20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechDe ce nu își anunță Ponta candidatura la președinție

De ce nu își anunță Ponta candidatura la președinție

Varianta oficială ar fi că premierul Victor Ponta se concentrează pe guvernare și că nu ar dori „declanșarea timpurie a campaniei electorale“. În fapt, motivele sunt cu totul altele și țin de bătălia internă din PSD.

Din proprie inițiativă, ministrul Dan Șova a ieșit să explice publicului de ce premierul Victor Ponta nu se grăbește să-și anunțe intrarea în cursa pentru Cotroceni. „Amânarea anunțului candidaturii are, în opinia mea, două considerații: pe de-o parte, amânarea declanşării unei campanii electorale cu mult înainte de vreme, ştiut fiind că stabilitatea economică a țării poate fi amenințată, iar investitorii străini descurajați şi, pe de altă parte, tratarea cu maximă seriozitate a unei confruntări electorale care nu e în nici un caz câştigată din start“, a arătat Șova pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Vicepreședintele PSD a lansat, totodată, un apel către colegii săi social-democrați în sensul închiderii discuțiilor „despre scenarii post-prezidențiale în partid“.

Motivele lui Șova, contrazise

Primul motiv enunțat de ministrul Transporturilor, cel al campaniei timpurii, este evident fals, dacă ținem cont că Victor Ponta a intrat efectiv în campanie încă de dinaintea alegerilor europarlamentare. Să ne amintim doar turneul electoral al premierului de la sfârșitul lunii aprilie – prima parte a lunii mai, când mai toate întâlnirile cu membrii și simpatizanții PSD cuprindeau „Nu candidez la președinție decât dacă mă susține…“, iar în locul punctelor de suspensie erau Tulcea, Bacăul, Sibiul etc.

Apoi, al doilea pretext invocat de Șova, cel al tratării cu seriozitate a confruntării electorale, a fost desființat, cu aproximativ o săptămână în urmă, chiar de președintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta spunea că organizațiile PSD „au nevoie de un reper pentru alegerile prezidențiale“ și că, pentru a se evita crearea de confuzie, candidatul PSD la Președinție ar trebui anunțat în „câteva săptămâni“, nu tocmai la congresul din septembrie. „Eu nu cred că putem lăsa să treacă vara până să stabilim în PSD pe cine susținem (…). Congresul sigur că va formaliza candidatul, dar un anunț poate fi făcut și într-o altă structură de conducere statutară“, explica Dragnea.

Lupta din PSD

Interesul lui Victor Ponta de a amâna cât mai mult luarea unei decizii în privința candidaturii și, implicit, anunțul este legat de bătălia pentru succesorul său. Dacă el va candida la președinție – așa cum îl împing unii lideri PSD, dar și partenerii de guvernare (vezi declarația de ieri a lui Gabriel Oprea, cum că UNPR a strâns deja 300.000 de semnături pentru candidatura premierului) -, PSD va trebui să-și aleagă un alt șef. Mai precis, dacă Ponta câștigă alegerile, social-democrații își vor alege un președinte, care să fie, cel mai probabil, și premierul desemnat. Dacă Ponta pierde cursa pentru Cotroceni, tot vor fi alegeri în PSD pentru funcția supremă (actualul premier va fi debarcat de colegi, cum i s-a întâmplat și lui Mircea Geoană). Singura variantă în care nu vor fi organizate alegeri pentru șefia PSD este cea în care Ponta nu candidează la prezidențiale și rămâne premier (adică, găsește un alt pretendent care să câștige cursa pentru Cotroceni și să-l mențină pe el în fruntea Guvernului). Tocmai pentru ca această ultimă variantă să nu se întâmple, unii lideri PSD (precum Liviu Dragnea) au grijă să pună presiune asupra lui Victor Ponta, pentru ca acesta să-și asume o candidatură și să o anunțe mai repede.

De altfel, au început deja să fie vehiculate nume pentru succesorul actualului premier. În fruntea plutonului s-ar afla Dan Șova (susținut de premierul Victor Ponta) și Liviu Dragnea (sprijinit de o parte a baronilor locali, de unii parlamentari și primari PSD). Vehiculate sunt, cu șanse mai mici însă, și numele președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea (care s-ar bucura de sprijinul lui Viorel Hrebenciuc), și cel al senatorului Mircea Geoană (susținut, ca de obicei, de Marian Vanghelie).  

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă