9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechDe ce nu reușește PNL să fie o forță în opoziție

De ce nu reușește PNL să fie o forță în opoziție

Apariția unor noi stenograme din interiorul PNL ridică semne de întrebare asupra funcționării principalului partid de opoziție. Disputele de la centru dintre vechii și noii liberali, certurile din teritoriu și slaba funcționare a grupurilor parlamentare sunt doar câteva dintre vulnerabilitățile PNL.

Noile stenograme conțin pasaje din ședința conducerii PNL de luni și relevă o serie de schimburi acide de replici între liderii proveniți din rândul vechilor liberali și cei proveniți din fostul PDL. Liderii partidului se reuniseră pentru a aplana conflictul declanșat de afirmațiile prim-vicepreședintelui Teodor Atanasiu. Acesta a fost înregistrat în timp ce își anunța colegii că democrat-liberalii nu vor primi postul de premier, promis lui Cătălin Predoiu.

Potrivit stenogramelor, difuzate de România TV, la ședința de luni Teodor Atanasiu este extrem de ofensiv, afirmând că nu are de ce să își ceară scuze, pe motiv că discuțiile ar fi avut loc în spațiu privat (de fapt la o ședință de partid cu ușile închise – n.r.).

Atanasiu se arată mai interesat să afle cine a dat înregistrarea presei, acuzându-l explicit pe Ioan Oltean, provenit din vechiul PDL.

„De la voi a fost, a dat-o cineva nemulţumit de la noi lui Nelu Oltean şi el a dat-o presei”, a sunat acuzația lui Atanasiu.

Spiritele se încing în momentul în care vicepreședintele Cezar Preda îi cere lui Atanasiu „să facă un pas înapoi”.

Acuzații reciproce

Alina Gorghiu îi reproșează direct lui Vasile Blaga că ar bloca acțiunea PNL de schimbare a majorității parlamentare. „ Vasile, sincer, sunt nemulţumiri peste tot! Problemele de care a vorbit Teo sunt absolut reale. Spre exemplu, de ce nu vreţi voi să facem majoritate la Senat?”, afirmă Gorghiu, potrivit stenogramelor. Vasile Blaga se apără susținând că nici foștii liberali nu sunt foarte activi, în timp ce Gorghiu susține că greul negocierilor este dus de fostul PNL. Concluzia este trasă de secretarul general al PNL, Marian Petrache, care îi consideră vinovați pe liderii proveniți din fostul PDL. „Colaborarea dintre noi e la pământ. Voi nu daţi cu lunile pe la şedinţele de partid, iar acum aţi venit toţi, în haită”, afirmă Petrache.

În cursul zilei de ieri, nici un lider liberal nu a ieșit să dezmintă autenticitatea stenogramelor. Potrivit informațiilor neoficiale care circulau în PNL în acest al doilea caz ar fi fost vorba de înregistrări ambientale, relizate de televiziunea condusă de deputatul PSD Sebastian Ghiță.

Dincolo de detaliile tehnice, problemele din interiorul partidului rezultat din fuziunea PNL-PDL se înmulțesc. Chiar anterior declarațiilor lui Atanasiu, în PNL au circulat informații potrivit cărora Cătălin Predoiu este doar un candidat de fațadă pentru postul de premier, la care vechii liberali ar renunța dacă ar avea, cu adevărat, majoritate. Acest scenariu este, însă, dezmințit de liderii vechiului PNL. „Nu există un conflict serios în interiorul PNL. Cătălin Predoiu este candidatul partidului pentru postul de premier”, afirmă prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban.

Problemele noului PNL

Mai mult, în interiorul PNL au apărut informații neoficiale potrivit cărora vechii liberali nu îl doresc pe Vasile Blaga în fruntea Senatului, dacă s-ar schimba majoritatea, din cauză că ar putea fi implicat în dosarul „Microsoft”. Așa s-ar putea explica apatia lui Blaga în ceea ce privește negocierile privind schimbarea majorității la Senat.

Nu este, însă, singura vulnerabilitate a PNL. Partidul acționează slab la nivel parlamentar, și de multe ori liberalii au părut lipsiți de reacție la inițiativele PSD din Legislativ. PNL nu a avut o poziție clară în cazul unor teme de dreapta cum ar fi modificarea Codului Fiscal sau reducerea TVA. Mai mult, chiar și în cazul proiectului care vizează creșterea taxării profesiilor liberale vocile din PNL au părut, mai degrabă, izolate.

În plus, acțiunea comună este minată de tensiunile din teritoriu. Anul viitor sunt alegeri locale și PNL va avea candidați unici la primării sau consilii județene. Foștii liberali și liderii locali proveniți din PDL se percept, drept adversari și se duelează pentru aceste posturi. Tensiuni sunt și în PNL București, între copreședinții Teodor Atanasiu și Anca Boagiu. Scandalul a pornit de la nemulțumirile foștilor democrat-liberali privind alianța dintre liberali și gruparea Geoană-Vanghelie, parafată acum câteva luni. Funcțiile primite de PNL în urma acestor negocieri, în CA la RADET și RATB, au fost repartizate doar foștilor liberali.

Scandalul din PNL a pornit după apariția unor înregistrări în care prim-vicepreședintele Teodor Atanasiu a afirmat că foștii democrat-liberali nu vor primi postul de prim-ministru, în ciuda unei înțelegeri în acest sens, anterioară fuziunii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă