20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechUPDATE. A început lupta pentru putere în PNL

UPDATE. A început lupta pentru putere în PNL

Liberalii s-au reunit, miercuri, în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului după alegerile locale, urmând să analizeze rezultatele obţinute la scrutin, în urma eşecului înregistrat la Bucureşti, preşedintele organizaţiei din Capitală şi cinci lideri de filiale de sector demisionând.

 În cadrul ședinței BPN, unii lideri locali ai PNL s-au arătat nemulțumiți că președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș nu i-au sprijinit în campania electorală. 

Anca Boagiu și-a dat demisia din fruntea PNL sector 2. Boagiu era singurul lider de organizație de sector care nu demisionase alături de restul șefilor de filiale.

Ilie Bolojan aspiră la președinție

Câștigător detașat al alegerilor în Oradea, secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, ar viza postul de președinte PNL la nivel național. Pentru a contracara planurile sale, susținătorii copreședintei Alina Gorghiu îi cer demisia din postul de secretar general, acuzându-l că nu a coordonat campania la nivel național. O altă variantă vehiculată în PNL ar fi instalarea ca președinte unic a premierului Dacian Cioloș, dar acesta a afirmat că nu vrea să se implice în politică. 

În cursul zilei au circulat informații potrivit cărora secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, care a câștigat un nou mandat la Primăria Oradea cu peste 70% și-ar dori postul de președinte unic al PNL.

Potrivit surselor citate, Bolojan ar avea susținere pentru a deveni președinte unic, în locul celor doi copreședinți Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Inclusiv Blaga ar fi dispus să facă un pas înapoi pentru relansarea partidului, însă Alina Gorghiu nu ar dori să se retragă.

Coincidență sau nu, tot în cursul zilei de ieri, susținătorii Alinei Gorghiu au ieșit la rampă, cerând demisia lui Bolojan din postul de secretar general.

De ce este criticat Bolojan

Cinci din şase preşedinţi de sectoare au demisionat, preşedintele PNL Sector 2, Anca Boagiu, cerând un răgaz, a precizat Mihai Voicu,vicepreședinte PNL și fost lider al PNL sector 1.

El a explicat și că demisia lui Bolojan a fost cerută de patru șefi de sectoare. „I-am cerut demisia din două motive. A fost şef de campanie la nivel naţional. Pentru prima dată în istoria PNL nu am avut nici un fel de coordonare naţională a campaniei pentru că domnul Bolojan s-a pus şef de campanie şi după aceea nu a mai ţinut nicio şedinţă de campanie. În al doilea rând, nu mi se pare normal ca în pregătirea alegerilor parlamentare, noi să avem un secretar general navetist care vine în Bucureşti o zi da paisprezece nu, din când în când. Oricum nu pare că are capacitatea să exercite această funcţie”, a declarat Mihai Voicu, care a condus PNL sector 1.

Susținere pentru Gorghiu și Blaga

De remarcat că Voicu a pledat pentru rămânerea în funcție a copreședinților Alina Gorghiu și Vasile Blaga. „Nu se impune demisia co-preşedinţilor pentru că nu credem că este oportun. Un rezultat de 32% nu este de natură a atrage demisia co-preşedinţilor”, a susținut Voicu.

În schimb, prim-vicepreşedintele PNL Adriana Săftoiu, al cărui nume este luat în calcul pentru preluarea conducerii PNL Bucureşti, după demisia lui Cătălin Predoiu, spune că secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, nu are de ce să demisioneze, aşa cum au cerut unii liberali, pentru că acesta a câştigat alegerile locale din Oradea.

Demisiile celor cinci lideri de organizații au survenit după retragerea lui Cătălin Predoiu, fost lider al PNL București, care s-a clasat doar pe locul trei la alegerile pentru Primăria Capitalei. Conducerea PNL București ar putea fi preluată de Adriana Săftoiu sau de Cristian Bușoi.

Cine susține un congres extraordinar

În paralel, în interiorul partidului au apărut solicitări pentru organizarea unui congres extraordinar. Pe lângă deputatul PNLTheodor Paleologu, cunoscut deja ca un contestatar al actualei conduceri a PNL, şi senatorul PNL Cristian Bodea a scris, pe Facebook, că BPN ar trebui să convoace un congres de finalizare a fuziunii, pentru iulie, şi că actuala conducere ar trebui astfel să îşi depună mandatul. Printre cei care au lansat o astfel de solicitare se numără și Ludovic Orban, fost candidat la Primăria Capitalei, senatorul PNL Cristian Bodea. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă