12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăTechDe ce s-a supărat Ponta pe Iohannis

De ce s-a supărat Ponta pe Iohannis

O declaraţie a premierului Ponta de săptămâna trecută, ca răspuns la dorinţele preşedintelui Iohannis de a avea un guvern PNL, a trecut neobservată de presa din România. "Şi domnul Băsescu şi-a dorit Guvernul său (…), n-a iesit prea bine, ca sa fiu elegant" – a fost răspunsul extrem de dur al premierul Victor Ponta pentru Klaus Iohannis, după ce preşedintele a spus că îşi doreşte un guvern PNL care să fie condus de Cătălin Predoiu.

Ce a spus preşedintele Iohannis

Referindu-se la relaţia pe care o are, ca preşedinte, cu Guvernul Ponta IV, Klaus Iohannis a spus că este una instituțională şi normală. ”Acest Guvern a fost aici, când am devenit președinte, nici nu i-am ales nici nu îi resping. Instituțional, nu e treabă președintelui, dar cu acest guvern nu văd cum să pun în practică viziunea mea pe zece ani pentru Romania”. Preşedintele a mai spus că ”Eu îmi doresc un guvern PNL, dar trebuie să vedem cum, ce mi-aș dori, variantă optimala, și ce se poate”, adăugând că președintele nu poate schimba Guvernul. Iohannis nu a uitat să menţioneze că ”dacă spune că îşi doreşte guvernul său, în ghilimele, PNL, şi-l doreşte pentru că atunci poate face mai mult pentru Romania, şi nu pentru ca vrea neaparat ca anumite persoane să ajungă pe anumite funcţii”.

CITEŞTE ŞI  Planul lui Vanghelie de a rupe PSD începe să scârţâie

Răspunsul dur al premierului Ponta

Declaraţiile preşedintelui l-au supărat destul de rău pe premier. Şi ca atare, la o declaţie de presă susţinută alături de Liviu Dragnea, Ponta a simţit nevoia să îi răspundă tăios şi extrem de dur preşedintelui Iohannis."Ştiu că şi domnul Băsescu şi-a dorit guvernul său în 2010 şi 2011 şi n-a ieşit prea bine, ca să fiu elegant", a precizat primul ministru. 

Luni, la începutul sedinţei care va pregăti Consiliul Naţional al PSD la care se va face analiza alegerilor prezidenţiale şi la care se va decide data Congresului, Ponta le-a spus liderilor din teritoriu că: "vreau să spun un singur lucru, cred că nu doar după votul de ieri din Grecia, dar după tot ce se întâmplă în Europa, cred că și 2015-2016 noi trebuie să ne consumăm 99% din energie, din resursele noastre, din cunoștințele noastre, pentru viață de zi cu zi a oamenilor, pentru pensii, salarii, școală, spitalul, drumul, și să lăsăm opoziția să-și consume 99% din energie cu scandal politic".

Calculele unei noi majorităţi în Parlament

Cu toate că, aşa cum susţine premierul, majoritatea de care se bucură în Parlement este liniştitoare, în realitate situaţia nu este chiar aşa de roză.  "Ultimul vot în parlament a fost în urmă cu o lună. Şi rezultatul, după cum îl cunoaşteţi a fost: 377 de voturi pentru actualul Guvern şi 143 de voturi împotrivă. Eu cred foarte tare că actuala majoritate nu doar că este stabilă, dar poate să guverneze foarte bine până la alegerile din 2016 şi dacă guvernează foarte bine va şi câştiga alegerile din 2016", a declarat Ponta.

Însă, ultimele intenţii declarate ale lui Marian Vanghelie şi Mircea Geaonă îi dau frisoane premierului. Mai ales că lista se măreşte de la o zi la alta, ajungând la 25 de parlamentari în acest moment. Şi racolările continuă. Printre aceştia se numără Cătălin Croitoru, Florentin Gust, Sorin Bota, Rodica Nassar, Radu Popa, Şerban Nicolae, Oana Niculescu Mizil, Iulian Iancu şi Cristian Rizea, dar şi parlamentari de la PPDD.

Cu toate că Marian Vanghelie s-a ferit, la începutul săptămânii trecute, să spună câţi parlamentari a reuşit să racoleze, a declarat, totuşi, că în perioada următoare nume sonore din PSD i se vor alătura deoarece, la fiecare vizită pe care o face la filialele PSD din ţară, mai ia oameni. "Din trei în trei zile mai dăm câte o fugă în fiecare județ. Mai luăm câte 500-1000 de oameni. Sunt sigur că Ponta o să îi cheme pe președinții de județ la un pahar, ceva. Dar nu știe că niciunul nu mai vrea d-astea. Victore, îți spun, suntem mulți".

CITEŞTE ŞI  Mazăre cere demisia lui Ponta​

Şi asta nu e tot. Un alt grup destul de mare de pesedişti se pare că negociază intens cu liberalii pentru o trecere în bloc la PNL, susţin surse din Partidul Social Democrat. Pe culoarele Parlamentului se vorbeşte tot mai intens şi despre negocierile dintre PNL şi UNPR pentru formarea unei noi majorităţi, deci pentru un vot pozitiv al UNPR-ului la moţiunea de cenzură pe care liberalii intenţionează să o depună în luna februarie, chiar la începutul noii sesiuni parlamentare. Probleme premierului Ponta nu se opresc aici. Şi Grupul Minorităţilor Naţionale din Parlament pare dispus să voteze moţiunea de cenzură.

Contracandidatul lui Ponta la şefia PSD

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD şi fost purtător de cuvânt al partidului, susţine că PSD este acum şantajat de partidului lui Gabriel Oprea, amintind de liderul UNPR a declarat că va susţine partidul doar dacă Victor Ponta rămâne la şefia Executivului. "Am văzut şi vedem cu toţii că, practic, ne agăţăm de guvernare. Am ajuns la mâna UNPR, care ne şantajează. Am citit şi eu, am văzut că domnul Oprea susţine PSD doar pentru Victor Ponta, altfel, are alte uşi deschise", a declarat Cătălin Ivan.

Ivan a mai spus că este cel mai puternic contracandidat al lui Victor Ponta, pentru şefia PSD. "Sunt cel mai puternic contracandidat al lui Victor Ponta. Sunt cel mai puternic pentru ca sunt singurul. O spun fără falsă modestie. Nu şi-a mai anunţat nimeni candidatura. Eu cred că, odată ce ai pierdut, trebuie să dai şansa partidului să vină cu oameni noi, cu alte feţe.Varianta de a veni în faţa alegătorilor cu acelaşi om, care a pierdut, este o varianta perdantă", a mai afirmat Cătălin Ivan, la Realitatea TV. Într-un interviu pentru Mediafax, Ioan Rus a comentat şi candidatura lui Cătălin Ivan la şefia PSD  spunând că acesta este "un băiat tânăr şi în regulă", dar pe care nu îl vede, în acest moment, că ar putea fi preşedintele partidului.​

 

 

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Jens Stoltenberg: „ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

„ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă