la „unitatea de elită”...

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, vizită de lucru în Germania și Spania

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 16 - 19 mai 2024, o vizită de lucru în Republica Federală...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă