13.1 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăTechDe ce își îngroapă PSD propriile moțiuni

De ce își îngroapă PSD propriile moțiuni

PSD a renunțat la  moțiunea de cenzură pe tema privatizărilor strategice. De la începutul anului, PSD a folosit aceeași rețetă: amenințarea cu moțiunea de cenzură, urmată de pasul înapoi. 

De fiecare dată, liderul PSD, Liviu Dragnea, a încercat să mulțumească propriul electorat și propria clientelă politică, fără a lovi decisiv Guvernul Cioloș.  În acest fel, social-democrații se declară în opoziție, dar nu au depus, încă, o moțiune de cenzură  cu toate că Guvernul Cioloș s-a instalat la Palatul Victoria de opt luni de zile.  Dragnea are nevoie de un adversar pe care să îl atace în campania pentru alegerile parlamentare, fără a-l debarca din funcție. 
Cel mai recent episod s-a consemnat în aceste zile. Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus un proiect de lege prin care se interzice privatizarea obiectivelor strategice în următorii cinci ani de zile și se propune restiturea activelor privatizate fraudulos. Liviu Dragnea s-a declarat susținător al acestui proiect, și, mai mult, a anunțat că PSD vrea să cheme parlamentarii din vacanță pentru a discuta o moțiune de cenzură în contextul unor informații despre planurile Executivului de „a privatiza câteva mine de sare“. În acest fel, Dragnea a transmis un dublu mesaj: către electoratul PSD, ostil privatizărilor, dar și către investitorii apropiați de PSD (în presă apăruseră informații că de minele de sare ar fi interesat Dan Voiculescu). Diabolizarea ideii de privatizare este, însă, pusă pe tapet după ce, în România, multe din privatizările controversate au fost efectuate chiar de către guverne PSD, în special în perioada când Adrian Năstase era premier. Pot fi menționate în acest sens privatizarea Petrom, vânzarea Petromidia către Rompetrol, vânzarea IPRS Băneasa către Omar Hayssam. 

Sarea, ingredient politic
Ulterior, după o întâlnire la sediul PSD cu vicepremierul Costin Borc, Dragnea a făcut pasul înapoi. Borc conduce Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află Societatea Națională a Sării, Salrom. Dragnea a anunțat că PSD nu va depune o moțiune de cenzură, pentru că guvernanții nu intenționează să facă nicio privatizare în domeniul minelor de sare. „Nu, nu au de rând să facă lucrul ăsta, acolo e vorba de ceea ce vrea să facă Fondul Proprietatea cu acţiunile pe care le au pe care vor să le listeze, acţiunile pe care le deţine statul român care este majoritar nu se intenţionează să fie vândute ”, a spus el. De fapt, Dragnea a primit o informație care apăruse deja în presă, în forma ei corectă:  Ministerul Economiei vrea să listeze la bursă 49% din acțiunile Salrom, deținute de Fondul Proprietatea. Restul de 51% vor rămâne la Ministerul Economiei, adică la stat. 
De menționat și o altă concluzie a întrevederii: PSD se va implica în elaborarea și dezvoltarea strategiei economice a Guvernului Cioloș – „România competitivă”. Cu alte cuvinte, specialiștii PSD vor lucra împreună cu cei ai Executivului, deschizând, astfel, posibilitatea unei colaborări post-electorale, în numele „proiectului de țară”. Dragnea a susținut în permanență că o moțiune de cenzură ar fi riscantă, pentru că nu are certitudinea că președintele Iohannis va nominaliza un premier de la PSD. El a dat drept exemplu situația din noiembrie anul trecut, când Iohannis a respins propunerea PSD – Liviu Voinea. Însă, atunci, PSD nu avea majoritate, pentru că UNPR anunțase că sprijină orice propunere a președintelui Iohannis. De fapt, Dragnea se teme că Iohannis nu îl va desemna pe el personal, pentru că este condamnat cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012. 

Dragnea, acid față de adversarii lui Cioloș
Nu este prima dată când Dragnea flutură debarcarea lui Cioloș, fără a trece la fapte. La începutul sesiunii parlamentare, în februarie, Dragnea a invocat depunerea unei moțiuni de cenzură, în contextul descinderii inspectorilor ANAF la sediul Intact. „Dacă se întâmplă acest lucru şi Guvernul României, tehnocrat, care a spus mereu că apără libertatea presei, atunci cred că acest Guvern nu mai poate rămâne în funcţie. Analizăm foarte serios depunerea unei moţiuni de cenzură”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3. Mesajul liniștititor, transmis către publicul acestui post, a fost schimbat după o săptămână, când liderul PSD a exclus varianta unei moțiuni de cenzură, deși autoritățile au continuat procedurile. Deși a susținut  că nu își retrage afirmațiile, el a susținut că  „au fost generate de emoţia generală” . „N-am avut de gând să pun sub semnul întrebării o decizie definitivă a instanței sau recuperarea unor prejudicii stabilite de instituții”, a spus Liviu Dragnea. El chiar a ținut să se distanțeze de senatorul Șerban Nicolae, care începuse să strângă semnături pentru moțiune. „Șerban Nicolae poate depune moţiune de cenzură în nume propriu, PSD nu a luat o decizie în acest sens, stilul ăsta în care toată lumea vrea să fie vedetă nu mai e agreat în PSD. PSD nu va depune o moțiune de cenzură”, a adăugat el. 
Liviu Dragnea a fluturat o moțiune de cenzură și în martie după ce Guvernul Cioloș a schimbat o serie de prefecți moșteniți de la Victor Ponta. Și atunci termenul s-a tot amânat, Dragnea vorbind despre posibila dărâmare a Guvernului după alegerile locale. Alegerile locale au trecut, iar tema moțiunii a fost repusă pe tapet de Victor Ponta, dornic să își relanseze carierea politică. Dragnea l-a pus la punct imediat: el le-a atras atenţia „colegilor” să nu mai vorbească public despre introducerea unei moţiuni de cenzură, spunând că decizia iniţierii unui astfel de demers îi aparţine lui. În cele din urmă, pe 26 iunie, liderii PSD, UNPR și ALDE au anunțat că nu vor depune o moțiune de cenzură. 

„Ideea de a depune moţiune de cenzură o avem toţi. Stăm cu ea în suflet”

Liviu Dragnea
președintele PSD

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Alianța Dreapta Unită -USR, PMP, Forța Dreptei- și-a depus protocolul de constituire la Biroul Electoral Central

USR, PMP şi Forţa Dreptei au depus sâmbătă, la Biroul Electoral Central, protocolul de constituire a alianţei Dreapta Unită pentru participarea la alegerile din...

Ciucă le-a transmis românilor din Barcelona când vor putea avea cetățenie dublă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis românilor din zona Barcelonei că, din acest an, nu vor mai fi nevoiţi să renunţe la cetăţenia română...

Rezultatele de la simularea Bacalaureatului

Ministerul Educației (ME) a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 - 7 martie...
Ultima oră
Pe aceeași temă